Kaszotto z bulguru z jagnięciną w przyprawach w sosie groszkowo-szparagowym
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przyrządzić kaszotto z bulguru z jagnięciną w przyprawach w sosie groszkowo-szparagowym
– przepis z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Składniki:
- Składniki na kaszotto:
- • 200 g kaszy bulgur
- • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- • 200 g combra jagnięcego
- • 100 g groszku
- • 1 papryczka chili
- • 100 g szparagów
- • sól i pieprz do smaku
- • 1 gałązka pomidorków koktajlowych
- • 1 marchewka
- • 2 szalotki
- • 150 g masła
- • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- • 1 gałązka rozmarynu
- Składniki na bulion:
- • 50 g pora
- • 1/2 marchewki
- • 1 liść laurowy
- • kilka ziaren ziela angielskiego
- • 2 cm korzenia imbiru
- • 1 opalona cebula
- • 1 korzeń pietruszki
- • 1 l wody
- • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Przygotowanie bulionu:
- Wlej wodę do dużego rondla. Umyj wszystkie warzywa i obierz je, a cebulę opal nad ogniem. Wrzuć wszystkie składniki do garnka i gotuj na małym ogniu.
- Przygotowanie jagnięciny:
- Pokrój comber jagnięcy na kotleciki, oczyść z błon i dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Obsmaż mięso na maśle z gałązką rozmarynu na mocno rozgrzanej patelni, aby zamknąć pory. Następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez około 12 minut.
- Przygotowanie kaszotto:
- Ugotuj szparagi oraz groszek. 1/4 warzyw wrzuć do wysokiego naczynia, dodaj 2 łyżki bulionu, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, a następnie zmiksuj na gładki sos.
- Na dużej patelni podpraż kaszę bulgur, następnie wlej 1/2 szklanki bulionu i gotuj przez około 30 minut, aż kasza zmięknie. Na ostatnie 10 minut gotowania dodaj 100 g masła.
- Przygotowanie dodatków:
- Na osobnej patelni roztop masło, dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, zioła prowansalskie i pokrojoną papryczkę chili. Podsmaż całość, aż pomidory zmiękną.
- Gdy kasza będzie gotowa, dodaj wszystkie warzywa i dokładnie wymieszaj.
- Podanie:
- Na talerzu ułóż kaszotto, na wierzchu połóż kotleciki jagnięce, a całość polej sosem groszkowo-szparagowym.
- Smacznego!
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: