Wprowadź wyjątkowy smak na swój stół dzięki przepisowi Julii Krasnowskiej z "MasterChef Nastolatki". Oto przepis na wątróbkę z syropem z pigwy, która zachwyca połączeniem słodko-kwaśnych nut. Podana z pieczonymi ziemniakami w marynacie z malinami, tworzy niebanalne zestawienie, które z pewnością oczaruje Twoich gości. Do tego delikatny sos chrzanowy doda daniu wyrazistego charakteru. To doskonały wybór na elegancką kolację lub wyjątkowe spotkanie ze znajomymi!
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować przepis na wątróbkę Julii Krasnowskiej z 3. odcinka "MasterChef Nastolatki"
- Jaki jest przepis na wątróbkę z syropem z pigwy, pieczonymi ziemniakami w marynacie z malinami i sosem chrzanowym
Wątróbka z syropem z pigwy, pieczonymi ziemniakami w marynacie z malinami i sosem chrzanowym – przepis Julii Krasnowskiej z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Wątróbka z syropem z pigwy, pieczonymi ziemniakami w marynacie z malinami i sosem chrzanowym
Składniki:
- Syrop z pigwy i granatu:
- 1/2 kawałka pigwy
- Mała garść pestek granatu
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 120 ml białego wina
- 50 ml octu winnego
- Sól, pieprz
- Pieczone ziemniaki:
- 5 małych ziemniaków
- 7 świeżych malin
- Gałązka tymianku
- 2 łyżki masła
- Marynata:
- 1/3 papryczki chili
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu
- Pół łyżeczki chrzanu
- Sos chrzanowy:
- 100 ml śmietanki 30%
- Pół szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 1 łyżeczka masła
- Szczypta cynamonu
- Sól, pieprz
- Wątróbka:
- 400 g wątróbki
- 1 ząbek czosnku w łupinie
- 3 łyżki masła
- Mąka pszenna
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pigwę i granat podsmaż na maśle z miodem. Dodaj wino, ocet winny, redukuj na syrop.
- Ziemniaki obgotuj, ponacinaj, zamarynuj, piecz w 190°C przez 25 minut z masłem, malinami i tymiankiem.
- Czosnek i szalotkę smaż na maśle, dodaj miód, śmietankę, chrzan, dopraw.
- Wątróbkę oczyść, obtocz w mące, smaż na maśle z czosnkiem.
- Podawaj wątróbkę z ziemniakami, syropem i sosem.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: