Oliwier Kmiecik: Sandacz na szpinaku z sosem cytrynowo-kaparowym

Oliwier Kmiecik: Sandacz na szpinaku z sosem cytrynowo-kaparowym
Oliwier Kmiecik: Sandacz na szpinaku z sosem cytrynowo-kaparowym
  • Sandacz na szpinaku z sosem cytrynowo-kaparowym
    • Lista składników:
      • Sandacz:
        • ·        filet z sandacza ze skórą - 200 gramów x 2
          • ·        mąka
            • ·        sól
              • ·        pieprz
                • ·        olej rzepakowy
                  • Szpinak z czosnkiem:
                    • ·        szpinak świeży - 250 gramów
                      • ·        masło - 200 gramów
                        • ·        czosnek świeży - główka
                          • ·        pieprz czarny w młynku
                            • ·        sól
                              • Sos cytrynowo-kaparowy:
                                • ·        1 kopiasta łyżka masła
                                  • ·        sok z połowy cytryny
                                    • ·        1 płaska łyżeczka cukru
                                      • ·        szczypta białego pieprzu
                                        • ·        2 łyżki kaparów małych z zalewy
                                          • ·        100 ml śmietanki 30%
                                            • ·        kwiatek jadalny bratek w kolorze żółtym
                                              • ·        krem balsamiczny
                                                • Pieczone pomidorki koktajlowe:
                                                  • ·       150 g pomidorków koktajlowych
                                                    • ·       3 ząbki czosnku
                                                      • ·       listki bazylii
                                                        • ·       1 łyżka octu balsamicznego
                                                          • ·       3 łyżki oliwy
                                                            • ·       sól
                                                              • Wykonanie:
                                                                • Sandacz
                                                                  • Filet z sandacza posypać solą i pieprzem, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnię z olejem rzepakowym. Położyć skórką do dołu i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty (jeśli filety były grube) lub krócej, około 2-3 minuty (jeśli były cienkie). Skórka ma się ładnie zrumienić. Przewrócić na drugą stronę i smażyć przez odpowiednio 3 lub 2 minuty. Zdjąć z patelni i położyć na ręcznikach papierowych.
                                                                    • Świeży szpinak z czosnkiem
                                                                      • szpinak wysypać na cedzak i dobrze przepłukać pod zimną wodą, osuszyć. W rondlu roztopić masło i dodać płatki czosnku następnie po paru minutach dodać czosnek
                                                                        • Sos cytrynowo-kaparowy
                                                                          • Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Następnie dodajemy
                                                                            • kapary i wlewamy śmietankę. Doprawiamy białym pieprzem. Sos zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty rozrzedzamy go odrobiną wody, gdy będzie za rzadki dolewamy jeszcze trochę śmietanki. Doprawiamy do smaku cukrem jeśli sos wyjdzie za kwaśny.
                                                                              • Pieczone pomidorki koktajlowe
                                                                                • Pomidorki wrzucić do miseczki. Dodać do niech oliwę, ocet, sól i pieprz. Wymieszać tak, żeby pomidorki pokryły się równomiernie przyprawami. Pomidorki przełożyć do niedużego naczynia żaroodpornego. Z wierzchu posypać posiekanymi listkami bazylii. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości