- Składniki:
- - mąka (500g)
- - woda (320 ml)
- - drożdże (10 g świeżych)
- - sól (12 g)
- - oliwa z oliwek (15 g)
- - białe wino (200ml)
- - orzechy włoskie (100 g)
- - gruszka (1 szt)
- - rukola – parę listków
- - ricotta (100 g)
- - bazylia(10 g)
- - sól
- - oliwa z oliwek (łyżka)
- - gorgonzola (20 g)
- Wykonanie:
- Łączymy drożdże z wodą i dodajemy mąkę połączoną z solą, wyrabiamy i pod koniec dodajemy oliwę z oliwek. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ugniatamy ponownie. Stosujemy 3 przerwy dziesięciominutowe po każdym ugniataniu, po czym ugniatamy je ponownie. Po wykonaniu tych czynności odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na części (po 240g każda) i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie kroimy gruszkę w plastry i zalewamy białym winem.
- Gruszkę kroimy w plasterki, zalewam białym winem, dodajemy jedno ziarno anyżu, gałązkę rozmarynu, łyżkę miodu i gotujemy do uzyskania miękkości.
- Ugotowane gruszki wykładamy na papier do odsączenia.
- Kroimy orzechy włoskie, po czym podprażamy je na patelni. Przygotowujemy sos z ricotty, bazylii, soli i łyżki oliwy. Wszystko razem blendujemy.
- Wykładamy sos na pizzę, obsypujemy go lekko gorgonzolą, układamy orzechy i gruszkę.
- Pizzę zapiekamy najpierw 7 minut w 230 stopniach C, po czym obracamy i pieczemy kolejne 2-5 minut do odpowiedniego zrumienienia. Wykładamy dekorując liśćmi rukoli.
podziel się: