Ola Sopella: Wellington

Ola Sopella: Wellington
Ola Sopella: Wellington
  • Wellington
    • Składniki na masę pieczarkową:
      • - pieczarki (30 dag)
        • - czosnek (1 ząbek)
          • - masło (1 łyżka)
            • - cebula (1 sztuka)
              •  Składniki na naleśniki:
                • - mąka (3-4 łyżki)
                  • - jajko (1 sztuka)
                    • - mleko (75 ml)
                      • - masło do smażenia
                        •  Składniki na sos:
                          • - 200g ogona wołowego
                            • - 200g skrzydełek
                              • - liść laurowy i ziele angielskie
                                • - jedna marchewka
                                  • - jeden seler
                                    • - jedna pietruszka
                                      • - jedna opalana cebula
                                        • - 500 ml wody
                                          • - pietruszka i kolendra
                                            • - 50 ml wina
                                              • Składniki na puree selerowe z kawą:
                                                •  - seler (korzeń) i pietruszka
                                                  • - tymianek 
                                                    • - 50g śmietanki 36%
                                                      • - 70g mleka
                                                        • - 70g masła
                                                          • - 50 ml kawy
                                                            • - gałka muszkatołowa
                                                              • Wykonanie:
                                                                • Mięso
                                                                  • Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Wyjąć na talerz i jeszcze ciepłe posmarować musztardą. Odstawić. Na maśle usmażyć poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć na mocnym ogniu, żeby nie puściły soku. Odstawić do wystygnięcia.
                                                                    • Naleśniki
                                                                      • Jajko wymieszać z mlekiem, dodać mąkę i wyrobić gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Smażyć z obu stron na złoty kolor (naleśniki powinny być cienkie). 
                                                                        • Sos
                                                                          • Gotujemy bulion. Kości i skrzydełka pieczemy w 210C° w piekarniku przez 30 minut. Dodajemy kości do bulionu i gotujemy przez kolejne 30min. Odcedzamy i redukujemy płyn. Na suchej patelni odparowujemy alkohol z wina i dodajemy do sosu.
                                                                            • Puree selerowe z kawą
                                                                              • Pokrojonego w kostkę selera i pietruszkę z masłem, śmietanką, tymiankiem i mlekiem zgrzewamy. Pieczemy sous vide przez ok. 40 min. Następnie blendujemy, dolewamy kawy oraz przyprawiamy.
                                                                                • Zawinięcie:
                                                                                  • Naleśniki ułożyć wzdłuż tak, aby zachodziły na siebie i umożliwiły zawinięcie kawałka polędwicy. Na naleśniki ułożyć porcję pieczarek, następnie rozsmarować. Na wierzchu położyć mięso. Podwinąć brzegi naleśników, następnie rozwinąć ciasto francuskie i ułożyć na nim plastry szynki, a na nich naleśniki z mięsem. Zawinąć i zlepić brzegi ciasta. Ułożyć „szwem” do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta naciąć nożemw kilku miejscach. Posmarować rozmąconym jajkiem.
                                                                                    • Piec przez ok. 30 minut (lub dłużej, jeśli mięso ma być bardziej wypieczone), w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
                                                                                      • Po wyłączeniu piekarnika odczekać 5-10 minut, by mięso odpoczęło.
                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości