- Wellington
- Składniki na masę pieczarkową:
- - pieczarki (30 dag)
- - czosnek (1 ząbek)
- - masło (1 łyżka)
- - cebula (1 sztuka)
- Składniki na naleśniki:
- - mąka (3-4 łyżki)
- - jajko (1 sztuka)
- - mleko (75 ml)
- - masło do smażenia
- Składniki na sos:
- - 200g ogona wołowego
- - 200g skrzydełek
- - liść laurowy i ziele angielskie
- - jedna marchewka
- - jeden seler
- - jedna pietruszka
- - jedna opalana cebula
- - 500 ml wody
- - pietruszka i kolendra
- - 50 ml wina
- Składniki na puree selerowe z kawą:
- - seler (korzeń) i pietruszka
- - tymianek
- - 50g śmietanki 36%
- - 70g mleka
- - 70g masła
- - 50 ml kawy
- - gałka muszkatołowa
- Wykonanie:
- Mięso
- Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Wyjąć na talerz i jeszcze ciepłe posmarować musztardą. Odstawić. Na maśle usmażyć poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć na mocnym ogniu, żeby nie puściły soku. Odstawić do wystygnięcia.
- Naleśniki
- Jajko wymieszać z mlekiem, dodać mąkę i wyrobić gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Smażyć z obu stron na złoty kolor (naleśniki powinny być cienkie).
- Sos
- Gotujemy bulion. Kości i skrzydełka pieczemy w 210C° w piekarniku przez 30 minut. Dodajemy kości do bulionu i gotujemy przez kolejne 30min. Odcedzamy i redukujemy płyn. Na suchej patelni odparowujemy alkohol z wina i dodajemy do sosu.
- Puree selerowe z kawą
- Pokrojonego w kostkę selera i pietruszkę z masłem, śmietanką, tymiankiem i mlekiem zgrzewamy. Pieczemy sous vide przez ok. 40 min. Następnie blendujemy, dolewamy kawy oraz przyprawiamy.
- Zawinięcie:
- Naleśniki ułożyć wzdłuż tak, aby zachodziły na siebie i umożliwiły zawinięcie kawałka polędwicy. Na naleśniki ułożyć porcję pieczarek, następnie rozsmarować. Na wierzchu położyć mięso. Podwinąć brzegi naleśników, następnie rozwinąć ciasto francuskie i ułożyć na nim plastry szynki, a na nich naleśniki z mięsem. Zawinąć i zlepić brzegi ciasta. Ułożyć „szwem” do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta naciąć nożemw kilku miejscach. Posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec przez ok. 30 minut (lub dłużej, jeśli mięso ma być bardziej wypieczone), w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
- Po wyłączeniu piekarnika odczekać 5-10 minut, by mięso odpoczęło.
podziel się: