Z artykułu dowiesz się:
- Jak przyrządzić Surf & Turf – Tatar z langustynek z majonezem lubczykowym oraz stek z polędwicy wołowej na chruście z pora oraz pieczone pomidorki koktajlowe
– przepis z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Składniki:
- Polędwica wołowa-150 g
- Langustynki -5szt.
- Gałązka pomidorków koktajlowych
- Białe wino-200ml
- Miód -50g
- Ocet jabłkowy-50 ml
- Por pokrojony w cienkie słupki
- Olej
- Sól i pieprz
- Żółtka -2szt.
- Oliwa
- Pęczek lubczyku
- Kapary
- Limonka
- Musztarda dijon -1 łyżka
- Rozmaryn
- Masło 150g
Przygotowanie
- Tatar z langustynek : Langustynki obrać i pokroić w drobną kostkę. Głów nie wyrzucać – będą potrzebne do majonezu. Oliwę zmiksować z liściami lubczyku do uzyskania jednolitej, zielonej emulsji, co zajmie kilka minut. Następnie przecedzić przez gazę, aby uzyskać klarowny olej lubczykowy. Żółtka ubić z musztardą, powoli dolewając olej lubczykowy, aż powstanie gęsty majonez. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Dodać odrobinę oczyszczonego miąższu z głów langustynek (uważać, by nie dodać części niejadalnych). Połączyć pokrojone langustynki z majonezem i drobno posiekanymi kaparami.
- Pomidorki pieczone Pomidorki umieścić w naczyniu żaroodpornym. Dodać białe wino, mód, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut, aż pomidorki będą miękkie i lekko skarmelizowane.
- Chrust z pora Por pokroić w cienkie słupki i smażyć na gorącym oleju, aż stanie się złocisty i chrupiący. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
- Stek z polędwicy wołowej Polędwicę wołową doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, smażyć stek po kilka minut z każdej strony, aż osiągnie pożądany stopień wysmażenia. Po przewróceniu na drugą stronę dodać masło i gałązkę rozmarynu, polewając mięso roztopionym tłuszczem.
- Podanie Na desce ułożyć stek z polędwicy na chrupiącym porze, obok podać pieczone pomidorki oraz tatar z langustynek. Smacznego!
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: