Ola Sopella: Ośmiornica z puree z pieczonych warzyw, sosem maślano winnym oraz chipsami z jarmużu

Ola Sopella: Ośmiornica z puree z pieczonych warzyw, sosem maślano winnym oraz chipsami z jarmużu
Ola Sopella: Ośmiornica z puree z pieczonych warzyw, sosem maślano winnym oraz chipsami z jarmużu
  • Składniki na ośmiornicę:
    • - ośmiornica cała (ok. 900 g)
      • - oliwa (8 łyżek)
        • - liście laurowe (2 szt.)
          • - ziele angielskie (2 szt.)
            • - czosnek (4 ząbki)
              • - jedna marchewka
                • - jeden seler i pietruszka
                  • - jedna cebula
                    • - kolendra i pietruszka
                      • - sól i pieprz
                        • - 400ml wody
                          • Wykonanie:
                            • Na dno garnka (najlepiej żeliwnego) wlej 3 łyżki oliwy, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, marchewkę, seler, pietruszkę i 3 ząbki czosnku. Dadaj sól, pieprz, kolendrę i pietruszkę. Zalej wodą. Ośmiornicę włóż do garnka, przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut.
                              • Składniki na chipsy z jarmużu:
                                • - spory pęczek świeżego jarmużu - około 350-400g
                                  • - 6 łyżek oleju roślinnego do smażenia - 60 ml
                                    • - 3 łyżki jasnego sezamu nieprażonego - do 30 g (można pominąć)
                                      • -0,5 łyżeczki soli
                                        • -szczypta ostrej papryki
                                          • -300 ml oleju
                                            • Wykonanie:
                                              • Osuszone kawałki jarmużu umieść w dużej, szerokiej misce. Na listki wylej sześć łyżek oleju do smażenia. Kolejno wsyp też trzy łyżki sezamu oraz pół łyżeczki soli. Jeśli lubisz nieco ostry jarmuż, to wsyp też odrobinę ostrej papryki. Całość bardzo długo i dokładnie mieszaj w misce dłońmi. Olej oraz przyprawy mają oblepić równo wszystkie listki.
                                                • Jarmuż smażymy na gorącym oleju.
                                                  • Składniki na sos maślano winny:
                                                    • -200g zimnego masła
                                                      • -150ml białego wina wytrawnego
                                                        • -1 garść koperku
                                                          • -5 szalotek
                                                            • - szczypta soli
                                                              • -1,5 łyżeczki białego pieprzu
                                                                • Wykonanie:
                                                                  • Niewielką część masła roztapiamy w rondelku na małym ogniu, po czym dodajemy szalotkę i przez 2 minuty delikatnie podsmażamy. Następnie wlewamy białe wino, przyprawiamy pieprzem i zwiększamy ogień w celu zredukowania alkoholu. Na koniec pozostaje nam zdjąć garnek z ognia i dodawać po kawałku zimnego masła, cały czas mieszając, do momentu aż masło się stopi, a sos się zagęści. Dodajemy zioła oraz sól, mieszamy raz jeszcze i przelewamy całość do sosjerki.
                                                                    • Składniki na puree z pieczonych warzyw:
                                                                      • - dynia Hokkaido (1 mała)
                                                                        • - ziemniaki średnie (3 szt.)
                                                                          • - czosnek (3 ząbki)
                                                                            • - marchew średnia (2 szt.)
                                                                              • -2 papryki
                                                                                • - mleko kokosowe (100 ml)
                                                                                  • - sezam
                                                                                    • - oliwa (1 łyżka)
                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                        • Dynię przetnij na pół, usuń pestki. Pokrój na kawałki – nie musisz obierać, łatwo będzie wyjąć miąższ po upieczeniu. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój.
                                                                                          • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Warzywa ułóż na blasze wyłożonej 
                                                                                            • papierem do pieczenia, dodaj nieobrane ząbki czosnku, skrop oliwą i upiecz do miękkości. Warzywa przełóż do malaksera (miąższ dyni wyjmij łyżką), dodaj czosnek (bez łupin), mleko kokosowe, szczyptę soli i zmiksuj.
                                                                                              • Wszystkie składniki kładziemy na talerz i dekorujemy chipsami z jarmużu.
                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości