Zuza Gutkowska: Ośmiornica

Zuza Gutkowska: Ośmiornica
Zuza Gutkowska: Ośmiornica
  • Ośmiornica
    • - ośmiornica (1 ramię)
      • - por (100g)
        • - szparagi (3 sztuki)
          • - seler naciowy (1 gałązka)
            • - orzechy pini (10g)
              • - czosnek (2 ząbki)
                • Składniki na bulion:
                  • - marchewka (2szt)
                    • - pietruszka (2szt)
                      • - seler (2szt)
                        • - cebula (1szt)
                          • Składniki na sos winny:
                            • - cebula (1 sztuka)
                              • - wino białe (150 ml)
                                • - masło (50 g)
                                  • Składniki na oliwę smakową:
                                    • - olej (1 szklanka)
                                      • - pęczek pietruszki
                                        • - sól (szczypta)
                                          • Wykonanie:
                                            • Wstawiamy bulion z marchewki, pietruszki, selera i cebuli. Kiedy wywar się zagotuje dodajemy ramię ośmiornicy i gotujemy przez 40-45 minut. Do osobnego garnka z gotującą się wodą wkładamy pokrojonego pora, selera naciowego i szparagi. Gotujemy jakiś czas do uzyskania nie przesadnej miękkości. Ugotowane warzywa podsmażamy na maśle, solimy i skrapiamy sokiem z limonki. Cebulę szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z masłem. Czekamy aż się skarmelizuje, następnie zalewamy białym winem i redukujemy sos. Do blendera kielichowego wkładamy pęczek pietruszki, olej i sól. Wszystko blendujemy, następnie przelewamy przez drobne sito. Na talerzu układamy ramię ośmiornicy wraz z warzywami, posypujemy orzechami pinii i polewamy oliwą pietruszkową.
                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości