Zuza Gutkowska, Maja Klejnot: Bagietka z masłem ziołowym z figą , pastą z pieczonej papryki i pomidorów , smażoną wołowiną oraz ziołowym twarożkiem i kiełkami

Zuza Gutkowska, Maja Klejnot: Bagietka z masłem ziołowym z figą , pastą z pieczonej papryki i pomidorów , smażoną wołowiną oraz ziołowym twarożkiem i kiełkami
Zuza Gutkowska, Maja Klejnot: Bagietka z masłem ziołowym z figą , pastą z pieczonej papryki i pomidorów , smażoną wołowiną oraz ziołowym twarożkiem i kiełkami
  • Bagietka z masłem ziołowym z figą , pastą z pieczonej papryki i pomidorów , smażoną wołowiną oraz ziołowym twarożkiem i kiełkami.
    • Bagietka:
      • Mleka (250 ml)
        •  masła (80 g)
          • cukru (60 g)
            • wody (250 ml)
              • świeże drożdże (15 gram lub 8 gram suszonych drożdży)
                • sól (20 g)
                  • mąka ( 1 kg)
                    • Pasta paprykowa:
                      •  papryka słodka spiczasta (1szt)
                        • cebula (1 szt)
                          • pomidory koktajlowe (kilka szt)
                            • czosnku (2 ząbki)
                              •  Sól pieprz do smaku
                                • Serek ziołowy:
                                  •  Twaróg półtłusty(125g)
                                    • Śmietana kwaśna (2 łyżki)
                                      • Koper (pęczek)
                                        • Sól pieprz do smaku
                                          • Wołowina 200gram
                                            • 4 łyżki oleju
                                              •  Sól pieprz
                                                •  tymianek
                                                  • Masło z figami :
                                                    • masło (100 g)
                                                      • suszone figi (5-6 szt)
                                                        •  czosnek (2 ząbki)
                                                          •  Sól pieprz do smaku
                                                            • Dekoracja
                                                              • Kiełki
                                                                • Bagietka:
                                                                  • Z drożdży, cukru , wody przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie łączymy zresztą składników i wyrabiamy ciasto.Pózniej formujemy bagietki i pieczemy je przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.
                                                                    • Pasta paprykowa:
                                                                      • Paprykę, pomidorki małe i cebulę czerwoną kroimy, następnie skraplamy olejem, dodajemy sól i pieprz. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180C, pieczemy do momentu zmiękczenia warzyw. Następnie wszystko razem blendujemy na gładką masę.
                                                                        •  Twarożek:
                                                                          •  Twaróg blendujemy z koperkiem i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
                                                                            •  Wołowinę kroimy w plasterki podsmażamy na oliwie doprawiamy tymiankiem i pod koniec dodajemy masło.
                                                                              •  Masło smakowe:
                                                                                •  Do miękkiego masła dodajemy pokrojone figi oraz czosnek. Wszystko razem mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
                                                                                  • Przekrojoną bagietkę smarujemy masłem smakowym, następnie kładziemy pastę z papryki, twarożek, wołowina oraz kiełki rzodkiewki.
                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości