Zuza Gutkowska, Maja Klejnot: Bajgiel z masłem, z suszonych pomidorów , guacamole z awokado i granatem, oraz z marynowaną cebulą i łososiem w sosie sojowym.

Zuza Gutkowska, Maja Klejnot: Bajgiel z masłem, z suszonych pomidorów , guacamole z awokado i granatem, oraz z marynowaną cebulą i łososiem w sosie sojowym.
Zuza Gutkowska, Maja Klejnot: Bajgiel z masłem, z suszonych pomidorów , guacamole z awokado i granatem, oraz z marynowaną cebulą i łososiem w sosie sojowym.
  • Bajgiel z masłem, z suszonych pomidorów , guacamole z awokado i granatem, oraz z marynowaną cebulą i łososiem w sosie sojowym.
    • Bajgiel:
      • Mąka ( 500 g)
        •  świeże drożdże (14 g)
          •  cukier ( 40 gram)
            •  Sól (1 łyżeczka)
              •  woda 300 ml
                • olej (2 łyżki)
                  • Guacamole:
                    • awokado (1 szt.)
                      • granat (1/4 szt.)
                        • papryczka chili (½ szt.)
                          • szalotka (1/2 szt.)
                            •  sól, pieprz do smaku
                              • cukier (1/2 łyżeczki)
                                • limonka (1/2 szt.)
                                  • Marynowana cebula:
                                    •  Cebula (1szt.)
                                      •  Ocet winny (2 łyżki)
                                        • Woda (½ szklanki)
                                          •  Cukier (1 łyżka)
                                            • Miód (1 łyżka)
                                              •  Łosoś:
                                                •  łosoś oczyszczony (200 g.)
                                                  • awokado (1/4 szt.)
                                                    • sosu sojowego ciemnego (3 łyżki)
                                                      •  Sól do smaku
                                                        • Masło z pomidorów suszonych:
                                                          • Masło (100 g.)
                                                            •  pomidory suszone (3-4 szt.)
                                                              •  ząbki czosnku (2-3 szt.)
                                                                • Szczypta soli i pieprzu
                                                                  • Orzeszki pinii (25g.)
                                                                    • Bajgiel:
                                                                      • Z drożdży, cukru , wody przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
                                                                        • W tym czasie:
                                                                          • Marynowana cebula:
                                                                            • Kroimy cebulę w pióra, przekładamy do garnka i zalewamy wodą z dodatkiem octu, cukru i miodu. 
                                                                              • Krótko gotujemy do zmiękczenia cebuli.
                                                                                •  Guacamole :
                                                                                  • Rozdrabniamy owoc awokado widelcem, dodajemy pestki granata, sól i pieprz, posiekaną szalotkę, papryczkę
                                                                                    • chilli drobno pokrojoną oraz cukier, skrapiamy sokiem z limonki.
                                                                                      • Ciasto : Mieszamy mąkę z rozczynem i resztą wody pod koniec dodajemy masło i dobrze wyrabiamy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Uformowane i wyrośnięte bajgle smarujemy rozbełtanym jajem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 ºC.
                                                                                        •  Łosoś: Łososia kroimy w kostkę, doprawiamy solą morską i sosem sojowym.
                                                                                          •  Masło smakowe:
                                                                                            • Miękkie masło łączymy z blendowanymi suszonymi pomidorami, roztartym czosnkiem oraz rozdrobnionymi orzeszkami pinii. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smarujemy bajgla masłem na to nakładamy guacamole, następnie łososia na końcu cebula marynowana
                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości