Crepes Suzette z kremem na bazie produktów w stylu skyr Alpro, sosem pomarańczowo-mandarynkowo-cytrynowym, karmelizowaną pomarańczą ze skórką oraz lodami o smaku orzechów pekan w karmelu.
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przyrządzić Crepes Suzette oraz lody o smaku orzechów pekan w karmelu
– przepis z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Składniki i przygotowanie:
- Naleśniki:
- • mąka-250 g
- • napój owsiany-200g
- • woda gazowana-150 g
- • cukier z prawdziwą wanilią
- • cukier puder
- • jajka3 szt
- • roztopione masło 50 g
- Wszystkie składniki połącz i mieszaj do uzyskania jednolitej, dość mocno lejącej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej trochę wody i napoju owsianego. Smaż bardzo cienkie naleśniki na mocno rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni do zrumienienia.
- Krem:
- · produkt w stylu skyr o smaku waniliowym 200 g
- · mascarpone-100g
- · cukier puder 50g
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie smaruj połowę naleśnika. Złóż na pół.
- Sos:
- · sok z pomarańczy -3szt
- · skórka z pomarańczy
- · filety z pomarańczy
- · sok z cytryny 1szt
- · sok z grapefruita-1szt
- · cukier-70 g
- · masło-70 g
- · woda -15 ml
- · likier pomarańczowy -50g
- Pomarańczę oparz i obierz skórkę, a następnie pokrój ją na cienkie paseczki. Umieść na patelni z wodą i częścią cukru. Pozostaw do uzyskania otoczki cukrowej, mieszając co jakiś czas. Na oddzielnej patelni podgrzej część soku z resztą cukru do rozpuszczenia. Dodaj resztę soku, skórkę pomarańczową i fileciki, doprowadź do wrzenia i lekko odparuj. Dodaj masło, a następnie obtaczaj naleśniki w sosie, podgrzewając je przez chwilę. Przełóż na talerz.
- Smacznego!
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: