Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować przepis Adriana Ziólkowskiego na wątróbkę z 3. odcinka "MasterChef Nastolatki"
- Jaki jest przepis na wątróbkę z puree buraczkowym, sosem cebulowym i karmelizowaną marchewką
Wątróbka z puree buraczkowym, sosem cebulowym i karmelizowaną marchewką – przepis Adriana Ziólkowskiego z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Wątróbka z puree buraczkowym, sosem cebulowym i karmelizowaną marchewką
Składniki:
- Buraki
- Mleko
- Cukier
- Pietruszka
- Oregano
- Ocet winny
- Oliwa z oliwek
- Czosnek
- Chili
- Marchewki
- Miód
- Cebula
- Szalotka
- Białe wino
- Skrawki wątróbki
- Brokuł baby (opcjonalnie)
- Masło klarowane
- Wątróbka
Przygotowanie:
- Buraki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości. Przygotuj chimichurri z drobno posiekanej pietruszki, oregano, chili i czosnku, doprawiając solą, pieprzem, octem winnym i oliwą z oliwek. Zblenduj buraki z mlekiem i chimichurri, aż powstanie gładkie puree.
- Na patelni podsmaż skrawki wątróbki, dodaj pokrojoną cebulę i szalotkę, a następnie podlej białym winem. Po odparowaniu nadmiaru płynu zblenduj na gładki sos i dopraw solą oraz pieprzem.
- Marchewki pokrój i podsmaż na patelni, aż się skarmelizują. Dodaj miód i kontynuuj smażenie, aż staną się miękkie.
- Oczyszczoną wątróbkę usmaż na maśle klarowanym, tak aby w środku była lekko czerwona.
Podanie:
- Na talerz wyłóż puree buraczkowe, dodaj wątróbkę i karmelizowane marchewki. Polej wszystko sosem cebulowym i udekoruj brokułem baby lub świeżymi ziołami.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: