Adrian Ziółkowski: Crepes Suzette z żelką z likieru słony karmel i sokiem z limonki, lodami jabłkowo-cynamonowymi z jałowcem i goździkami

Crepes Suzette z żelką z likieru słony karmel i sokiem z limonki, lodami jabłkowo-cynamonowymi z jałowcem i goździkami
Crepes Suzette z żelką z likieru słony karmel i sokiem z limonki, lodami jabłkowo-cynamonowymi z jałowcem i goździkami

Crepes Suzette z żelką z likieru słony karmel i sokiem z limonki, lodami jabłkowo-cynamonowymi z jałowcem i goździkami

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić Crepes Suzette z żelką z likieru słony karmel i sokiem z limonki

– przepis z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki:

  • Składniki na naleśniki:
  • ·       mąka – 80 g
  • ·       woda gazowana – 80 ml
  • ·       mleko – 110 ml
  • ·       jajko – 1 sztuka
  • ·       szczypta soli
  • ·       szczypta cukru
  • Składniki na sos:
  • ·       cukier – ilość potrzebna do pokrycia cienkiej warstwy patelni
  • ·       sok z pomarańczy
  • ·       skórka z pomarańczy
  • ·       likier pomarańczowy – 40 ml
  • Składniki na żelkę:
  • ·       woda – 50 ml
  • ·       sok z limonki – 20 ml
  • ·       likier słony karmel – 40 ml
  • ·       agar – 2 g
  • Składniki na lody jabłkowo-cynamonowe:
  • •       jabłka
  • •       masło
  • •       goździki
  • •       anyż
  • •       laska cynamonu
  • •       śmietanka 30%
  • •       owoce jałowca
  • •       laska wanilii
  • •       syrop waniliowy
  • •       ciekły azot

Przygotowanie

  • Przygotowanie naleśników:
  • Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
  • Przygotowanie sosu:
  • Rozpuść cukier na patelni, dodaj sok i skórkę z pomarańczy, podgrzewaj do uzyskania karmelowej konsystencji. Wrzuć naleśniki do sosu, dodaj likier i flambiruj.
  • Przygotowanie żelki:
  • Podgrzej wodę z sokiem z limonki i likierem słony karmel, dodaj agar i gotuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudź, a następnie zblenduj.
  • Przygotowanie lodów:
  • Obierz i pokrój jabłka w drobną kostkę, smaż na maśle z goździkami, anyżem i laską cynamonu. Po chwili dodaj śmietankę i gotuj do zmięknięcia jabłek. Zredukuj śmietankę, usuń przyprawy i dodaj zmiksowane owoce jałowca. Zblenduj całość i przetrzyj przez sito. Podgrzej masę z laską wanilii i syropem waniliowym. Wystudź, następnie w mikserze dodawaj ciekły azot, aż uzyskasz konsystencję lodów.
  • Podanie:
  • Ułóż naleśniki na talerzu, dodaj żelkę z likieru, obok ułóż kulkę lodów jabłkowo-cynamonowych i udekoruj według uznania.
  • Smacznego!

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości