Ola Sopella: Lody z prażonych pistacji oraz limonki na tarcie maślanej z sosem malinowym oraz kremem waniliowym

Ola Sopella: Lody z prażonych pistacji oraz limonki na tarcie maślanej z sosem malinowym oraz kremem waniliowym
Ola Sopella: Lody z prażonych pistacji oraz limonki na tarcie maślanej z sosem malinowym oraz kremem waniliowym
  • Lody z prażonych pistacji oraz limonki na tarcie maślanej z sosem malinowym oraz kremem waniliowym
  • Lody:
  • Składniki:
  • - 500 g śmietanki 36%
  • - 200 g pasty pistacjowej
  • - 150 g cukru
  • - 1 laska wanilii
  • - Szczypta soli
  • - Ciekły azot
  • - Skórka z całej limonki
  • Wykonanie:
  • 1. W rondelku podgrzej śmietankę, pastę pistacjową, cukier, nasiona z laski wanilii, sól oraz skórkę z limonki.
  • 2. Po podgrzaniu przelej płyn do miksera i studź, ubijając. Stopniowo dodawaj ciekły azot, kontrolując konsystencję lodów.
  • Tarta maślana:
  • Składniki:
  • - 300 g mąki
  • - 200 g masła
  • –        100 g cukru
  • –        2 żółtka
  • Szczypta soli
  • –        maliny
  • Wykonanie:
  • 1. Mikserem połącz mąkę, masło, cukier, żółtka i szczyptę soli, aby uzyskać ciasto.
  • 2. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim małe foremki do tarty. Nakłuj widelcem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
  • Podanie:
  • 1. Na upieczoną tartę wyłóż rozgniecione maliny.
  • 2. Na maliny nałóż lody z pistacji.
  • 3. Posyp całość prażonymi pistacjami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości