Oliwier Kmiecik: Sandacz na szpinaku z sosem cytrynowo-kaparowym

Oliwier Kmiecik: Sandacz na szpinaku z sosem cytrynowo-kaparowym
Oliwier Kmiecik: Sandacz na szpinaku z sosem cytrynowo-kaparowym
  • Sandacz na szpinaku z sosem cytrynowo-kaparowym
  • Lista składników:
  • Sandacz:
  • ·        filet z sandacza ze skórą - 200 gramów x 2
  • ·        mąka
  • ·        sól
  • ·        pieprz
  • ·        olej rzepakowy
  • Szpinak z czosnkiem:
  • ·        szpinak świeży - 250 gramów
  • ·        masło - 200 gramów
  • ·        czosnek świeży - główka
  • ·        pieprz czarny w młynku
  • ·        sól
  • Sos cytrynowo-kaparowy:
  • ·        1 kopiasta łyżka masła
  • ·        sok z połowy cytryny
  • ·        1 płaska łyżeczka cukru
  • ·        szczypta białego pieprzu
  • ·        2 łyżki kaparów małych z zalewy
  • ·        100 ml śmietanki 30%
  • ·        kwiatek jadalny bratek w kolorze żółtym
  • ·        krem balsamiczny
  • Pieczone pomidorki koktajlowe:
  • ·       150 g pomidorków koktajlowych
  • ·       3 ząbki czosnku
  • ·       listki bazylii
  • ·       1 łyżka octu balsamicznego
  • ·       3 łyżki oliwy
  • ·       sól
  • Wykonanie:
  • Sandacz
  • Filet z sandacza posypać solą i pieprzem, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnię z olejem rzepakowym. Położyć skórką do dołu i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty (jeśli filety były grube) lub krócej, około 2-3 minuty (jeśli były cienkie). Skórka ma się ładnie zrumienić. Przewrócić na drugą stronę i smażyć przez odpowiednio 3 lub 2 minuty. Zdjąć z patelni i położyć na ręcznikach papierowych.
  • Świeży szpinak z czosnkiem
  • szpinak wysypać na cedzak i dobrze przepłukać pod zimną wodą, osuszyć. W rondlu roztopić masło i dodać płatki czosnku następnie po paru minutach dodać czosnek
  • Sos cytrynowo-kaparowy
  • Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Następnie dodajemy
  • kapary i wlewamy śmietankę. Doprawiamy białym pieprzem. Sos zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty rozrzedzamy go odrobiną wody, gdy będzie za rzadki dolewamy jeszcze trochę śmietanki. Doprawiamy do smaku cukrem jeśli sos wyjdzie za kwaśny.
  • Pieczone pomidorki koktajlowe
  • Pomidorki wrzucić do miseczki. Dodać do niech oliwę, ocet, sól i pieprz. Wymieszać tak, żeby pomidorki pokryły się równomiernie przyprawami. Pomidorki przełożyć do niedużego naczynia żaroodpornego. Z wierzchu posypać posiekanymi listkami bazylii. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
podziel się:

Pozostałe wiadomości