Kasza gryczana na sosie maślanym, na wywarze z boczku z karmelizowaną dynią, skwarkami z boczku i świeżymi ziołami w vinegrette z pieczonym czosnkiemKasza gryczana na sosie maślanym, na wywarze z boczku z karmelizowaną dynią, skwarkami z boczku i świeżymi ziołami w vinegrette z pieczonym czosnkiem
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przyrządzić kaszę gryczaną na sosie maślanym, na wywarze z boczku z karmelizowaną dynią, skwarkami z boczku i świeżymi ziołami w vinegrette z pieczonym czosnkiem
– przepis z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Składniki:
- Składniki:
- • kasza gryczana -100 g
- • por – 1 szt.
- • boczek-100 g
- • cebula-2 szt
- • masło-100g
- • chili -do smaku
- • czosnek-2 główki
- • dynia -1 mała szt.
- • oliwa-100 ml
- • ocet winny -50 ml
- • sól
- • cukier
- • melisa
- • pietruszka
Przygotowanie
- Wywar: Podsmaż pokrojony boczek na większe kawałki, dodaj przekrojony por i cebulę. Dopraw pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalej wodą i gotuj.
- Kasza: Gotuj kaszę gryczaną przez 15 minut.
- Dynia: Pokrój dynię na kawałki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej oliwą, posyp solą i cukrem, dopraw słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Odetnij górny fragment główki czosnku, zalej oliwą i umieść obok dyni. Piecz w temperaturze 190°C (góra-dół, termoobieg) do miękkości dyni i skarmelizowania cukru.
- Skwarki: Pokrój resztę boczku na małe kawałki, wrzuć na zimną patelnię i stopniowo zwiększaj ogień. Smaż do uzyskania chrupiących skwarków.
- Sos: Na patelni rozgrzej tłuszcz z wytopionego boczku, podsmaż por i chili. Wyciśnij upieczony czosnek, dodaj 3/4 do warzyw. Zalej bulionem, po chwili przelej do blendera i zmiksuj na gładką masę. Przesiej przez sito z powrotem do patelni, dopraw do smaku i stopniowo dodawaj zimne masło. Na końcu dodaj ugotowaną kaszę gryczaną.
- Vinaigrette: W misce wymieszaj oliwę, ocet winny, sól, pieprz, cukier i pozostały pieczony czosnek. Świeże zioła pokrój w duże kawałki i zalej vinaigrettem.
- Podanie: Na talerzu ułóż kaszę w sosie, na wierzchu pieczoną dynię, posyp skwarkami z boczku i udekoruj świeżymi ziołami.
- Smacznego!
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: