Julia Krasnowska: Crepes Suzette z musem jeżynowo-malinowym na białym winie z papryczką chili oraz lodami o smaku szarlotki z kruszonką i sosem malinowym

Crepes Suzette z musem jeżynowo-malinowym na białym winie z papryczką chili oraz lodami o smaku szarlotki z kruszonką i sosem malinowym
Crepes Suzette z musem jeżynowo-malinowym na białym winie z papryczką chili oraz lodami o smaku szarlotki z kruszonką i sosem malinowym

Crepes Suzette z musem jeżynowo-malinowym na białym winie z papryczką chili oraz lodami o smaku szarlotki z kruszonką i sosem malinowym

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić Crepes Suzette z musem jeżynowo-malinowym na białym winie z papryczką chili oraz lodami o smaku szarlotki z kruszonką i sosem malinowym

– przepis z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki:

  • Składniki na naleśniki:
  • ·       jajka – 3 sztuki
  • ·       mąka pszenna – 1,5 szklanki
  • ·       mleko owsiane – 1/2 szklanki
  • ·       woda gazowana – 1/2 szklanki
  • ·       cukier – 1 łyżka
  • ·       sól – szczypta
  • Składniki na sos Suzette:
  • ·       cukier – 150 g
  • ·       sok z pomarańczy – 1/2 szklanki
  • ·       skórka z pomarańczy
  • ·       masło – 2 łyżki
  • ·       likier pomarańczowy – 60 ml
  • Składniki na sos jeżynowo-malinowy:
  • •       jeżyny – 1 garść
  • •       maliny – 1 garść
  • •       cukier – 2 łyżki
  • •       białe wino – 50 ml
  • •       papryczka chili – 1/2 sztuki
  • Składniki na lody o smaku szarlotki:
  • •       jabłka – 4 sztuki
  • •       laska wanilii – 1 sztuka
  • •       cynamon – 1 łyżeczka
  • •       miód – 3 łyżki
  • •       papryka ostra – 1/4 łyżeczki
  • •       anyż – 1 gwiazdka
  • •       goździki – 4 sztuki
  • •       cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • •       śmietanka 30% – 400 ml
  • •       ciekły azot – 1 butelka
  • Składniki na mus malinowy:
  • •       maliny – 200 g
  • •       cukier – 4 łyżki
  • Składniki na kruszonkę:
  • •       mąka – 100 g
  • •       cukier – 30 g
  • •       masło – 40 g

Przygotowanie

  • Przygotowanie naleśników:
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj rózgą. Smaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Składaj je w trójkąty.
  • Przygotowanie sosu Suzette:
  • Karmelizuj cukier z sokiem z pomarańczy i skórką. Dodaj masło, włóż naleśniki i flambiruj likierem pomarańczowym.
  • Przygotowanie sosu jeżynowo-malinowego:
  • Podgrzej jeżyny i maliny z cukrem oraz białym winem. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i redukuj.
  • Przygotowanie lodów:
  • Usmaż jabłka z masłem, cynamonem, papryką i cukrem waniliowym. Dodaj śmietankę, miód, wanilię, anyż i goździki, gotuj pod przykryciem. Przetrzyj przez sito, schłódź i stopniowo dodawaj ciekły azot w mikserze.
  • Przygotowanie kruszonki:
  • Zagnieć masło z cukrem i mąką. Piecz w temperaturze 180°C przez 15–20 minut.
  • Przygotowanie musu malinowego:
  • Gotuj maliny z cukrem na małym ogniu, a następnie przetrzyj przez sito.
  • Podanie:
  • Na talerzu ułóż naleśniki, polej sosem jeżynowo-malinowym, dodaj kulkę lodów o smaku szarlotki, posyp kruszonką i polej musem malinowym.
  • Smacznego!

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości