Ola Sopella: Szkolny obiad

Ola Sopella: Szkolny obiad
Ola Sopella: Szkolny obiad
  • Lemoniada różano – hibiskusowa,stek z kopytkami buraczanymi,fasolką szparagową, krem z pieczonych warzyw oraz tartaletka z gruszką i gorgonzolą.
  • Składniki:
  • - 100 g cukru
  • - 100 ml wody
  • - 8 łyżek wody różanej
  • - 1 l wody
  • - 2 cytryny
  • - płatki suszonej róży i hibiskusa
  • Wykonanie:
  • Zagotuj cukier z 100 ml wody, gotuj przez około 2 min. aż cukier się rozpuści. Odstaw z ognia i dodaj wodę różaną. Wlej wszystko do dzbanka z 1 l wody i sokiem z 2 cytryn. Dodaj 2-3 łyżki suszonych płatków różanych i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
  • Kopytka buraczane
  • Składniki:
  • - ziemniaki (50 dag)
  • - buraki (2 szt)
  • - jajko (1 szt)
  • - mąka ziemniaczana (2 łyżki)
  • - mąka pszenna (1 szklanka)
  • - łyżka masła
  • Wykonanie:
  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do uzyskania miękkości. Buraki ugotować i odstawić do wystygnięcia. Ziemniaki potłuc i również odstawić do przestygnięcia. Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki połączyć z burakami, dodać jajko i oba rodzaje mąki. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy utworzyć wałek z ciasta, pokroić w małe ukośne kawałki. Kopytka wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez ok. 5 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe kopytka podsmażyć na łyżce masła.
  • Stek wołowy
  • Składniki:
  • - stek wołowy o wadze ok. 220-250 g
  • - kilka gałązek świeżego tymianku
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia np. rzepakowego
  • - 50 g masła
  • - sól, czarny pieprz
  • Wykonanie:
  • Steka smaż na rozgrzanym oleju przez 3 min. z jednej strony, następnie przełóż na drugą i dodaj 50 g masła, tymianek i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż jeszcze około 3 min., podlewając sosem maślanym. Przed podaniem przełóż stek na ciepły talerz, aby „odpoczął” ok. 5 min.
  • Fasolka szparagowa
  • Składniki:
  • - 500g fasolki szparagowej
  • - 50g masła
  • - 3 łyżki bułki tartej
  • - sól
  • Wykonanie:
  • Odciąć końcówki fasolki i wypłukać ją. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem do uzyskania miękkości (ok. 15- 20 minut. Czas może się różnić w zależności czy mamy młodą, czy starszą fasolkę. Młoda gotuje się szybciej).
  • Ugotowaną fasolkę odcedzić.
  • Na patelni roztopić masło. Dodać bułkę tartą i smażyć do momentu, aż bułka lekko się przyrumieni. Dodać szczyptę soli i fasolkę. Wymieszać, aby fasolka obtoczyła się w bułce.
  • Krem z pieczonych warzyw
  • Składniki:
  • - 1 cebula
  • - 1 batat
  • - 1 papryka czerwona
  • - 2 marchewki
  • - pół dyni
  • - 1 główka czosnku
  • - 10g oliwy z oliwek
  • - 750ml bulionu warzywnego
  • - sól, pieprz, słodka papryka, oregano, chili
  • Wykonanie:
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia dodaj pokrojone w kostkę warzywa: batata, marchewkę, cebulę, paprykę czerwoną i dynię. Główkę czosnku przekrój na pół, polej oliwą i dodaj na blaszkę. Warzywa dopraw solą, pieprzem, słodką papryką,
  • oregano i polej oliwą. Piecz ok. 20-25 min. w 200 stopniach C. W międzyczasie przygotuj bulion warzywny. Do garnka dodaj upieczone warzywa, wyciśnij upieczony czosnek, zalej całość bulionem i zblenduj. Zupę podgotuj jeszcze przez chwilę, a następnie przelej do miski i podaj ze swoimi ulubionymi dodatkami.
  • Tartaletka z karmelizowaną gruszką i gorgonzolą
  • Składniki:
  • - 500 g mąki pszennej
  • - 250 g zimnego masła
  • - 100 g cukru pudru
  • - 1 łyżka zimnej wody
  • - 4 żółtka
  • - opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 500 ml śmietanki 36%
  • - 200 g mascarpone
  • - 100 g gorgonzoli
  • - 50 g cukru
  • - 2 gruszki
  • - 20 g cukru
  • Wykonanie:
  • Mąkę (500 g) przesiewamy, dodajemy cukier puder (100 g), opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g zimnego masła, łyżkę wody i śmietany oraz 4 żółtka. Składniki siekamy razem i zagniatamy na gładkie ciasto (następnie chłodzimy je minimum 30 min. w lodówce). Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem. Ciasto rozwałkowujemy lekko i przekładamy do foremek. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu), aż będą rumiane.
  • Śmietankę, mascarpone, cukier i gorgonzolę ubijamy na puszystą masę.
  • Gruszki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy razem z cukrem a następnie wykładamy na upieczoną tartaletkę.
podziel się:

Pozostałe wiadomości