Zuza Gutkowska: Rajskie Tango z Dorszem i Pistacjami

Zuza Gutkowska: Rajskie Tango z Dorszem i Pistacjami
Zuza Gutkowska: Rajskie Tango z Dorszem i Pistacjami
  • Rajskie Tango z Dorszem i Pistacjami
  • Składniki:
  • Dorsz:
  • - 100g fileta z dorsza
  • - Sok z 2 limonek
  • - Szczypta soli
  • - Szczypta pieprzu
  • - 2g papryczki chili
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 2 łyżki oliwy
  • - 15g pistacji
  • - 50g kalafiora
  • - 30g pomidorków koktajlowych
  • - Szczypta papryki wędzonej
  • Puree groszkowe:
  • - 100g groszku z puszki
  • - Szczypta soli
  • - 1 łyżka oliwy
  • - Szczypta ostrej papryki
  • Puree kalafiorowe:
  • - 100g kalafiora
  • - 50g selera
  • - 10g parmezanu
  • - Szczypta soli
  • - Szczypta pieprzu
  • Oliwa pietruszkowa:
  • - 100g pietruszki
  • - 100ml oleju
  • - Szczypta soli
  • Risotto:
  • - 100g ryżu jaśminowego
  • - 10g masła
  • - 3 łyżki oliwy pietruszkowej
  • - 10g parmezanu
  • - 1 łyżka groszku
  • - 1 łyżka bobu
  • - 30g awokado
  • - Szczypta soli
  • - 1 żółtko jaja przepiórczego
  • Sos limonkowy:
  • - 2 łyżki sera koziego
  • - Sok z 2 limonek
  • - Szczypta soli
  • - Szczypta pieprzu
  • - 1 łyżka majonezu
  • - 1 łyżka śmietanki 18%
  • Chrupiący makaron:
  • - Makaron ryżowy
  • - 250ml oleju
  • Wykonanie:
  • 1. Kalafiora i pomidorki koktajlowe umieścić w naczyniu żaroodpornym, polewać oliwą, doprawić pieprzem i solą.
  • 2. Dorsza pokroić na kawałki i umieścić w folii próżniowej. Skropić sokiem z limonek, posypać solą, pieprzem, papryczką chili i posiekanym czosnkiem. Odstawić na 15 minut w zamkniętej folii. Następnie umieścić dorsza w naczyniu żaroodpornym z warzywami i piec w nagrzanym piekarniku na 180°C.
  • 3. Pistacje opiec na patelni, a następnie zblendować na drobną kruszonkę.
  • 4. Pietruszkę i olej umieścić w blenderze, doprawić solą i pieprzem, zblendować i przecedzić przez sitko.
  • 5. Groszek z puszki ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić i zblendować na gładką masę. Dodać oliwę i ostrą paprykę, przetrzeć przez sito.
  • 6. Kalafiora i seler ugotować do miękkości, zblendować, dodać masło, sól i pieprz. Dodać starty parmezan, wymieszać i przetrzeć przez sito.
  • 7. Gotować ryż, dodać masło i sól. Do ugotowanego ryżu dodać starty parmezan, oliwę pietruszkową, zblendowane awokado i posiekany groszek i bób. Na wierzch risotto ułożyć żółtko jaja przepiórczego i przypalić go palnikiem.
  • 8. Ser kozi, sok z limonek, solę, pieprz, majonez i śmietankę zblendować na gładką masę.
  • 9. Na rozgrzany olej na patelni włożyć makaron ryżowy i chwilę podsmażyć, następnie wyjąć na papier.
  • Na talerzu ułożyć kawałki dorsza na puree z groszku, obok puree z kalafiora z oliwą pietruszkową, z drugiej strony risotto z żółtkiem, po środku talerza wlać oliwę pietruszkową, udekorować warzywami i chrupiącym makaronem ryżowym.
podziel się:

Pozostałe wiadomości