Zuza Gutkowska: Makaron ramen

Zuza Gutkowska: Makaron ramen
Zuza Gutkowska: Makaron ramen
  • Składniki:
    • - makaron ramen (100 g)
      • - polędwica wołowa (200g)
        • - papryka czerwona (1 sztuka)
          • - papryka żółta (1 sztuka)
            • - cebula szalotka (1szt)
              • - sos sojowy (30ml)
                • - sos teriyaki (30ml)
                  • - sos ostrygowy (30ml)
                    • - grzyby shitake (50g)
                      • - orzechy ziemne (1 garść)
                        • - szczypiorek (szczypta)
                          • - sól (szczypta)
                            • - pieprz (szczypta)
                              • - papryka ostra(2 łyżki)
                                • - papryka słodka (2 łyżki)
                                  • - pasta z tamaryndowca (2 łyżki)
                                    • - imbir (5 g)
                                      • - miód (1 łyżka)
                                        • - pędy bambusa (2 łyżki)
                                          • - kiełki fasoli mung (2 łyżki)
                                            • - sok z limonki (2 łyżki)
                                              • - czosnek (1 ząbek)
                                                • - płatki papryki chilli ( 1 łyżka)
                                                  • - tabasco (1 łyżka)
                                                    • - trawa cytrynowa (1 gałązka)
                                                      • - olej do smażenia
                                                        • Wykonanie:
                                                          • Kroimy polędwicę w paski i marynujemy w sosach: sojowym, teriyaki i ostrygowym. Dodajemy płatki chili i sok z limonki, po czym odstawiamy w chłodne miejsce. Kroimy w paski paprykę, cebulę szalotkę, szatkujemy szczypiorek i imbir. Obieramy wierzchnią warstwę trawy cytrynowej i drobno siekamy.
                                                            • Gotujemy makaron. Rozgrzewamy woka z olejem i smażymy paprykę, dodajemy stopniowo cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową, grzyby shitake oraz podprażone wcześniej orzechy ziemne. Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w paski i zamarynowaną wołowinę. Do woka dokładamy usmażoną wołowinę, pędy bambusa i kiełki fasoli mung. Dolewamy resztę marynaty z mięsa, łyżkę miodu i pastę z tamaryndowca. Pod koniec dodajemy makaron, lekko mieszamy. Danie podajemy posypane szczypiorkiem.
                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości