- Lody z prażonych pistacji oraz limonki na tarcie maślanej z sosem malinowym oraz kremem waniliowym
- Lody:
- Składniki:
- - 500 g śmietanki 36%
- - 200 g pasty pistacjowej
- - 150 g cukru
- - 1 laska wanilii
- - Szczypta soli
- - Ciekły azot
- - Skórka z całej limonki
- Wykonanie:
- 1. W rondelku podgrzej śmietankę, pastę pistacjową, cukier, nasiona z laski wanilii, sól oraz skórkę z limonki.
- 2. Po podgrzaniu przelej płyn do miksera i studź, ubijając. Stopniowo dodawaj ciekły azot, kontrolując konsystencję lodów.
- Tarta maślana:
- Składniki:
- - 300 g mąki
- - 200 g masła
- – 100 g cukru
- – 2 żółtka
- Szczypta soli
- – maliny
- Wykonanie:
- 1. Mikserem połącz mąkę, masło, cukier, żółtka i szczyptę soli, aby uzyskać ciasto.
- 2. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim małe foremki do tarty. Nakłuj widelcem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
- Podanie:
- 1. Na upieczoną tartę wyłóż rozgniecione maliny.
- 2. Na maliny nałóż lody z pistacji.
- 3. Posyp całość prażonymi pistacjami.
podziel się: