Domowe, puszyste i pełne smaku! Adrian Ziółkowski z "MasterChef Nastolatki" zachwycił jurorów klasycznym daniem w nowoczesnym wydaniu – pyzami jak u babci! Mięciutkie kluski, idealnie nadziane i podane w wyjątkowy sposób, sprawią, że nie oprzesz się dokładce. Chcesz poznać jego przepis? Sprawdź, jak krok po kroku przygotować te polskie specjały w swojej kuchni!
Z artykułu dowiesz się:
- Jaki był przepis na pyzy w 3. odcinku "MasterChef Nastolatki"
- Jak przyrządzić pyzy wg przepisu Adriana Ziółkowskiego z "MasterChef Nastolatki"
Pyzy – przepis Adriana Ziółkowskiego z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Pyzy
Składniki:
- Ziemniaki 1 kg
- Jajka 1
- Skrobia 4 łyżki
- Mąka pszenna 1 łyżka
- Boczek 300 g
- Borowiki 180 g
- Czosnek 3 ząbki
- Szalotka 2
- Anchois 3 sztuki
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, ugotuj i przeciśnij przez praskę. Odmierz 300 g ugotowanych ziemniaków, a następnie zetrzyj 300 g surowych ziemniaków i wyciśnij z nich całą wodę.
- Połącz ugotowane ziemniaki z surowymi, dodaj jajko, skrobię i mąkę, a następnie wyrób jednolitą masę.
- Farsz przygotuj, przesmażając borowiki na maśle z czosnkiem i szalotką, a następnie podlej białym winem. Usmaż boczek pokrojony w małe paseczki, dodaj do borowików i wszystko zblenduj. Dopraw solą i pieprzem.
- Sos przygotuj, podsmażając anchois, czosnek i szalotkę. Dodaj śmietanę i redukuj, aż zgęstnieje do konsystencji oleju, a następnie zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby rozcieńcz śmietanką 30%.
- Z masy ziemniaczanej uformuj kuleczki, nadziewając je farszem. Pyzy gotuj w osolonej wodzie, a na koniec polej przygotowanym sosem.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: