Zuza Gutkowska, Maja Klejnot: Bagietka z masłem ziołowym z figą , pastą z pieczonej papryki i pomidorów , smażoną wołowiną oraz ziołowym twarożkiem i kiełkami

Zuza Gutkowska, Maja Klejnot: Bagietka z masłem ziołowym z figą , pastą z pieczonej papryki i pomidorów , smażoną wołowiną oraz ziołowym twarożkiem i kiełkami
Zuza Gutkowska, Maja Klejnot: Bagietka z masłem ziołowym z figą , pastą z pieczonej papryki i pomidorów , smażoną wołowiną oraz ziołowym twarożkiem i kiełkami
  • Bagietka z masłem ziołowym z figą , pastą z pieczonej papryki i pomidorów , smażoną wołowiną oraz ziołowym twarożkiem i kiełkami.
  • Bagietka:
  • Mleka (250 ml)
  •  masła (80 g)
  • cukru (60 g)
  • wody (250 ml)
  • świeże drożdże (15 gram lub 8 gram suszonych drożdży)
  • sól (20 g)
  • mąka ( 1 kg)
  • Pasta paprykowa:
  •  papryka słodka spiczasta (1szt)
  • cebula (1 szt)
  • pomidory koktajlowe (kilka szt)
  • czosnku (2 ząbki)
  •  Sól pieprz do smaku
  • Serek ziołowy:
  •  Twaróg półtłusty(125g)
  • Śmietana kwaśna (2 łyżki)
  • Koper (pęczek)
  • Sól pieprz do smaku
  • Wołowina 200gram
  • 4 łyżki oleju
  •  Sól pieprz
  •  tymianek
  • Masło z figami :
  • masło (100 g)
  • suszone figi (5-6 szt)
  •  czosnek (2 ząbki)
  •  Sól pieprz do smaku
  • Dekoracja
  • Kiełki
  • Bagietka:
  • Z drożdży, cukru , wody przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie łączymy zresztą składników i wyrabiamy ciasto.Pózniej formujemy bagietki i pieczemy je przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.
  • Pasta paprykowa:
  • Paprykę, pomidorki małe i cebulę czerwoną kroimy, następnie skraplamy olejem, dodajemy sól i pieprz. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180C, pieczemy do momentu zmiękczenia warzyw. Następnie wszystko razem blendujemy na gładką masę.
  •  Twarożek:
  •  Twaróg blendujemy z koperkiem i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
  •  Wołowinę kroimy w plasterki podsmażamy na oliwie doprawiamy tymiankiem i pod koniec dodajemy masło.
  •  Masło smakowe:
  •  Do miękkiego masła dodajemy pokrojone figi oraz czosnek. Wszystko razem mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Przekrojoną bagietkę smarujemy masłem smakowym, następnie kładziemy pastę z papryki, twarożek, wołowina oraz kiełki rzodkiewki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości