Zocha Król: Crepes Suzette z karmelizowanym rabarbarem, prażonymi pistacjami i chrupiącym karmelem. Lody chałwowe z różą i białą czekoladą

Crepes Suzette z karmelizowanym rabarbarem, prażonymi pistacjami i chrupiącym karmelem. Lody chałwowe z różą i białą czekoladą
Crepes Suzette z karmelizowanym rabarbarem, prażonymi pistacjami i chrupiącym karmelem. Lody chałwowe z różą i białą czekoladą

Crepes Suzette z karmelizowanym rabarbarem, prażonymi pistacjami i chrupiącym karmelem. Lody chałwowe z różą i białą czekoladą

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić Crepes Suzette z karmelizowanym rabarbarem, prażonymi pistacjami i chrupiącym karmelem

– przepis z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki:

  • Składniki na naleśniki:
  • •       jajka – 2 sztuki
  • •       mąka – 1 szklanka
  • •       woda gazowana – 1/2 szklanki
  • •       mleko – 3/4 szklanki
  • •       sól – duża szczypta
  • •       ekstrakt waniliowy
  • •       cukier – 3 łyżki
  • •       olej – 3 łyżki + 1 łyżeczka do smażenia
  • Składniki na sos:
  • •       pomarańcze – 2 sztuki
  • •       limonka – 1 sztuka
  • •       cukier – 50 g
  • •       amaretto
  • •       brandy
  • •       masło – 100 g
  • Składniki na lody chałwowo-różane:
  • •       śmietanka kremówka – 400 g
  • •       żółtka – 3 sztuki
  • •       cukier – 50 g
  • •       cukier wanilinowy
  • •       ekstrakt waniliowy
  • •       biała czekolada – 100 g
  • •       chałwa – 100 g
  • •       woda różana do smaku
  • Składniki na karmel:
  • ·       cukier
  • ·       woda
  • ·       masło
  • ·       sól
  • Składniki na rabarbar:
  • ·       rabarbar
  • ·       cukier
  • ·       sok z cytryny

Przygotowanie

  • Przygotowanie naleśników:
  • Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Smaż cienkie naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.
  • Przygotowanie sosu:
  • Skarmelizuj cukier, następnie dodaj sok i skórkę z cytrusów. Gdy sos się zredukuje, dodaj masło, a następnie włóż złożone w trójkąty naleśniki. Zalej alkoholem i flambiruj.
  • Przygotowanie lodów:
  • Ubij żółtka z cukrem i wanilią. Podgrzej śmietankę, dodaj białą czekoladę, chałwę i wodę różaną. Po połączeniu składników dodaj ubite żółtka i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
  • Przygotowanie karmelu:
  • Skarmelizuj cukier z wodą, dodaj masło i sól. Wylej masę na papier do pieczenia i schłodź.
  • Przygotowanie rabarbaru:
  • Pokrój rabarbar na małe kawałki. Podsmaż go na patelni z sokiem z cytryny i cukrem, aż zmięknie.
  • Podanie:
  • Ułóż naleśniki na talerzu, polej sosem, dodaj karmelizowany rabarbar, chrupiący karmel i prażone pistacje. Podaj z lodami chałwowymi.
  • Smacznego!

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości