Crêpes Suzette z pomarańczową kruszonką i lodami cytrynowo-marakujowymi z nutą kokosa na bazie białej czekolady
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przyrządzić Crêpes Suzette z pomarańczową kruszonką i lodami cytrynowo-marakujowymi z nutą kokosa na bazie białej czekolady
– przepis z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Składniki:
- Składniki na naleśniki:
- · mąka pszenna – 1 szklanka
- · szczypta soli i cukru
- · jajko
- · woda gazowana – pół szklanki
- · napój owsiany – pół szklanki
- · ekstrakt z pomarańczy
- · olej – 1 łyżka
- Składniki na sos:
- · cukier – ¼ szklanki
- · sok z cytryny
- · sok i skórka z pomarańczy
- · likier pomarańczowy – ¼ szklanki
- · zimne masło – 100 g
- Składniki na lody:
- · śmietanka sojowa – 250 ml
- · biała czekolada – 125 g
- · sok z cytryn – 3 sztuki
- · marakuja – 1 sztuka
- · mleczko kokosowe – 150 ml
- · ekstrakt z pomarańczy
- · cukier – 3 łyżki
- · ciekły azot
- Składniki na kruszonkę:
- · masło – 100 g
- · cukier – 100 g
- · ekstrakt z pomarańczy – 1 łyżeczka
- · mąka pszenna – 150 g
- · cukier ze skórką z pomarańczy – 2 łyżeczki
Przygotowanie
- Przygotowanie naleśników:
- Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj jajko, ekstrakt z pomarańczy i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Stopniowo dolewaj napój owsiany oraz wodę gazowaną, łącząc składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Smaż cienkie naleśniki na delikatnie natłuszczonej patelni.
- Przygotowanie sosu:
- Na patelni rozpuść cukier z odrobiną soku z cytrusów. Po całkowitym rozpuszczeniu dodaj resztę soku i skórkę. Następnie dodaj mocno schłodzone masło i wymieszaj. Zanurz złożone w trójkąt naleśniki w sosie i chwilę podgrzewaj. Na koniec dodaj likier pomarańczowy i podpalić.
- Przygotowanie kruszonki:
- Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier ze skórką z pomarańczy oraz ekstrakt pomarańczowy. Dokładnie wymieszaj i dodaj masło, rozcierając składniki na kruszonkę. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15 minut, aż się zarumieni.
- Przygotowanie lodów:
- Podgrzej śmietankę sojową z mleczkiem kokosowym i dodaj rozpuszczoną białą czekoladę. Wlej sok z cytryny, dodaj marakuję i cukier do smaku. Podgrzewaj, a następnie przelej do robota planetarnego. Stopniowo dodawaj ciekły azot, aż uzyskasz kremową konsystencję lodów.
- Podanie:
- Serwuj naleśniki polane sosem, posypane kruszonką i podane z lodami cytrynowo-marakujowymi.
- Smacznego!
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: