Ola Sopella: Wellington

Ola Sopella: Wellington
Ola Sopella: Wellington
  • Wellington
  • Składniki na masę pieczarkową:
  • - pieczarki (30 dag)
  • - czosnek (1 ząbek)
  • - masło (1 łyżka)
  • - cebula (1 sztuka)
  •  Składniki na naleśniki:
  • - mąka (3-4 łyżki)
  • - jajko (1 sztuka)
  • - mleko (75 ml)
  • - masło do smażenia
  •  Składniki na sos:
  • - 200g ogona wołowego
  • - 200g skrzydełek
  • - liść laurowy i ziele angielskie
  • - jedna marchewka
  • - jeden seler
  • - jedna pietruszka
  • - jedna opalana cebula
  • - 500 ml wody
  • - pietruszka i kolendra
  • - 50 ml wina
  • Składniki na puree selerowe z kawą:
  •  - seler (korzeń) i pietruszka
  • - tymianek 
  • - 50g śmietanki 36%
  • - 70g mleka
  • - 70g masła
  • - 50 ml kawy
  • - gałka muszkatołowa
  • Wykonanie:
  • Mięso
  • Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Wyjąć na talerz i jeszcze ciepłe posmarować musztardą. Odstawić. Na maśle usmażyć poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć na mocnym ogniu, żeby nie puściły soku. Odstawić do wystygnięcia.
  • Naleśniki
  • Jajko wymieszać z mlekiem, dodać mąkę i wyrobić gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Smażyć z obu stron na złoty kolor (naleśniki powinny być cienkie). 
  • Sos
  • Gotujemy bulion. Kości i skrzydełka pieczemy w 210C° w piekarniku przez 30 minut. Dodajemy kości do bulionu i gotujemy przez kolejne 30min. Odcedzamy i redukujemy płyn. Na suchej patelni odparowujemy alkohol z wina i dodajemy do sosu.
  • Puree selerowe z kawą
  • Pokrojonego w kostkę selera i pietruszkę z masłem, śmietanką, tymiankiem i mlekiem zgrzewamy. Pieczemy sous vide przez ok. 40 min. Następnie blendujemy, dolewamy kawy oraz przyprawiamy.
  • Zawinięcie:
  • Naleśniki ułożyć wzdłuż tak, aby zachodziły na siebie i umożliwiły zawinięcie kawałka polędwicy. Na naleśniki ułożyć porcję pieczarek, następnie rozsmarować. Na wierzchu położyć mięso. Podwinąć brzegi naleśników, następnie rozwinąć ciasto francuskie i ułożyć na nim plastry szynki, a na nich naleśniki z mięsem. Zawinąć i zlepić brzegi ciasta. Ułożyć „szwem” do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta naciąć nożemw kilku miejscach. Posmarować rozmąconym jajkiem.
  • Piec przez ok. 30 minut (lub dłużej, jeśli mięso ma być bardziej wypieczone), w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
  • Po wyłączeniu piekarnika odczekać 5-10 minut, by mięso odpoczęło.
podziel się:

Pozostałe wiadomości