Julia Krasnowska: Kasza kuskus z jagnięciną w stylu azjatyckim z ogórkami w marynacie po koreańsku

Kasza kuskus z jagnięciną w stylu azjatyckim z ogórkami w marynacie po koreańsku
Kasza kuskus z jagnięciną w stylu azjatyckim z ogórkami w marynacie po koreańsku

Kasza kuskus z jagnięciną w stylu azjatyckim z ogórkami w marynacie po koreańsku

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić kaszę kuskus z jagnięciną w stylu azjatyckim z ogórkami w marynacie po koreańsku

– przepis z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki:

  • Składniki na kaszę kuskus:
  • •       1 szalotka
  • •       2 ząbki czosnku
  • •       7 łyżek kaszy kuskus
  • •       2 łyżki masła
  • •       1/2 papryczki chili
  • •       1 łyżeczka pasty tahini
  • •       3 łyżki sosu sojowego
  • •       szczypta kurkumy, papryki ostrej i cynamonu
  • •       świeża kolendra do smaku
  • •       sól i pieprz do smaku
  • Składniki na jagnięcinę:
  • •       1 comber jagnięcy (4 kości)
  • •       4 łyżki sosu sojowego
  • •       2 łyżeczki pasty tahini
  • •       2 ząbki czosnku
  • •       2 łyżki miodu
  • •       sól i pieprz do smaku
  • Składniki na ogórki w marynacie po koreańsku:
  • •       1/3 ogórka
  • •       1 łyżka miodu
  • •       1/2 papryczki ostrej (bez pestek)
  • •       3 łyżki sosu sojowego
  • •       1/2 łyżeczki pasty tahini
  • •       1 ząbek czosnku
  • •       sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Przygotowanie kaszy kuskus:
  • Przełóż kaszę kuskus do miseczki, zalej wrzącą wodą, dokładnie wymieszaj i przykryj na 15 minut. Po tym czasie rozdziel kaszę widelcem.
  • Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojoną szalotkę, czosnek i papryczkę do uzyskania złotego koloru. Dodaj kaszę kuskus i smaż przez 5 minut, następnie dodaj sos sojowy, przyprawy oraz pastę tahini.
  • Przygotowanie jagnięciny:
  • Oczyść comber z błon i podziel na pół. Przygotuj marynatę z sosu sojowego, miodu, pasty tahini i jednego ząbka czosnku. Dopraw ulubionymi przyprawami. Odstaw mięso na 20 minut.
  • Obsmaż jagnięcinę na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną masła, zamykając pory mięsa. Następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 12 minut.
  • Przygotowanie ogórków:
  • Pokrój ogórka w słupki, przełóż do miseczki. Dodaj miód, posiekaną papryczkę, czosnek oraz pastę tahini. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki przed podaniem.
  • Podanie:
  • Na talerzu ułóż kaszę kuskus, obok połóż jagnięcinę i dodaj marynowane ogórki.
  • Smacznego!

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości