- Ośmiornica
- - ośmiornica (1 ramię)
- - por (100g)
- - szparagi (3 sztuki)
- - seler naciowy (1 gałązka)
- - orzechy pini (10g)
- - czosnek (2 ząbki)
- Składniki na bulion:
- - marchewka (2szt)
- - pietruszka (2szt)
- - seler (2szt)
- - cebula (1szt)
- Składniki na sos winny:
- - cebula (1 sztuka)
- - wino białe (150 ml)
- - masło (50 g)
- Składniki na oliwę smakową:
- - olej (1 szklanka)
- - pęczek pietruszki
- - sól (szczypta)
- Wykonanie:
- Wstawiamy bulion z marchewki, pietruszki, selera i cebuli. Kiedy wywar się zagotuje dodajemy ramię ośmiornicy i gotujemy przez 40-45 minut. Do osobnego garnka z gotującą się wodą wkładamy pokrojonego pora, selera naciowego i szparagi. Gotujemy jakiś czas do uzyskania nie przesadnej miękkości. Ugotowane warzywa podsmażamy na maśle, solimy i skrapiamy sokiem z limonki. Cebulę szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z masłem. Czekamy aż się skarmelizuje, następnie zalewamy białym winem i redukujemy sos. Do blendera kielichowego wkładamy pęczek pietruszki, olej i sól. Wszystko blendujemy, następnie przelewamy przez drobne sito. Na talerzu układamy ramię ośmiornicy wraz z warzywami, posypujemy orzechami pinii i polewamy oliwą pietruszkową.
podziel się: