Ola Sopella: Lody z prażonych pistacji oraz limonki na tarcie maślanej z sosem malinowym oraz kremem waniliowym

Ola Sopella: Lody z prażonych pistacji oraz limonki na tarcie maślanej z sosem malinowym oraz kremem waniliowym
Ola Sopella: Lody z prażonych pistacji oraz limonki na tarcie maślanej z sosem malinowym oraz kremem waniliowym
  • Lody z prażonych pistacji oraz limonki na tarcie maślanej z sosem malinowym oraz kremem waniliowym
    • Lody:
      • Składniki:
        • - 500 g śmietanki 36%
          • - 200 g pasty pistacjowej
            • - 150 g cukru
              • - 1 laska wanilii
                • - Szczypta soli
                  • - Ciekły azot
                    • - Skórka z całej limonki
                      • Wykonanie:
                        • 1. W rondelku podgrzej śmietankę, pastę pistacjową, cukier, nasiona z laski wanilii, sól oraz skórkę z limonki.
                          • 2. Po podgrzaniu przelej płyn do miksera i studź, ubijając. Stopniowo dodawaj ciekły azot, kontrolując konsystencję lodów.
                            • Tarta maślana:
                              • Składniki:
                                • - 300 g mąki
                                  • - 200 g masła
                                    • –        100 g cukru
                                      • –        2 żółtka
                                        • Szczypta soli
                                          • –        maliny
                                            • Wykonanie:
                                              • 1. Mikserem połącz mąkę, masło, cukier, żółtka i szczyptę soli, aby uzyskać ciasto.
                                                • 2. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim małe foremki do tarty. Nakłuj widelcem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
                                                  • Podanie:
                                                    • 1. Na upieczoną tartę wyłóż rozgniecione maliny.
                                                      • 2. Na maliny nałóż lody z pistacji.
                                                        • 3. Posyp całość prażonymi pistacjami.
                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości