Omakase Zochy Król. Przepis na sushi, które przeniesie Cię do Japonii!

Kalifornia maki z ogórkiem, majonezem sriracha, łososiem i kawiorem z jesiotra
Kalifornia maki z ogórkiem, majonezem sriracha, łososiem i kawiorem z jesiotra

Ten przepis to podróż przez najciekawsze zakątki kuchni japońskiej i azjatyckiej fantazji: kalifornia maki z ogórkiem, majonezem sriracha, łososiem i kawiorem z jesiotra, kolorowe futomaki z mango i tuńczykiem, klasyczne nigiri z łososiem, smażony halibut w sosie teriyaki yuzu, lekka sałatka z przegrzebkami i elegancki tatar z tuńczyka. To idealny zestaw na wyjątkową kolację.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować:
  • Kalifornia maki z ogórkiem, majonezem sriracha, łososiem i kawiorem z jesiotra
  • Futomaki z mango, sriracha majo, tuńczykiem i smażonym imbirem
  • Nigiri z łososiem, wasabi i marynowanym imbirem
  • Smażony halibut w teriyaki yuzu
  • Sałatka z przegrzebkami
  • Tatar z tuńczyka

Kalifornia maki z ogórkiem, majonezem sriracha, łososiem i kawiorem z jesiotra

  • Składniki:
  • 1 szklanka ryżu do sushi,
  • ocet ryżowy,
  • cukier trzcinowy,
  • wakame
  • 1 arkusz nori
  • 1/2 ogórka
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka srirachy
  • Sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka kawioru z jesiotra
  • 1 łyżka wakame (opcjonalnie)
  • Przygotowanie:
  • Ryż dokładnie przepłukujemy, zalewając go wodą, mieszając i odlewając wodę. Powtarzamy ten proces, aż woda będzie czysta. Następnie gotujemy ryż pod przykryciem, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu ryżu przygotowujemy zaprawę, mieszając ocet ryżowy, cukier trzcinowy, sól i wakame, a następnie zalewamy nią ryż i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • W misce mieszamy majonez z srirachą oraz sokiem z limonki do smaku. Na bambusowej macie układamy arkusz nori, a następnie rozprowadzamy równomiernie wystudzony ryż, obracamy arkusz, aby nori było na wierzchu. Smarujemy nori przygotowanym majonezem, a na nim układamy pokrojony w cienkie paski ogórek. Całość zawijamy w rolkę i kroimy na kawałki. Na wierzch układamy cienkie plastry łososia i kawior.

Futomaki z mango, sriracha majo, tuńczykiem i smażonym imbirem

  • Składniki:
  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 1 arkusz nori
  • 1/2 mango
  • 100 g tuńczyka (najlepiej polędwica)
  • 1 łyżka majonezu sriracha
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • Przygotowanie:
  • Imbir kroimy w cienkie paseczki i smażymy na oleju na chrupko. Ryż do sushi przygotowujemy jak w poprzednim przepisie, po czym rozkładamy go równomiernie na arkuszu nori. Na ryżu smarujemy majonez sriracha, a następnie dodajemy pokrojone w paski mango. Zawijamy w rolkę i kroimy na kawałki. Na wierzchu układamy cienkie plastry świeżego tuńczyka oraz smażony imbir.

Nigiri z łososiem, wasabi i marynowanym imbirem

  • Składniki:
  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 łyżeczka wasabi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki marynowanego imbiru
  • Przygotowanie:
  • Z ugotowanego ryżu formujemy małe kulki, zwilżając dłonie wodą, aby ułatwić formowanie. Na każdy kawałek ryżu nakładamy cienki plaster łososia, na który kładziemy odrobinę wasabi. Całość delikatnie posmarowujemy sosem sojowym. Na wierzch układamy kilka cienkich paseczków marynowanego imbiru.

Smażony halibut w teriyaki yuzu

  • Składniki:
  • 200 g filetu z halibuta
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżeczka yuzu (opcjonalnie, można użyć soku z cytryny lub limonki)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka posiekanej cebulki dymki
  • Przygotowanie:
  • Halibuta smażymy przez kilka minut na maśle klarowanym, aż będzie złocisty i delikatny. Następnie dodajemy sos teriyaki i yuzu, gotujemy przez chwilę, aż sos lekko się zredukuje. Posypujemy danie posiekaną cebulką dymką.

Sałatka z przegrzebkami

  • Składniki:
  • 100 g przegrzebków
  • 1/2 ogórka
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka pachnotki
  • 1 marakuja
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • Przygotowanie:
  • Przegrzebki kroimy w cienkie krążki. Ogórka i gruszkę kroimy w cienkie plasterki. Drobno siekamy pachnotkę i łączymy z miąższem marakui, sosu teriyaki oraz pokrojonymi ogórkiem i gruszką. Całość mieszamy, posypujemy prażonym sezamem.

Tatar z tuńczyka

  • Składniki:
  • 150 g polędwicy z tuńczyka
  • 1 awokado
  • Sok i skórka z 1 limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 1 łyżka posiekanej dymki
  • 1 kawałek smażonego imbiru
  • Przygotowanie:
  • Awokado kroimy w kostkę, a następnie łączymy je z sokiem i skórką z limonki, sosem sojowym, olejem sezamowym, syropem klonowym oraz prażonym sezamem. Polędwicę z tuńczyka siekamy w drobną kostkę i dodajemy do mieszanki awokado. Całość dokładnie mieszamy i układamy na talerzu. Na wierzchu kładziemy posiekaną dymkę oraz kawałki smażonego imbiru
podziel się:

Pozostałe wiadomości