Ida Rojewska: Kasza gryczana na sosie maślanym, na wywarze z boczku z karmelizowaną dynią, skwarkami z boczku i świeżymi ziołami w vinegrette z pieczonym czosnkiem

Kasza gryczana na sosie maślanym, na wywarze z boczku z karmelizowaną dynią, skwarkami z boczku i świeżymi ziołami w vinegrette z pieczonym czosnkiem
Kasza gryczana na sosie maślanym, na wywarze z boczku z karmelizowaną dynią, skwarkami z boczku i świeżymi ziołami w vinegrette z pieczonym czosnkiem

Kasza gryczana na sosie maślanym, na wywarze z boczku z karmelizowaną dynią, skwarkami z boczku i świeżymi ziołami w vinegrette z pieczonym czosnkiemKasza gryczana na sosie maślanym, na wywarze z boczku z karmelizowaną dynią, skwarkami z boczku i świeżymi ziołami w vinegrette z pieczonym czosnkiem

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić kaszę gryczaną na sosie maślanym, na wywarze z boczku z karmelizowaną dynią, skwarkami z boczku i świeżymi ziołami w vinegrette z pieczonym czosnkiem

– przepis z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki:

  • Składniki:
  • •       kasza gryczana -100 g
  • •       por – 1 szt.
  • •       boczek-100 g
  • •       cebula-2 szt
  • •       masło-100g
  • •       chili -do smaku
  • •       czosnek-2 główki
  • •       dynia -1 mała szt.
  • •       oliwa-100 ml
  • •       ocet winny -50 ml
  • •       sól
  • •       cukier
  • •       melisa
  • •       pietruszka

Przygotowanie

  • Wywar:
Podsmaż pokrojony boczek na większe kawałki, dodaj przekrojony por i cebulę. Dopraw pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalej wodą i gotuj.
  • Kasza:
Gotuj kaszę gryczaną przez 15 minut.
  • Dynia:
Pokrój dynię na kawałki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej oliwą, posyp solą i cukrem, dopraw słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Odetnij górny fragment główki czosnku, zalej oliwą i umieść obok dyni. Piecz w temperaturze 190°C (góra-dół, termoobieg) do miękkości dyni i skarmelizowania cukru.
  • Skwarki:
Pokrój resztę boczku na małe kawałki, wrzuć na zimną patelnię i stopniowo zwiększaj ogień. Smaż do uzyskania chrupiących skwarków.
  • Sos:
Na patelni rozgrzej tłuszcz z wytopionego boczku, podsmaż por i chili. Wyciśnij upieczony czosnek, dodaj 3/4 do warzyw. Zalej bulionem, po chwili przelej do blendera i zmiksuj na gładką masę. Przesiej przez sito z powrotem do patelni, dopraw do smaku i stopniowo dodawaj zimne masło. Na końcu dodaj ugotowaną kaszę gryczaną.
  • Vinaigrette:
W misce wymieszaj oliwę, ocet winny, sól, pieprz, cukier i pozostały pieczony czosnek. Świeże zioła pokrój w duże kawałki i zalej vinaigrettem.
  • Podanie:
Na talerzu ułóż kaszę w sosie, na wierzchu pieczoną dynię, posyp skwarkami z boczku i udekoruj świeżymi ziołami.
  • Smacznego!

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości