Zuza Gutkowska: Rajskie Tango z Dorszem i Pistacjami

Zuza Gutkowska: Rajskie Tango z Dorszem i Pistacjami
Zuza Gutkowska: Rajskie Tango z Dorszem i Pistacjami
  • Rajskie Tango z Dorszem i Pistacjami
    • Składniki:
      • Dorsz:
        • - 100g fileta z dorsza
          • - Sok z 2 limonek
            • - Szczypta soli
              • - Szczypta pieprzu
                • - 2g papryczki chili
                  • - 1 ząbek czosnku
                    • - 2 łyżki oliwy
                      • - 15g pistacji
                        • - 50g kalafiora
                          • - 30g pomidorków koktajlowych
                            • - Szczypta papryki wędzonej
                              • Puree groszkowe:
                                • - 100g groszku z puszki
                                  • - Szczypta soli
                                    • - 1 łyżka oliwy
                                      • - Szczypta ostrej papryki
                                        • Puree kalafiorowe:
                                          • - 100g kalafiora
                                            • - 50g selera
                                              • - 10g parmezanu
                                                • - Szczypta soli
                                                  • - Szczypta pieprzu
                                                    • Oliwa pietruszkowa:
                                                      • - 100g pietruszki
                                                        • - 100ml oleju
                                                          • - Szczypta soli
                                                            • Risotto:
                                                              • - 100g ryżu jaśminowego
                                                                • - 10g masła
                                                                  • - 3 łyżki oliwy pietruszkowej
                                                                    • - 10g parmezanu
                                                                      • - 1 łyżka groszku
                                                                        • - 1 łyżka bobu
                                                                          • - 30g awokado
                                                                            • - Szczypta soli
                                                                              • - 1 żółtko jaja przepiórczego
                                                                                • Sos limonkowy:
                                                                                  • - 2 łyżki sera koziego
                                                                                    • - Sok z 2 limonek
                                                                                      • - Szczypta soli
                                                                                        • - Szczypta pieprzu
                                                                                          • - 1 łyżka majonezu
                                                                                            • - 1 łyżka śmietanki 18%
                                                                                              • Chrupiący makaron:
                                                                                                • - Makaron ryżowy
                                                                                                  • - 250ml oleju
                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                      • 1. Kalafiora i pomidorki koktajlowe umieścić w naczyniu żaroodpornym, polewać oliwą, doprawić pieprzem i solą.
                                                                                                        • 2. Dorsza pokroić na kawałki i umieścić w folii próżniowej. Skropić sokiem z limonek, posypać solą, pieprzem, papryczką chili i posiekanym czosnkiem. Odstawić na 15 minut w zamkniętej folii. Następnie umieścić dorsza w naczyniu żaroodpornym z warzywami i piec w nagrzanym piekarniku na 180°C.
                                                                                                          • 3. Pistacje opiec na patelni, a następnie zblendować na drobną kruszonkę.
                                                                                                            • 4. Pietruszkę i olej umieścić w blenderze, doprawić solą i pieprzem, zblendować i przecedzić przez sitko.
                                                                                                              • 5. Groszek z puszki ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić i zblendować na gładką masę. Dodać oliwę i ostrą paprykę, przetrzeć przez sito.
                                                                                                                • 6. Kalafiora i seler ugotować do miękkości, zblendować, dodać masło, sól i pieprz. Dodać starty parmezan, wymieszać i przetrzeć przez sito.
                                                                                                                  • 7. Gotować ryż, dodać masło i sól. Do ugotowanego ryżu dodać starty parmezan, oliwę pietruszkową, zblendowane awokado i posiekany groszek i bób. Na wierzch risotto ułożyć żółtko jaja przepiórczego i przypalić go palnikiem.
                                                                                                                    • 8. Ser kozi, sok z limonek, solę, pieprz, majonez i śmietankę zblendować na gładką masę.
                                                                                                                      • 9. Na rozgrzany olej na patelni włożyć makaron ryżowy i chwilę podsmażyć, następnie wyjąć na papier.
                                                                                                                        • Na talerzu ułożyć kawałki dorsza na puree z groszku, obok puree z kalafiora z oliwą pietruszkową, z drugiej strony risotto z żółtkiem, po środku talerza wlać oliwę pietruszkową, udekorować warzywami i chrupiącym makaronem ryżowym.
                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości