Eryk Beroud: Crêpes Suzette

Crêpes Suzette
Crêpes Suzette

Crepes Suzette z sosem z białego grejpfruta i pomarańczy oraz lodami o smaku cytrusów i toffifi z dodatkiem kawioru molekularnego z grejpfruta

Z artykułu dowiesz się:
  • Jaki jest przepis na Crêpes Suzette z . odcinka "MasterChef Nastolatki"
  • Jak przyrządzić Crêpes Suzette

– przepis z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki:

  • Naleśniki:
  • ·      woda gazowana -200ml
  • ·      mleko owsiane-200ml
  • ·      mąka-250 g
  • ·      jajko 2szt
  • ·      woda różana 50 ml
  • ·      ekstrakt waniliowy
  • ·      szczypta soli
  • Sos Suzette:
  • ·      skórka (zest) z pomarańczy
  • ·      sok z pomarańczy (z 3 szt)
  • ·      sok z białego grejpfruta 1 szt
  • ·      cukier 70 g
  • ·      zimne masło 70 g
  • ·      likier pomarańczowy -50 ml
  • Kawior z grejpfruta:
  • ·      agar 2,5 g
  • ·      lodowaty olej
  • ·      sok z czerwonego grejpfruta 100 ml
  • ·      woda różana – 30 ml
  • ·      woda 30 ml
  • Lody cytrusowo-toffifi:
  • ·      żółtka- 3szt
  • ·      śmietanka sojowa 150 ml
  • ·      likier karmelowy -50 ml
  • ·      woda różana-50ml
  • ·      sok z wybranych cytrusów-100ml
  • ·      ekstrakt waniliowy
  • ·      cukier-60g
  • ·      ciekły azot

Przygotowanie

  • Ciasto na naleśniki:
Wymieszaj mąkę, mleko owsiane, wodę gazowaną, jajko, wodę różaną, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Odstaw ciasto na chwilę, a następnie usmaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
  • Lody:
Przygotuj sos angielski, podgrzewając śmietankę sojową z cukrem, a następnie stopniowo dodaj żółtka, ciągle mieszając. Po zgęstnieniu odstaw do wystudzenia. Dodaj likier karmelowy, sok z cytrusów i wodę różaną. W mikserze stopniowo dodawaj ciekły azot, aż masa się zagęści i uzyska konsystencję lodów.
  • Sos Suzette:
Na patelni rozpuść cukier z odrobiną soku z cytrusów, tworząc karmel. Następnie dodaj resztę soku oraz skórkę z pomarańczy. Powoli dodawaj zimne masło, mieszając, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodaj likier pomarańczowy.
  • Kawior molekularny:
Podgrzej sok z czerwonego grejpfruta z wodą i wodą różaną do wrzenia. Dodaj agar i dobrze wymieszaj. Za pomocą strzykawki nabierz płyn i wkraplaj do schłodzonego oleju, tworząc kuleczki. Przecedź kawior przez sitko i przepłucz zimną wodą.
  • Podanie:
Zanurz usmażone naleśniki w gorącym sosie Suzette, dodaj likier i podpal (flambirowanie). Następnie przełóż na talerz, ułóż porcję lodów oraz kawior molekularny.
  • Smacznego!

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości