Natalia Ryndak: Crepes Suzette z karmelizowaną cytryną, lodami korzennymi i chrupką kawową

Crepes Suzette z karmelizowaną cytryną, lodami korzennymi i chrupką kawową
Crepes Suzette z karmelizowaną cytryną, lodami korzennymi i chrupką kawową

Crepes Suzette z karmelizowaną cytryną, lodami korzennymi i chrupką kawową

Z artykułu dowiesz się:
  • Jaki jest przepis na Crêpes Suzette z . odcinka "MasterChef Nastolatki"
  • Jak przyrządzić Crêpes Suzette

– przepis z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki:

  • Naleśniki:
  • ·      mąka pszenna-250 g
  • ·      napój roślinny waniliowy-200g
  • ·      woda gazowana-150 g
  • ·      jajka-2-3
  • ·      szczypta soli
  • ·      cukier
  • ·      olej roślinny lub roztopione masło – 60 ml
  • Sos Suzette:
  • ·      wcześniej przygotowane naleśniki
  • ·      cukier-50 g
  • ·      cukier pomarańczowy-30g
  • ·      świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy -3szt
  • ·      skórka z pomarańczy
  • ·      likier pomarańczowy-50ml
  • ·      masło -50g
  • Lody korzenne:
  • ·      napój roślinny-150 ml
  • ·      śmietanka sojowa-150ml
  • ·      korzenne przyprawy: korzeń cynamonu, goździki, anyż, imbir
  • ·      pasta waniliowa lub nasionka z laski wanilii
  • ·      żółtka-4szt
  • ·      cukier 70 g
  • ·      ciekły azot
  • Chrupka kawowa:
  • ·      białko 100g
  • ·      cukier puder 100g
  • ·      mąka pszenna 100g
  • ·      rozpuszczone masło 100g
  • ·      biała czekolada 70 g
  • ·      kawa rozpuszczalna 30g

Przygotowanie

  • Ciasto na naleśniki:
Wszystkie składniki razem wymieszać na gładkie i jednolite ciasto. Odstawić na chwilę do odpoczęcia. Smażyć na lekko natłuszczonej patelni z obu stron do zarumienienia.
  • Sos Suzette:
Na patelni rozpuścić cukier do uzyskania bursztynowego karmelu. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, zredukować do uzyskania syropu. Dodać masło i wymieszać. Maczać naleśniki z obu stron w tym syropie, składać w trójkąty i pozostawić na patelni. Podlać likierem i podpalić.
  • Lody korzenne:
Zagotować napój roślinny ze śmietanką, przyprawami i wanilią, odstawić z ognia i przecedzić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać gorący napój, ciągle mieszając. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Po ostudzeniu mieszając w mikserze, dodać ciekły azot, aż uzyska kremową konsystencję.
  • Chrupka kawowa:
Wymieszać składniki na chrupkę na gładką masę, cienko rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia. Gotową chrupkę pokruszyć, wymieszać z roztopioną czekoladą i kawą, rozłożyć na papierze i schłodzić.
  • Podanie:
Zanurz naleśniki w gorącym sosie Suzette, flambiruj likierem. Ułóż na talerzu z lodami korzennymi i chrupką kawową.
  • Smacznego!

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości