- Składniki:
- - makaron ramen (100 g)
- - polędwica wołowa (200g)
- - papryka czerwona (1 sztuka)
- - papryka żółta (1 sztuka)
- - cebula szalotka (1szt)
- - sos sojowy (30ml)
- - sos teriyaki (30ml)
- - sos ostrygowy (30ml)
- - grzyby shitake (50g)
- - orzechy ziemne (1 garść)
- - szczypiorek (szczypta)
- - sól (szczypta)
- - pieprz (szczypta)
- - papryka ostra(2 łyżki)
- - papryka słodka (2 łyżki)
- - pasta z tamaryndowca (2 łyżki)
- - imbir (5 g)
- - miód (1 łyżka)
- - pędy bambusa (2 łyżki)
- - kiełki fasoli mung (2 łyżki)
- - sok z limonki (2 łyżki)
- - czosnek (1 ząbek)
- - płatki papryki chilli ( 1 łyżka)
- - tabasco (1 łyżka)
- - trawa cytrynowa (1 gałązka)
- - olej do smażenia
- Wykonanie:
- Kroimy polędwicę w paski i marynujemy w sosach: sojowym, teriyaki i ostrygowym. Dodajemy płatki chili i sok z limonki, po czym odstawiamy w chłodne miejsce. Kroimy w paski paprykę, cebulę szalotkę, szatkujemy szczypiorek i imbir. Obieramy wierzchnią warstwę trawy cytrynowej i drobno siekamy.
- Gotujemy makaron. Rozgrzewamy woka z olejem i smażymy paprykę, dodajemy stopniowo cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową, grzyby shitake oraz podprażone wcześniej orzechy ziemne. Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w paski i zamarynowaną wołowinę. Do woka dokładamy usmażoną wołowinę, pędy bambusa i kiełki fasoli mung. Dolewamy resztę marynaty z mięsa, łyżkę miodu i pastę z tamaryndowca. Pod koniec dodajemy makaron, lekko mieszamy. Danie podajemy posypane szczypiorkiem.
podziel się: