Julia Krasnowska: Stek w sosie krewetkowym, przegrzebki na sałatce krabowej z prażonym boczkiem

Stek w sosie krewetkowym, przegrzebki na sałatce krabowej, z prażonym boczkiem
Stek w sosie krewetkowym, przegrzebki na sałatce krabowej, z prażonym boczkiem

Soczysty stek otulony kremowym sosem krewetkowym, delikatne przegrzebki podane na sałatce z kraba i chrupiący, prażony boczek – to wyjątkowe danie, które Julia Krasnowska przygotowała w "MasterChef Nastolatki". Połączenie intensywnych, morskich smaków z wyrazistymi dodatkami stworzyło harmonijną kompozycję, która zachwyciła jurorów. Jak przyrządzić to efektowne danie we własnej kuchni?

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić stek w sosie krewetkowym, przegrzebki na sałatce krabowej, z prażonym boczkiem

Stek w sosie krewetkowym, przegrzebki na sałatce krabowej z prażonym boczkiem – przepis z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki:

  • Na sos krewetkowy:
  • 2 krewetki tygrysie
  • 25 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 160 ml białego wina
  • 6 kulek marynowanego zielonego pieprzu
  • Na steka:
  • 150 g antrykotu
  • 50 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • Na sałatkę krabową z przegrzebkami:
  • 3 jajka
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g masła
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 cała ostra papryczka
  • 2 całe nogi ugotowanego kraba
  • sok i skórka z limonki

Przygotowanie

  • Sos krewetkowy: Obierz krewetki z pancerzy i oczyść. Na patelni rozpuść masło, dodaj pancerze, krewetki, czosnek i papryczkę. Smaż do zarumienienia, następnie dodaj białe wino. Dopraw solą i rozgniecionym zielonym pieprzem. Odstaw do przestygnięcia.
  • Majonez do sałatki: Do miski dodaj jajka, sól, pieprz i musztardę. Stopniowo dolewaj oliwę, ubijając trzepaczką do uzyskania półgęstej konsystencji. Dodaj miód i posiekaną ostrą papryczkę. Odstaw do lodówki.
  • Sałatka krabowa: Otwórz i oczyść muszlę przegrzebka. Ugotowanego kraba obierz z mięsa i dodaj do majonezu. Przegrzebka obsmaż na maśle na złoty kolor. Szynkę szwarcwaldzką podsmaż na suchej patelni do chrupkości.
  • Stek: Podsmaż steka na suchej patelni przez kilka minut z każdej strony. Na koniec dodaj masło i czosnek, polewaj mięso tłuszczem. Po usmażeniu odstaw stek do odpoczynku, zawijając go w folię aluminiową.
  • Serwowanie: Do muszli przegrzebka dodaj sałatkę krabową, ułóż na niej przegrzebka i udekoruj szynką. Skrop całość sokiem z limonki. Na talerzu rozsmaruj sos krewetkowy i połóż steka.
  • Smacznego!

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości