Crepes Suzette z sosem z białego grejpfruta i pomarańczy oraz lodami o smaku cytrusów i toffifi z dodatkiem kawioru molekularnego z grejpfruta
Z artykułu dowiesz się:
- Jaki jest przepis na Crêpes Suzette z . odcinka "MasterChef Nastolatki"
- Jak przyrządzić Crêpes Suzette
– przepis z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Składniki:
- Naleśniki:
- · woda gazowana -200ml
- · mleko owsiane-200ml
- · mąka-250 g
- · jajko 2szt
- · woda różana 50 ml
- · ekstrakt waniliowy
- · szczypta soli
- Sos Suzette:
- · skórka (zest) z pomarańczy
- · sok z pomarańczy (z 3 szt)
- · sok z białego grejpfruta 1 szt
- · cukier 70 g
- · zimne masło 70 g
- · likier pomarańczowy -50 ml
- Kawior z grejpfruta:
- · agar 2,5 g
- · lodowaty olej
- · sok z czerwonego grejpfruta 100 ml
- · woda różana – 30 ml
- · woda 30 ml
- Lody cytrusowo-toffifi:
- · żółtka- 3szt
- · śmietanka sojowa 150 ml
- · likier karmelowy -50 ml
- · woda różana-50ml
- · sok z wybranych cytrusów-100ml
- · ekstrakt waniliowy
- · cukier-60g
- · ciekły azot
Przygotowanie
- Ciasto na naleśniki: Wymieszaj mąkę, mleko owsiane, wodę gazowaną, jajko, wodę różaną, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Odstaw ciasto na chwilę, a następnie usmaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
- Lody: Przygotuj sos angielski, podgrzewając śmietankę sojową z cukrem, a następnie stopniowo dodaj żółtka, ciągle mieszając. Po zgęstnieniu odstaw do wystudzenia. Dodaj likier karmelowy, sok z cytrusów i wodę różaną. W mikserze stopniowo dodawaj ciekły azot, aż masa się zagęści i uzyska konsystencję lodów.
- Sos Suzette: Na patelni rozpuść cukier z odrobiną soku z cytrusów, tworząc karmel. Następnie dodaj resztę soku oraz skórkę z pomarańczy. Powoli dodawaj zimne masło, mieszając, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodaj likier pomarańczowy.
- Kawior molekularny: Podgrzej sok z czerwonego grejpfruta z wodą i wodą różaną do wrzenia. Dodaj agar i dobrze wymieszaj. Za pomocą strzykawki nabierz płyn i wkraplaj do schłodzonego oleju, tworząc kuleczki. Przecedź kawior przez sitko i przepłucz zimną wodą.
- Podanie: Zanurz usmażone naleśniki w gorącym sosie Suzette, dodaj likier i podpal (flambirowanie). Następnie przełóż na talerz, ułóż porcję lodów oraz kawior molekularny.
- Smacznego!
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: