Smakowite połączenie na talerzu od Neli Szelestowskiej z "MasterChef Nastolatki". Oto przepis na wątróbkę z grzybami, która zachwyci Twoje podniebienie! Delikatna wątróbka idealnie komponuje się z aromatycznymi grzybami, tworząc duet, którego nie możesz przegapić. Do tego podajemy aksamitne puree z selera, które doda daniu wyjątkowej lekkości i smaku. Ta elegancka potrawa sprawi, że każda kolacja stanie się niezapomnianym kulinarnym doświadczeniem!
Z artykułu dowiesz się:
- Jaki jest przepis na wątróbkę Neli Szelestowskiej z 3. odcinka "MasterChef Nastolatki"
- Jak przygotować wątróbkę z grzybami i puree z selera
Wątróbka z grzybami i puree z selera – przepis Neli Szelestowskiej z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Wątróbka z grzybami i puree z selera
Składniki:
- Puree:
- Pół selera
- Łyżka masła
- 300 ml mleka
- 200 ml wody
- 2 łyżki mleka
- Sól, cukier
- Wątróbka:
- 400 g wątróbki
- Mleko do moczenia
- Mąka do obtoczenia
- Olej
- Sos z kurek:
- Szalotka
- Mała miska czarnych kurek
- Mała miska żółtych kurek
- Pół kieliszka białego wina
- 100 ml śmietanki 30%
- Olej z octem balsamicznym
Przygotowanie:
- Seler ugotuj w mleku z wodą, następnie zblenduj z masłem, solą, cukrem i mlekiem.
- Wątróbkę wymocz w mleku, obtocz w mące, smaż 2–3 minuty. Dopraw po smażeniu.
- Szalotkę podsmaż, dodaj kurki, wino, śmietankę i redukuj.
- Podawaj wątróbkę z puree, polej sosem.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: