Leon Matyaszek: Surf & Turf – Tatar z langustynek z majonezem lubczykowym, stek z polędwicy wołowej na chruście z pora oraz pieczone pomidorki koktajlowe

Surf & Turf – Tatar z langustynek z majonezem lubczykowym, stek z polędwicy wołowej na chruście z pora oraz pieczone pomidorki koktajlowe
Surf & Turf – Tatar z langustynek z majonezem lubczykowym, stek z polędwicy wołowej na chruście z pora oraz pieczone pomidorki koktajlowe
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić Surf & Turf – Tatar z langustynek z majonezem lubczykowym oraz stek z polędwicy wołowej na chruście z pora oraz pieczone pomidorki koktajlowe

– przepis z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki:

  • Polędwica wołowa-150 g
  • Langustynki -5szt.
  • Gałązka pomidorków koktajlowych
  • Białe wino-200ml
  • Miód -50g
  • Ocet jabłkowy-50 ml
  • Por pokrojony w cienkie słupki
  • Olej
  • Sól i pieprz
  • Żółtka -2szt.
  • Oliwa
  • Pęczek lubczyku
  • Kapary
  • Limonka
  • Musztarda dijon -1 łyżka
  • Rozmaryn
  • Masło 150g

Przygotowanie

  • Tatar z langustynek
: Langustynki obrać i pokroić w drobną kostkę. Głów nie wyrzucać – będą potrzebne do majonezu. Oliwę zmiksować z liściami lubczyku do uzyskania jednolitej, zielonej emulsji, co zajmie kilka minut. Następnie przecedzić przez gazę, aby uzyskać klarowny olej lubczykowy. Żółtka ubić z musztardą, powoli dolewając olej lubczykowy, aż powstanie gęsty majonez. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Dodać odrobinę oczyszczonego miąższu z głów langustynek (uważać, by nie dodać części niejadalnych). Połączyć pokrojone langustynki z majonezem i drobno posiekanymi kaparami.
  • Pomidorki pieczone
Pomidorki umieścić w naczyniu żaroodpornym. Dodać białe wino, mód, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut, aż pomidorki będą miękkie i lekko skarmelizowane.
  • Chrust z pora
Por pokroić w cienkie słupki i smażyć na gorącym oleju, aż stanie się złocisty i chrupiący. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
  • Stek z polędwicy wołowej
Polędwicę wołową doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, smażyć stek po kilka minut z każdej strony, aż osiągnie pożądany stopień wysmażenia. Po przewróceniu na drugą stronę dodać masło i gałązkę rozmarynu, polewając mięso roztopionym tłuszczem.
  • Podanie
Na desce ułożyć stek z polędwicy na chrupiącym porze, obok podać pieczone pomidorki oraz tatar z langustynek. Smacznego!

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości