Crepes Suzette z karmelizowaną cytryną, lodami korzennymi i chrupką kawową
Z artykułu dowiesz się:
- Jaki jest przepis na Crêpes Suzette z . odcinka "MasterChef Nastolatki"
- Jak przyrządzić Crêpes Suzette
– przepis z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Składniki:
- Naleśniki:
- · mąka pszenna-250 g
- · napój roślinny waniliowy-200g
- · woda gazowana-150 g
- · jajka-2-3
- · szczypta soli
- · cukier
- · olej roślinny lub roztopione masło – 60 ml
- Sos Suzette:
- · wcześniej przygotowane naleśniki
- · cukier-50 g
- · cukier pomarańczowy-30g
- · świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy -3szt
- · skórka z pomarańczy
- · likier pomarańczowy-50ml
- · masło -50g
- Lody korzenne:
- · napój roślinny-150 ml
- · śmietanka sojowa-150ml
- · korzenne przyprawy: korzeń cynamonu, goździki, anyż, imbir
- · pasta waniliowa lub nasionka z laski wanilii
- · żółtka-4szt
- · cukier 70 g
- · ciekły azot
- Chrupka kawowa:
- · białko 100g
- · cukier puder 100g
- · mąka pszenna 100g
- · rozpuszczone masło 100g
- · biała czekolada 70 g
- · kawa rozpuszczalna 30g
Przygotowanie
- Ciasto na naleśniki: Wszystkie składniki razem wymieszać na gładkie i jednolite ciasto. Odstawić na chwilę do odpoczęcia. Smażyć na lekko natłuszczonej patelni z obu stron do zarumienienia.
- Sos Suzette: Na patelni rozpuścić cukier do uzyskania bursztynowego karmelu. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, zredukować do uzyskania syropu. Dodać masło i wymieszać. Maczać naleśniki z obu stron w tym syropie, składać w trójkąty i pozostawić na patelni. Podlać likierem i podpalić.
- Lody korzenne: Zagotować napój roślinny ze śmietanką, przyprawami i wanilią, odstawić z ognia i przecedzić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać gorący napój, ciągle mieszając. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Po ostudzeniu mieszając w mikserze, dodać ciekły azot, aż uzyska kremową konsystencję.
- Chrupka kawowa: Wymieszać składniki na chrupkę na gładką masę, cienko rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia. Gotową chrupkę pokruszyć, wymieszać z roztopioną czekoladą i kawą, rozłożyć na papierze i schłodzić.
- Podanie: Zanurz naleśniki w gorącym sosie Suzette, flambiruj likierem. Ułóż na talerzu z lodami korzennymi i chrupką kawową.
- Smacznego!
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: