- Rajskie Tango z Dorszem i Pistacjami
- Składniki:
- Dorsz:
- - 100g fileta z dorsza
- - Sok z 2 limonek
- - Szczypta soli
- - Szczypta pieprzu
- - 2g papryczki chili
- - 1 ząbek czosnku
- - 2 łyżki oliwy
- - 15g pistacji
- - 50g kalafiora
- - 30g pomidorków koktajlowych
- - Szczypta papryki wędzonej
- Puree groszkowe:
- - 100g groszku z puszki
- - Szczypta soli
- - 1 łyżka oliwy
- - Szczypta ostrej papryki
- Puree kalafiorowe:
- - 100g kalafiora
- - 50g selera
- - 10g parmezanu
- - Szczypta soli
- - Szczypta pieprzu
- Oliwa pietruszkowa:
- - 100g pietruszki
- - 100ml oleju
- - Szczypta soli
- Risotto:
- - 100g ryżu jaśminowego
- - 10g masła
- - 3 łyżki oliwy pietruszkowej
- - 10g parmezanu
- - 1 łyżka groszku
- - 1 łyżka bobu
- - 30g awokado
- - Szczypta soli
- - 1 żółtko jaja przepiórczego
- Sos limonkowy:
- - 2 łyżki sera koziego
- - Sok z 2 limonek
- - Szczypta soli
- - Szczypta pieprzu
- - 1 łyżka majonezu
- - 1 łyżka śmietanki 18%
- Chrupiący makaron:
- - Makaron ryżowy
- - 250ml oleju
- Wykonanie:
- 1. Kalafiora i pomidorki koktajlowe umieścić w naczyniu żaroodpornym, polewać oliwą, doprawić pieprzem i solą.
- 2. Dorsza pokroić na kawałki i umieścić w folii próżniowej. Skropić sokiem z limonek, posypać solą, pieprzem, papryczką chili i posiekanym czosnkiem. Odstawić na 15 minut w zamkniętej folii. Następnie umieścić dorsza w naczyniu żaroodpornym z warzywami i piec w nagrzanym piekarniku na 180°C.
- 3. Pistacje opiec na patelni, a następnie zblendować na drobną kruszonkę.
- 4. Pietruszkę i olej umieścić w blenderze, doprawić solą i pieprzem, zblendować i przecedzić przez sitko.
- 5. Groszek z puszki ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić i zblendować na gładką masę. Dodać oliwę i ostrą paprykę, przetrzeć przez sito.
- 6. Kalafiora i seler ugotować do miękkości, zblendować, dodać masło, sól i pieprz. Dodać starty parmezan, wymieszać i przetrzeć przez sito.
- 7. Gotować ryż, dodać masło i sól. Do ugotowanego ryżu dodać starty parmezan, oliwę pietruszkową, zblendowane awokado i posiekany groszek i bób. Na wierzch risotto ułożyć żółtko jaja przepiórczego i przypalić go palnikiem.
- 8. Ser kozi, sok z limonek, solę, pieprz, majonez i śmietankę zblendować na gładką masę.
- 9. Na rozgrzany olej na patelni włożyć makaron ryżowy i chwilę podsmażyć, następnie wyjąć na papier.
- Na talerzu ułożyć kawałki dorsza na puree z groszku, obok puree z kalafiora z oliwą pietruszkową, z drugiej strony risotto z żółtkiem, po środku talerza wlać oliwę pietruszkową, udekorować warzywami i chrupiącym makaronem ryżowym.
podziel się: