- Sajgonki z wołowiną, orzechami i warzywami
- Składniki na wołowinę w orzechach:
- -200g polędwicy wołowej
- - 100g orzechów włoskich
- -100g panko
- - sól,pieprz
- - 50ml sosu sojowego
- - 50ml soku z limonki
- - 20g cukru
- - 50ml oleju
- Warzywa:
- - papryki w 3 różnych kolorach
- - marchew
- - pieprz, sól
- Składniki na sos:
- - 2 łyżki masła orzechowego
- - 50g posiekanych orzechów włoskich
- - 20ml sosu sojowego
- - 20ml octu ryżowego
- - garść świeżej kolendry
- - sok z limonki
- - sól, pieprz
- - mała ostra papryczka
- Wykonanie:
- Polędwicę pokrojoną w paski marynujemy w sosie sojowym, soku z limonki oraz soli,pieprzu i cukrze przez 20 minut. Zamarynowane mięso smażymy na oleju w panko z posiekanymi orzechami. Makaron ryżowy gotujemy na miękko i dodajemy 3 łyżki octu ryżowego.
- Warzywa kroimy w cienkie słupki i podsmażamy szybko na wysokim ogniu.
- Papier ryżowy wykładamy na deskę, lekko zmaczamy wodą. Wykładamy na środek naszą wołowinę, makaron, warzywa i pokrojone awokado. Sajgonki smażymy na głębokim ogniu na zloty kolor.
podziel się: