Zuza Gutkowska: Makaron ramen

Zuza Gutkowska: Makaron ramen
Zuza Gutkowska: Makaron ramen
  • Składniki:
  • - makaron ramen (100 g)
  • - polędwica wołowa (200g)
  • - papryka czerwona (1 sztuka)
  • - papryka żółta (1 sztuka)
  • - cebula szalotka (1szt)
  • - sos sojowy (30ml)
  • - sos teriyaki (30ml)
  • - sos ostrygowy (30ml)
  • - grzyby shitake (50g)
  • - orzechy ziemne (1 garść)
  • - szczypiorek (szczypta)
  • - sól (szczypta)
  • - pieprz (szczypta)
  • - papryka ostra(2 łyżki)
  • - papryka słodka (2 łyżki)
  • - pasta z tamaryndowca (2 łyżki)
  • - imbir (5 g)
  • - miód (1 łyżka)
  • - pędy bambusa (2 łyżki)
  • - kiełki fasoli mung (2 łyżki)
  • - sok z limonki (2 łyżki)
  • - czosnek (1 ząbek)
  • - płatki papryki chilli ( 1 łyżka)
  • - tabasco (1 łyżka)
  • - trawa cytrynowa (1 gałązka)
  • - olej do smażenia
  • Wykonanie:
  • Kroimy polędwicę w paski i marynujemy w sosach: sojowym, teriyaki i ostrygowym. Dodajemy płatki chili i sok z limonki, po czym odstawiamy w chłodne miejsce. Kroimy w paski paprykę, cebulę szalotkę, szatkujemy szczypiorek i imbir. Obieramy wierzchnią warstwę trawy cytrynowej i drobno siekamy.
  • Gotujemy makaron. Rozgrzewamy woka z olejem i smażymy paprykę, dodajemy stopniowo cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową, grzyby shitake oraz podprażone wcześniej orzechy ziemne. Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w paski i zamarynowaną wołowinę. Do woka dokładamy usmażoną wołowinę, pędy bambusa i kiełki fasoli mung. Dolewamy resztę marynaty z mięsa, łyżkę miodu i pastę z tamaryndowca. Pod koniec dodajemy makaron, lekko mieszamy. Danie podajemy posypane szczypiorkiem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości