Zuza Gutkowska, Maja Klejnot: Bajgiel z masłem, z suszonych pomidorów , guacamole z awokado i granatem, oraz z marynowaną cebulą i łososiem w sosie sojowym.

Zuza Gutkowska, Maja Klejnot: Bajgiel z masłem, z suszonych pomidorów , guacamole z awokado i granatem, oraz z marynowaną cebulą i łososiem w sosie sojowym.
Zuza Gutkowska, Maja Klejnot: Bajgiel z masłem, z suszonych pomidorów , guacamole z awokado i granatem, oraz z marynowaną cebulą i łososiem w sosie sojowym.
  • Bajgiel z masłem, z suszonych pomidorów , guacamole z awokado i granatem, oraz z marynowaną cebulą i łososiem w sosie sojowym.
  • Bajgiel:
  • Mąka ( 500 g)
  •  świeże drożdże (14 g)
  •  cukier ( 40 gram)
  •  Sól (1 łyżeczka)
  •  woda 300 ml
  • olej (2 łyżki)
  • Guacamole:
  • awokado (1 szt.)
  • granat (1/4 szt.)
  • papryczka chili (½ szt.)
  • szalotka (1/2 szt.)
  •  sól, pieprz do smaku
  • cukier (1/2 łyżeczki)
  • limonka (1/2 szt.)
  • Marynowana cebula:
  •  Cebula (1szt.)
  •  Ocet winny (2 łyżki)
  • Woda (½ szklanki)
  •  Cukier (1 łyżka)
  • Miód (1 łyżka)
  •  Łosoś:
  •  łosoś oczyszczony (200 g.)
  • awokado (1/4 szt.)
  • sosu sojowego ciemnego (3 łyżki)
  •  Sól do smaku
  • Masło z pomidorów suszonych:
  • Masło (100 g.)
  •  pomidory suszone (3-4 szt.)
  •  ząbki czosnku (2-3 szt.)
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Orzeszki pinii (25g.)
  • Bajgiel:
  • Z drożdży, cukru , wody przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie:
  • Marynowana cebula:
  • Kroimy cebulę w pióra, przekładamy do garnka i zalewamy wodą z dodatkiem octu, cukru i miodu. 
  • Krótko gotujemy do zmiękczenia cebuli.
  •  Guacamole :
  • Rozdrabniamy owoc awokado widelcem, dodajemy pestki granata, sól i pieprz, posiekaną szalotkę, papryczkę
  • chilli drobno pokrojoną oraz cukier, skrapiamy sokiem z limonki.
  • Ciasto : Mieszamy mąkę z rozczynem i resztą wody pod koniec dodajemy masło i dobrze wyrabiamy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Uformowane i wyrośnięte bajgle smarujemy rozbełtanym jajem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 ºC.
  •  Łosoś: Łososia kroimy w kostkę, doprawiamy solą morską i sosem sojowym.
  •  Masło smakowe:
  • Miękkie masło łączymy z blendowanymi suszonymi pomidorami, roztartym czosnkiem oraz rozdrobnionymi orzeszkami pinii. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smarujemy bajgla masłem na to nakładamy guacamole, następnie łososia na końcu cebula marynowana
podziel się:

Pozostałe wiadomości