Leon Matyaszek: Crepe Suzette z musem figowym i lodami jagodowo-figowymi z posypką migdałową

Crepe Suzette z musem figowym i lodami jagodowo-figowymi z posypką migdałową
Crepe Suzette z musem figowym i lodami jagodowo-figowymi z posypką migdałową

Crepe Suzette z musem figowym i lodami jagodowo-figowymi z posypką migdałową

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić Crepe Suzette z musem figowym i lodami jagodowo-figowymi z posypką migdałową

– przepis z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki:

  • Składniki:
  • ·       Mąka-250 g
  • ·       Woda gazowana-150ml
  • ·       Mleko-200ml
  • ·       Cukier-30g
  • ·       Sól
  • ·       Jajka-3 szt
  • ·       Olej roślinny lub masło-50 ml
  • Sos Suzette:
  • ·       Pomarańcze-3szt.
  • ·       Cukier-70 g
  • ·       Skórka z pomarańczy
  • ·       Masło-70 g
  • Mus z fig:
  • ·       Figi-4szt
  • ·       Cukier-40g
  • ·       Sok z pomarańczy-z jednej szt.
  • ·       Cynamon
  • Lody jagodowo-figowe:
  • ·       Figi-100g
  • ·       Jagody-100 g
  • ·       Sok z cytryny-1szt.
  • ·       Cukier-100g

Przygotowanie

  • Wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe rózgą kuchenną, aby uzyskać gładką masę. Na rozgrzaną suchą patelnię wlej porcję ciasta, rozprowadzając je równomiernie. Smaż, aż ciasto zacznie się odklejać, następnie obróć naleśnik na drugą stronę i smaż przez chwilę. Powtórz dla pozostałego ciasta.
  • Aby przygotować sos Suzette, na suchą patelnię wsyp cukier i dodaj sok z pomarańczy. Podgrzewaj, aż cukier się skarmelizuje. Dodaj resztę soku oraz skórkę z pomarańczy, a następnie smaż jeszcze chwilę. Na koniec dodaj masło i energicznie mieszaj, aż sos się połączy. Umieść naleśniki w sosie, smaż krótko z jednej strony, złóż w trójkąty. Na koniec wlej likier pomarańczowy i podpal, aby flambirować.
  • Migdały podpraż na suchej patelni. Gdy się zrumienią, dodaj syrop klonowy i odstaw.
  • Figi do musu pokrój w ćwiartki, a następnie smaż z jagodami, cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewaj, aż owoce zmiękną, po czym zblenduj na gładką masę. Wystudź i przygotuj lody, mieszając masę w robocie planetarnym z ciekłym azotem. Mieszaj co chwilę, aby masa lodowa równomiernie się formowała.
  • Podawaj naleśniki z musem figowym, lodami jagodowo-figowymi i posypką z karmelizowanych migdałów. Smacznego!

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości