Zuza Gutkowska: Ośmiornica

Zuza Gutkowska: Ośmiornica
Zuza Gutkowska: Ośmiornica
  • Ośmiornica
  • - ośmiornica (1 ramię)
  • - por (100g)
  • - szparagi (3 sztuki)
  • - seler naciowy (1 gałązka)
  • - orzechy pini (10g)
  • - czosnek (2 ząbki)
  • Składniki na bulion:
  • - marchewka (2szt)
  • - pietruszka (2szt)
  • - seler (2szt)
  • - cebula (1szt)
  • Składniki na sos winny:
  • - cebula (1 sztuka)
  • - wino białe (150 ml)
  • - masło (50 g)
  • Składniki na oliwę smakową:
  • - olej (1 szklanka)
  • - pęczek pietruszki
  • - sól (szczypta)
  • Wykonanie:
  • Wstawiamy bulion z marchewki, pietruszki, selera i cebuli. Kiedy wywar się zagotuje dodajemy ramię ośmiornicy i gotujemy przez 40-45 minut. Do osobnego garnka z gotującą się wodą wkładamy pokrojonego pora, selera naciowego i szparagi. Gotujemy jakiś czas do uzyskania nie przesadnej miękkości. Ugotowane warzywa podsmażamy na maśle, solimy i skrapiamy sokiem z limonki. Cebulę szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z masłem. Czekamy aż się skarmelizuje, następnie zalewamy białym winem i redukujemy sos. Do blendera kielichowego wkładamy pęczek pietruszki, olej i sól. Wszystko blendujemy, następnie przelewamy przez drobne sito. Na talerzu układamy ramię ośmiornicy wraz z warzywami, posypujemy orzechami pinii i polewamy oliwą pietruszkową.
podziel się:

Pozostałe wiadomości