Wykwintna uczta dla podniebienia! Ala Trólka z "MasterChef Nastolatki" serwuje przepis na tartaletkę z pastą z wątróbki, delikatnie dopełnioną musem jeżynowym i aromatycznym sosem pieprzowym. To doskonałe połączenie smaków zaskoczy Twoich gości i sprawi, że każda okazja stanie się wyjątkowa! Sprawdź przepis i zachwyć wszystkich swoją kulinarną finezją!
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować przepis Ali Trólki na wątróbkę z 3. odcinka "MasterChef Nastolatki"
- Jaki jest przepis na tartaletkę z pastą z wątróbki, musem jeżynowym i sosem pieprzowym
Tartaletka z pastą z wątróbki, musem jeżynowym i sosem pieprzowym – przepis Ali Trólki z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Tartaletka z pastą z wątróbki, musem jeżynowym i sosem pieprzowym
Składniki:
- Tartaletka:
- 225 g mąki pszennej
- 135 g masła
- 1 małe jajko
- Szczypta soli
- Szczypta cukru
- Pasta z wątróbki:
- Pół szalotki
- Pół cebuli białej
- Pół wątróbki cielęcej
- Śmietanka 30%
- Grubo mielony pieprz czarny
- Sól
- Mus z jeżyn:
- 150 g jeżyn
- 2 gałązki rozmarynu
- Wino białe
- Ocet winny
- Cukier
- Sos pieprzowy:
- Szalotka
- Pieprz w ziarnach
- Wino białe
- Śmietanka 30%
- 1 łyżka masła
- Oliwa
Przygotowanie:
- Zagnieć składniki na kruche ciasto, schłodź, rozwałkuj, piecz w 180°C przez 15 minut.
- Cebulę i szalotkę zeszklij, dodaj wątróbkę, smaż 2 minuty, zblenduj z śmietanką, dopraw.
- Jeżyny podgrzewaj z rozmarynem, białym winem, cukrem i octem, redukuj, przetrzyj przez sitko.
- Szalotkę podsmaż z oliwą, dodaj wino, zmielony pieprz, redukuj, dodaj śmietankę i masło.
- Tartaletki wypełnij pastą z wątróbki, musem z jeżyn, polej sosem pieprzowym.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: