Ida Rojewska: Crepe Suzette pomarańczowo-mandarynkowy z lodami na bazie kremu angielskiego z orzechami makadamia w karmelu

Crepe Suzette pomarańczowo-mandarynkowy z lodami na bazie kremu angielskiego z orzechami makadamia w karmelu
Crepe Suzette pomarańczowo-mandarynkowy z lodami na bazie kremu angielskiego z orzechami makadamia w karmelu

Crepe Suzette pomarańczowo-mandarynkowy z lodami na bazie kremu angielskiego z orzechami makadamia w karmelu

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić Crepe Suzette z lodami na bazie kremu angielskiego

– przepis z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki:

  • Składniki na naleśniki:
  • ·      mąka-250ml
  • ·      mleko -200ml
  • ·      jajka-3szt
  • ·      mineralna woda gazowana-150 ml
  • ·      szczypta soli
  • Składniki na sos:
  • ·      pomarańcze-3szt.
  • ·      mandarynki-2szt
  • ·      cukier-70 g
  • ·      masło-70 g
  • ·      likier pomarańczowy-50 ml
  • Składniki na lody:
  • ·      śmietanka roślinna-200ml
  • ·      laska wanilii-1szt.
  • ·      cukier-100g
  • ·      żółtka -3szt
  • ·      orzechy makadamia-100g

Przygotowanie

  • Naleśniki:
Połącz wszystkie składniki i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Smaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
  • Karmelizowane orzechy:
Na patelni rozpuść cukier do uzyskania karmelu. Dodaj zmielone orzechy, wymieszaj, dodaj szczyptę soli i zdejmij z ognia.
  • Krem angielski:
Podgrzej mleko z laską wanilii. W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Stopniowo zalewaj żółtka gorącym mlekiem, mieszając. Przelej z powrotem do garnka i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
  • Sos:
Zetrzyj skórkę z pomarańczy, wyciśnij sok z pomarańczy i mandarynek. Rozpuść cukier na patelni z częścią soku, po rozpuszczeniu dodaj resztę soku i zredukuj. Stopniowo dodawaj masło. Zanurz naleśniki w sosie, składaj na cztery, zalej likierem pomarańczowym i flambiruj.
  • Lody:
Krem angielski przelej do miksera i ubijając, dodawaj ciekły azot. Na końcu dodaj karmelizowane orzechy.
  • Podanie:
Podawaj naleśniki polane sosem, z dodatkiem lodów i chrupiącymi orzechami.
  • Smacznego!

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości