Crepes Suzette z musem jeżynowo-malinowym na białym winie z papryczką chili oraz lodami o smaku szarlotki z kruszonką i sosem malinowym
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przyrządzić Crepes Suzette z musem jeżynowo-malinowym na białym winie z papryczką chili oraz lodami o smaku szarlotki z kruszonką i sosem malinowym
– przepis z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Składniki:
- Składniki na naleśniki:
- · jajka – 3 sztuki
- · mąka pszenna – 1,5 szklanki
- · mleko owsiane – 1/2 szklanki
- · woda gazowana – 1/2 szklanki
- · cukier – 1 łyżka
- · sól – szczypta
- Składniki na sos Suzette:
- · cukier – 150 g
- · sok z pomarańczy – 1/2 szklanki
- · skórka z pomarańczy
- · masło – 2 łyżki
- · likier pomarańczowy – 60 ml
- Składniki na sos jeżynowo-malinowy:
- • jeżyny – 1 garść
- • maliny – 1 garść
- • cukier – 2 łyżki
- • białe wino – 50 ml
- • papryczka chili – 1/2 sztuki
- Składniki na lody o smaku szarlotki:
- • jabłka – 4 sztuki
- • laska wanilii – 1 sztuka
- • cynamon – 1 łyżeczka
- • miód – 3 łyżki
- • papryka ostra – 1/4 łyżeczki
- • anyż – 1 gwiazdka
- • goździki – 4 sztuki
- • cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- • śmietanka 30% – 400 ml
- • ciekły azot – 1 butelka
- Składniki na mus malinowy:
- • maliny – 200 g
- • cukier – 4 łyżki
- Składniki na kruszonkę:
- • mąka – 100 g
- • cukier – 30 g
- • masło – 40 g
Przygotowanie
- Przygotowanie naleśników:
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj rózgą. Smaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Składaj je w trójkąty.
- Przygotowanie sosu Suzette:
- Karmelizuj cukier z sokiem z pomarańczy i skórką. Dodaj masło, włóż naleśniki i flambiruj likierem pomarańczowym.
- Przygotowanie sosu jeżynowo-malinowego:
- Podgrzej jeżyny i maliny z cukrem oraz białym winem. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i redukuj.
- Przygotowanie lodów:
- Usmaż jabłka z masłem, cynamonem, papryką i cukrem waniliowym. Dodaj śmietankę, miód, wanilię, anyż i goździki, gotuj pod przykryciem. Przetrzyj przez sito, schłódź i stopniowo dodawaj ciekły azot w mikserze.
- Przygotowanie kruszonki:
- Zagnieć masło z cukrem i mąką. Piecz w temperaturze 180°C przez 15–20 minut.
- Przygotowanie musu malinowego:
- Gotuj maliny z cukrem na małym ogniu, a następnie przetrzyj przez sito.
- Podanie:
- Na talerzu ułóż naleśniki, polej sosem jeżynowo-malinowym, dodaj kulkę lodów o smaku szarlotki, posyp kruszonką i polej musem malinowym.
- Smacznego!
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: