Smakowita uczta na talerzu! Eryk Beroud z "MasterChef Nastolatki" prezentuje wyjątkowy przepis na wątróbkę z talarkami ziemniaczanymi, doskonale uzupełnioną grillowaną papryką i wykwintnym sosem winogronowym. To danie łączy w sobie elegancję i intensywność smaków, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie! Przygotuj je na najbliższą kolację i ciesz się niepowtarzalnym smakiem!
Z artykułu dowiesz się:
- Jaki jest przepis na wątróbkę Eryka Berouda z "MasterChef Nastolatki"
- Jak przygotować wątróbkę z talarkami ziemniaczanymi, grillowaną papryką i sosem winogronowym
Wątróbka z talarkami ziemniaczanymi, grillowaną papryką i sosem winogronowym – przepis Eryka Berouda z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Wątróbka z talarkami ziemniaczanymi, grillowaną papryką i sosem winogronowym
Składniki:
- Wątróbka:
- 400 g wątróbki
- 2 łyżki masła klarowanego
- Mąka
- Talarki ziemniaczane:
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- Zioła wg uznania
- Grillowana papryka:
- 1 czerwona papryka
- Oliwa
- Sól, pieprz
- Papryka ostra
- Kminek
- Syrop klonowy
- Sos winogronowy:
- 200 g winogron zielonych
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 4 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2–3 łyżki śmietanki 30%
- Sól
- 1 szalotka
- Do ozdoby:
- Kiełki buraka
- Połówki winogron
- Orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Ziemniaki pokrój w plasterki, gotuj w osolonej wodzie, smaż na maśle z przyprawami.
- Paprykę grilluj w piekarniku z przyprawami, polej syropem klonowym.
- Winogrona obierz z pestek, szalotkę podsmaż, dodaj winogrona, ocet, wino, syrop, redukuj, blenduj i dodaj śmietankę.
- Wątróbkę obtocz w mące, smaż 2 minuty z każdej strony na maśle.
- Podawaj z sosem, talarkami, papryką, kiełkami, winogronami i orzechami.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: