Crepe Suzette pomarańczowo-mandarynkowy z lodami na bazie kremu angielskiego z orzechami makadamia w karmelu
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przyrządzić Crepe Suzette z lodami na bazie kremu angielskiego
– przepis z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Składniki:
- Składniki na naleśniki:
- · mąka-250ml
- · mleko -200ml
- · jajka-3szt
- · mineralna woda gazowana-150 ml
- · szczypta soli
- Składniki na sos:
- · pomarańcze-3szt.
- · mandarynki-2szt
- · cukier-70 g
- · masło-70 g
- · likier pomarańczowy-50 ml
- Składniki na lody:
- · śmietanka roślinna-200ml
- · laska wanilii-1szt.
- · cukier-100g
- · żółtka -3szt
- · orzechy makadamia-100g
Przygotowanie
- Naleśniki: Połącz wszystkie składniki i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Smaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
- Karmelizowane orzechy: Na patelni rozpuść cukier do uzyskania karmelu. Dodaj zmielone orzechy, wymieszaj, dodaj szczyptę soli i zdejmij z ognia.
- Krem angielski: Podgrzej mleko z laską wanilii. W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Stopniowo zalewaj żółtka gorącym mlekiem, mieszając. Przelej z powrotem do garnka i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
- Sos: Zetrzyj skórkę z pomarańczy, wyciśnij sok z pomarańczy i mandarynek. Rozpuść cukier na patelni z częścią soku, po rozpuszczeniu dodaj resztę soku i zredukuj. Stopniowo dodawaj masło. Zanurz naleśniki w sosie, składaj na cztery, zalej likierem pomarańczowym i flambiruj.
- Lody: Krem angielski przelej do miksera i ubijając, dodawaj ciekły azot. Na końcu dodaj karmelizowane orzechy.
- Podanie: Podawaj naleśniki polane sosem, z dodatkiem lodów i chrupiącymi orzechami.
- Smacznego!
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: