Wątróbka z syropem z pigwy, pieczonymi ziemniakami w marynacie z malinami i sosem chrzanowym – przepis Julii Krasnowskiej

Wątróbka z syropem z pigwy, pieczonymi ziemniakami w marynacie z malinami i sosem chrzanowym
Wątróbka z syropem z pigwy, pieczonymi ziemniakami w marynacie z malinami i sosem chrzanowym

Wprowadź wyjątkowy smak na swój stół dzięki przepisowi Julii Krasnowskiej z "MasterChef Nastolatki". Oto przepis na wątróbkę z syropem z pigwy, która zachwyca połączeniem słodko-kwaśnych nut. Podana z pieczonymi ziemniakami w marynacie z malinami, tworzy niebanalne zestawienie, które z pewnością oczaruje Twoich gości. Do tego delikatny sos chrzanowy doda daniu wyrazistego charakteru. To doskonały wybór na elegancką kolację lub wyjątkowe spotkanie ze znajomymi!

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować przepis na wątróbkę Julii Krasnowskiej z 3. odcinka "MasterChef Nastolatki"
  • Jaki jest przepis na wątróbkę z syropem z pigwy, pieczonymi ziemniakami w marynacie z malinami i sosem chrzanowym

Wątróbka z syropem z pigwy, pieczonymi ziemniakami w marynacie z malinami i sosem chrzanowym – przepis Julii Krasnowskiej z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Wątróbka z syropem z pigwy, pieczonymi ziemniakami w marynacie z malinami i sosem chrzanowym

Składniki:

  • Syrop z pigwy i granatu:
  • 1/2 kawałka pigwy
  • Mała garść pestek granatu
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 120 ml białego wina
  • 50 ml octu winnego
  • Sól, pieprz
  • Pieczone ziemniaki:
  • 5 małych ziemniaków
  • 7 świeżych malin
  • Gałązka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • Marynata:
  • 1/3 papryczki chili
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • Pół łyżeczki chrzanu
  • Sos chrzanowy:
  • 100 ml śmietanki 30%
  • Pół szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka masła
  • Szczypta cynamonu
  • Sól, pieprz
  • Wątróbka:
  • 400 g wątróbki
  • 1 ząbek czosnku w łupinie
  • 3 łyżki masła
  • Mąka pszenna
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Pigwę i granat podsmaż na maśle z miodem. Dodaj wino, ocet winny, redukuj na syrop.
  • Ziemniaki obgotuj, ponacinaj, zamarynuj, piecz w 190°C przez 25 minut z masłem, malinami i tymiankiem.
  • Czosnek i szalotkę smaż na maśle, dodaj miód, śmietankę, chrzan, dopraw.
  • Wątróbkę oczyść, obtocz w mące, smaż na maśle z czosnkiem.
  • Podawaj wątróbkę z ziemniakami, syropem i sosem.

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości