Crepes Suzette z sosem granatowo-pomarańczowo-limonkowym i lodami z gorzkiej czekolady, wanilii i pomarańczy z orzechami w słonym karmelu
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przyrządzić Crepes Suzette z sosem granatowo-pomarańczowo-limonkowym i lodami z gorzkiej czekolady
– przepis z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Składniki:
- Składniki na naleśniki:
- • jajka – 2 sztuki
- • mąka – 125 g
- • woda gazowana – 100 ml
- • mleko – 100 ml
- • olej – 3 łyżki + dodatkowa łyżeczka na patelnię
- • szczypta soli
- • cukier – 50 g
- • masło – 50 g
- • pomarańcze – 3 sztuki
- • limonki – 2 sztuki
- • granat – 1 sztuka
- • likier pomarańczowy – 60 ml
- Składniki na lody czekoladowe:
- • śmietanka – 500 ml
- • laski wanilii – 2 sztuki
- • gorzka czekolada – 3 tabliczki
- • cukier – 20 g
- • pomarańcze – 2 sztuki
- • ciekły azot
- • szczypta soli
Przygotowanie
- Przygotowanie naleśników:
- Połącz mąkę, mleko, wodę gazowaną i jajka. Dodaj sól, cukier i olej, dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto do odpoczynku. W tym czasie zetrzyj skórkę z pomarańczy i limonki. Smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.
- Przygotowanie sosu:
- Na patelni rozpuść cukier, a następnie dodaj sok z limonek, pomarańczy i granatu. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, dodaj skórki owoców i zagotuj. Następnie dodaj resztę soku oraz zimne masło, mieszając do zgęstnienia. Wrzuć naleśniki do sosu, zalej likierem pomarańczowym i flambiruj.
- Przygotowanie lodów:
- Wyjmij miąższ z lasek wanilii. Podgrzej śmietankę z wanilią i cukrem, a następnie dodaj gorzką czekoladę. Gotuj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Po wystudzeniu przelej masę do miksera, dodaj sok z pomarańczy i stopniowo dolewaj ciekły azot, mieszając do uzyskania lodów.
- Podanie:
- Serwuj naleśniki na talerzu, polewając je sosem granatowo-pomarańczowo-limonkowym. Obok ułóż kulkę lodów czekoladowych i udekoruj karmelizowanymi orzechami w słonym karmelu.
- Smacznego!
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: