- Bagietka z masłem ziołowym z figą , pastą z pieczonej papryki i pomidorów , smażoną wołowiną oraz ziołowym twarożkiem i kiełkami.
- Bagietka:
- Mleka (250 ml)
- masła (80 g)
- cukru (60 g)
- wody (250 ml)
- świeże drożdże (15 gram lub 8 gram suszonych drożdży)
- sól (20 g)
- mąka ( 1 kg)
- Pasta paprykowa:
- papryka słodka spiczasta (1szt)
- cebula (1 szt)
- pomidory koktajlowe (kilka szt)
- czosnku (2 ząbki)
- Sól pieprz do smaku
- Serek ziołowy:
- Twaróg półtłusty(125g)
- Śmietana kwaśna (2 łyżki)
- Koper (pęczek)
- Sól pieprz do smaku
- Wołowina 200gram
- 4 łyżki oleju
- Sól pieprz
- tymianek
- Masło z figami :
- masło (100 g)
- suszone figi (5-6 szt)
- czosnek (2 ząbki)
- Sól pieprz do smaku
- Dekoracja
- Kiełki
- Bagietka:
- Z drożdży, cukru , wody przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie łączymy zresztą składników i wyrabiamy ciasto.Pózniej formujemy bagietki i pieczemy je przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.
- Pasta paprykowa:
- Paprykę, pomidorki małe i cebulę czerwoną kroimy, następnie skraplamy olejem, dodajemy sól i pieprz. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180C, pieczemy do momentu zmiękczenia warzyw. Następnie wszystko razem blendujemy na gładką masę.
- Twarożek:
- Twaróg blendujemy z koperkiem i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
- Wołowinę kroimy w plasterki podsmażamy na oliwie doprawiamy tymiankiem i pod koniec dodajemy masło.
- Masło smakowe:
- Do miękkiego masła dodajemy pokrojone figi oraz czosnek. Wszystko razem mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Przekrojoną bagietkę smarujemy masłem smakowym, następnie kładziemy pastę z papryki, twarożek, wołowina oraz kiełki rzodkiewki.
podziel się: