Pyzy – przepis Adriana Ziółkowskiego

Pyzy
Pyzy

Domowe, puszyste i pełne smaku! Adrian Ziółkowski z "MasterChef Nastolatki" zachwycił jurorów klasycznym daniem w nowoczesnym wydaniu – pyzami jak u babci! Mięciutkie kluski, idealnie nadziane i podane w wyjątkowy sposób, sprawią, że nie oprzesz się dokładce. Chcesz poznać jego przepis? Sprawdź, jak krok po kroku przygotować te polskie specjały w swojej kuchni!

Z artykułu dowiesz się:
  • Jaki był przepis na pyzy w 3. odcinku "MasterChef Nastolatki"
  • Jak przyrządzić pyzy wg przepisu Adriana Ziółkowskiego z "MasterChef Nastolatki"

Pyzy – przepis Adriana Ziółkowskiego z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Pyzy

Składniki:

  • Ziemniaki 1 kg
  •  Jajka 1
  • Skrobia 4 łyżki
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Boczek 300 g
  • Borowiki 180 g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Szalotka 2
  • Anchois 3 sztuki

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obierz, ugotuj i przeciśnij przez praskę. Odmierz 300 g ugotowanych ziemniaków, a następnie zetrzyj 300 g surowych ziemniaków i wyciśnij z nich całą wodę.
  • Połącz ugotowane ziemniaki z surowymi, dodaj jajko, skrobię i mąkę, a następnie wyrób jednolitą masę.
  • Farsz przygotuj, przesmażając borowiki na maśle z czosnkiem i szalotką, a następnie podlej białym winem. Usmaż boczek pokrojony w małe paseczki, dodaj do borowików i wszystko zblenduj. Dopraw solą i pieprzem.
  • Sos przygotuj, podsmażając anchois, czosnek i szalotkę. Dodaj śmietanę i redukuj, aż zgęstnieje do konsystencji oleju, a następnie zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby rozcieńcz śmietanką 30%.
  • Z masy ziemniaczanej uformuj kuleczki, nadziewając je farszem. Pyzy gotuj w osolonej wodzie, a na koniec polej przygotowanym sosem.

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości