Zosia Zalewska: Crêpes Suzette z pomarańczową kruszonką i lodami cytrynowo-marakujowymi z nutą kokosa na bazie białej czekolady

Crêpes Suzette z pomarańczową kruszonką i lodami cytrynowo-marakujowymi z nutą kokosa na bazie białej czekolady
Crêpes Suzette z pomarańczową kruszonką i lodami cytrynowo-marakujowymi z nutą kokosa na bazie białej czekolady

Crêpes Suzette z pomarańczową kruszonką i lodami cytrynowo-marakujowymi z nutą kokosa na bazie białej czekolady

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić Crêpes Suzette z pomarańczową kruszonką i lodami cytrynowo-marakujowymi z nutą kokosa na bazie białej czekolady

– przepis z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki:

  • Składniki na naleśniki:
  • ·      mąka pszenna – 1 szklanka
  • ·      szczypta soli i cukru
  • ·      jajko
  • ·      woda gazowana – pół szklanki
  • ·      napój owsiany – pół szklanki
  • ·      ekstrakt z pomarańczy
  • ·      olej – 1 łyżka
  • Składniki na sos:
  • ·      cukier – ¼ szklanki
  • ·      sok z cytryny
  • ·      sok i skórka z pomarańczy
  • ·      likier pomarańczowy – ¼ szklanki
  • ·      zimne masło – 100 g
  • Składniki na lody:
  • ·      śmietanka sojowa – 250 ml
  • ·      biała czekolada – 125 g
  • ·      sok z cytryn – 3 sztuki
  • ·      marakuja – 1 sztuka
  • ·      mleczko kokosowe – 150 ml
  • ·      ekstrakt z pomarańczy
  • ·      cukier – 3 łyżki
  • ·      ciekły azot
  • Składniki na kruszonkę:
  • ·      masło – 100 g
  • ·      cukier – 100 g
  • ·      ekstrakt z pomarańczy – 1 łyżeczka
  • ·      mąka pszenna – 150 g
  • ·      cukier ze skórką z pomarańczy – 2 łyżeczki

Przygotowanie

  • Przygotowanie naleśników:
  • Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj jajko, ekstrakt z pomarańczy i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Stopniowo dolewaj napój owsiany oraz wodę gazowaną, łącząc składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Smaż cienkie naleśniki na delikatnie natłuszczonej patelni.
  • Przygotowanie sosu:
  • Na patelni rozpuść cukier z odrobiną soku z cytrusów. Po całkowitym rozpuszczeniu dodaj resztę soku i skórkę. Następnie dodaj mocno schłodzone masło i wymieszaj. Zanurz złożone w trójkąt naleśniki w sosie i chwilę podgrzewaj. Na koniec dodaj likier pomarańczowy i podpalić.
  • Przygotowanie kruszonki:
  • Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier ze skórką z pomarańczy oraz ekstrakt pomarańczowy. Dokładnie wymieszaj i dodaj masło, rozcierając składniki na kruszonkę. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15 minut, aż się zarumieni.
  • Przygotowanie lodów:
  • Podgrzej śmietankę sojową z mleczkiem kokosowym i dodaj rozpuszczoną białą czekoladę. Wlej sok z cytryny, dodaj marakuję i cukier do smaku. Podgrzewaj, a następnie przelej do robota planetarnego. Stopniowo dodawaj ciekły azot, aż uzyskasz kremową konsystencję lodów.
  • Podanie:
  • Serwuj naleśniki polane sosem, posypane kruszonką i podane z lodami cytrynowo-marakujowymi.
  • Smacznego!

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości