- Bajgiel z masłem, z suszonych pomidorów , guacamole z awokado i granatem, oraz z marynowaną cebulą i łososiem w sosie sojowym.
- Bajgiel:
- Mąka ( 500 g)
- świeże drożdże (14 g)
- cukier ( 40 gram)
- Sól (1 łyżeczka)
- woda 300 ml
- olej (2 łyżki)
- Guacamole:
- awokado (1 szt.)
- granat (1/4 szt.)
- papryczka chili (½ szt.)
- szalotka (1/2 szt.)
- sól, pieprz do smaku
- cukier (1/2 łyżeczki)
- limonka (1/2 szt.)
- Marynowana cebula:
- Cebula (1szt.)
- Ocet winny (2 łyżki)
- Woda (½ szklanki)
- Cukier (1 łyżka)
- Miód (1 łyżka)
- Łosoś:
- łosoś oczyszczony (200 g.)
- awokado (1/4 szt.)
- sosu sojowego ciemnego (3 łyżki)
- Sól do smaku
- Masło z pomidorów suszonych:
- Masło (100 g.)
- pomidory suszone (3-4 szt.)
- ząbki czosnku (2-3 szt.)
- Szczypta soli i pieprzu
- Orzeszki pinii (25g.)
- Bajgiel:
- Z drożdży, cukru , wody przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- W tym czasie:
- Marynowana cebula:
- Kroimy cebulę w pióra, przekładamy do garnka i zalewamy wodą z dodatkiem octu, cukru i miodu.
- Krótko gotujemy do zmiękczenia cebuli.
- Guacamole :
- Rozdrabniamy owoc awokado widelcem, dodajemy pestki granata, sól i pieprz, posiekaną szalotkę, papryczkę
- chilli drobno pokrojoną oraz cukier, skrapiamy sokiem z limonki.
- Ciasto : Mieszamy mąkę z rozczynem i resztą wody pod koniec dodajemy masło i dobrze wyrabiamy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Uformowane i wyrośnięte bajgle smarujemy rozbełtanym jajem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 ºC.
- Łosoś: Łososia kroimy w kostkę, doprawiamy solą morską i sosem sojowym.
- Masło smakowe:
- Miękkie masło łączymy z blendowanymi suszonymi pomidorami, roztartym czosnkiem oraz rozdrobnionymi orzeszkami pinii. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smarujemy bajgla masłem na to nakładamy guacamole, następnie łososia na końcu cebula marynowana
podziel się: