Alicja Trólka: Crepes Suzette z kremem na bazie produktów w stylu skyr Alpro, sosem pomarańczowo-mandarynkowo-cytrynowym, karmelizowaną pomarańczą ze skórką oraz lodami o smaku orzechów pekan w karmelu

Crepes Suzette z kremem na bazie produktów w stylu skyr Alpro, sosem pomarańczowo-mandarynkowo-cytrynowym, karmelizowaną pomarańczą ze skórką
Crepes Suzette z kremem na bazie produktów w stylu skyr Alpro, sosem pomarańczowo-mandarynkowo-cytrynowym, karmelizowaną pomarańczą ze skórką

Crepes Suzette z kremem na bazie produktów w stylu skyr Alpro, sosem pomarańczowo-mandarynkowo-cytrynowym, karmelizowaną pomarańczą ze skórką oraz lodami o smaku orzechów pekan w karmelu.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić Crepes Suzette oraz lody o smaku orzechów pekan w karmelu

– przepis z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki i przygotowanie:

  • Naleśniki:
  • •                          mąka-250 g
  • •                          napój owsiany-200g
  • •                          woda gazowana-150 g
  • •                          cukier z prawdziwą wanilią
  • •                          cukier puder
  • •                          jajka3 szt
  • •                          roztopione masło 50 g
  • Wszystkie składniki połącz i mieszaj do uzyskania jednolitej, dość mocno lejącej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej trochę wody i napoju owsianego. Smaż bardzo cienkie naleśniki na mocno rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni do zrumienienia.
  • Krem:
  • ·      produkt w stylu skyr o smaku waniliowym 200 g
  • ·      mascarpone-100g
  • ·      cukier puder 50g
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie smaruj połowę naleśnika. Złóż na pół.
  • Sos:
  • ·      sok z pomarańczy -3szt
  • ·      skórka z pomarańczy
  • ·      filety z pomarańczy
  • ·      sok z cytryny 1szt
  • ·      sok z grapefruita-1szt
  • ·      cukier-70 g
  • ·      masło-70 g
  • ·      woda -15 ml
  • ·      likier pomarańczowy -50g
  • Pomarańczę oparz i obierz skórkę, a następnie pokrój ją na cienkie paseczki. Umieść na patelni z wodą i częścią cukru. Pozostaw do uzyskania otoczki cukrowej, mieszając co jakiś czas. Na oddzielnej patelni podgrzej część soku z resztą cukru do rozpuszczenia. Dodaj resztę soku, skórkę pomarańczową i fileciki, doprowadź do wrzenia i lekko odparuj. Dodaj masło, a następnie obtaczaj naleśniki w sosie, podgrzewając je przez chwilę. Przełóż na talerz.
  • Smacznego!

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości