- Sandacz na szpinaku z sosem cytrynowo-kaparowym
- Lista składników:
- Sandacz:
- · filet z sandacza ze skórą - 200 gramów x 2
- · mąka
- · sól
- · pieprz
- · olej rzepakowy
- Szpinak z czosnkiem:
- · szpinak świeży - 250 gramów
- · masło - 200 gramów
- · czosnek świeży - główka
- · pieprz czarny w młynku
- · sól
- Sos cytrynowo-kaparowy:
- · 1 kopiasta łyżka masła
- · sok z połowy cytryny
- · 1 płaska łyżeczka cukru
- · szczypta białego pieprzu
- · 2 łyżki kaparów małych z zalewy
- · 100 ml śmietanki 30%
- · kwiatek jadalny bratek w kolorze żółtym
- · krem balsamiczny
- Pieczone pomidorki koktajlowe:
- · 150 g pomidorków koktajlowych
- · 3 ząbki czosnku
- · listki bazylii
- · 1 łyżka octu balsamicznego
- · 3 łyżki oliwy
- · sól
- Wykonanie:
- Sandacz
- Filet z sandacza posypać solą i pieprzem, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnię z olejem rzepakowym. Położyć skórką do dołu i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty (jeśli filety były grube) lub krócej, około 2-3 minuty (jeśli były cienkie). Skórka ma się ładnie zrumienić. Przewrócić na drugą stronę i smażyć przez odpowiednio 3 lub 2 minuty. Zdjąć z patelni i położyć na ręcznikach papierowych.
- Świeży szpinak z czosnkiem
- szpinak wysypać na cedzak i dobrze przepłukać pod zimną wodą, osuszyć. W rondlu roztopić masło i dodać płatki czosnku następnie po paru minutach dodać czosnek
- Sos cytrynowo-kaparowy
- Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Następnie dodajemy
- kapary i wlewamy śmietankę. Doprawiamy białym pieprzem. Sos zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty rozrzedzamy go odrobiną wody, gdy będzie za rzadki dolewamy jeszcze trochę śmietanki. Doprawiamy do smaku cukrem jeśli sos wyjdzie za kwaśny.
- Pieczone pomidorki koktajlowe
- Pomidorki wrzucić do miseczki. Dodać do niech oliwę, ocet, sól i pieprz. Wymieszać tak, żeby pomidorki pokryły się równomiernie przyprawami. Pomidorki przełożyć do niedużego naczynia żaroodpornego. Z wierzchu posypać posiekanymi listkami bazylii. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
podziel się: