Borys Loch: Crepes Suzette z sosem granatowo-pomarańczowo-limonkowym i lodami z gorzkiej czekolady, wanilii i pomarańczy z orzechami w słonym karmelu

Crepes Suzette z sosem granatowo-pomarańczowo-limonkowym i lodami z gorzkiej czekolady, wanilii i pomarańczy z orzechami w słonym karmelu
Crepes Suzette z sosem granatowo-pomarańczowo-limonkowym i lodami z gorzkiej czekolady, wanilii i pomarańczy z orzechami w słonym karmelu

Crepes Suzette z sosem granatowo-pomarańczowo-limonkowym i lodami z gorzkiej czekolady, wanilii i pomarańczy z orzechami w słonym karmelu

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić Crepes Suzette z sosem granatowo-pomarańczowo-limonkowym i lodami z gorzkiej czekolady

– przepis z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki:

  • Składniki na naleśniki:
  • •       jajka – 2 sztuki
  • •       mąka – 125 g
  • •       woda gazowana – 100 ml
  • •       mleko – 100 ml
  • •       olej – 3 łyżki + dodatkowa łyżeczka na patelnię
  • •       szczypta soli
  • •       cukier – 50 g
  • •       masło – 50 g
  • •       pomarańcze – 3 sztuki
  • •       limonki – 2 sztuki
  • •       granat – 1 sztuka
  • •       likier pomarańczowy – 60 ml
  • Składniki na lody czekoladowe:
  • •       śmietanka – 500 ml
  • •       laski wanilii – 2 sztuki
  • •       gorzka czekolada – 3 tabliczki
  • •       cukier – 20 g
  • •       pomarańcze – 2 sztuki
  • •       ciekły azot
  • •       szczypta soli

Przygotowanie

  • Przygotowanie naleśników:
  • Połącz mąkę, mleko, wodę gazowaną i jajka. Dodaj sól, cukier i olej, dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto do odpoczynku. W tym czasie zetrzyj skórkę z pomarańczy i limonki. Smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.
  • Przygotowanie sosu:
  • Na patelni rozpuść cukier, a następnie dodaj sok z limonek, pomarańczy i granatu. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, dodaj skórki owoców i zagotuj. Następnie dodaj resztę soku oraz zimne masło, mieszając do zgęstnienia. Wrzuć naleśniki do sosu, zalej likierem pomarańczowym i flambiruj.
  • Przygotowanie lodów:
  • Wyjmij miąższ z lasek wanilii. Podgrzej śmietankę z wanilią i cukrem, a następnie dodaj gorzką czekoladę. Gotuj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Po wystudzeniu przelej masę do miksera, dodaj sok z pomarańczy i stopniowo dolewaj ciekły azot, mieszając do uzyskania lodów.
  • Podanie:
  • Serwuj naleśniki na talerzu, polewając je sosem granatowo-pomarańczowo-limonkowym. Obok ułóż kulkę lodów czekoladowych i udekoruj karmelizowanymi orzechami w słonym karmelu.
  • Smacznego!

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości