- Burrito z sosem czosnkowym
- Składniki na tortille:
- - 400 g mąki pszennej tortowej (około 2,5 szklanki)
- - 2 łyżki roztopionego masła (około 30 g)
- - 200 ml wrzątku
- - Płaska łyżeczka soli
- Wykonanie:
- 1. W misce umieść mąkę, sól, roztopione masło oraz wlej bardzo gorącą wodę (najlepiej wrzątek). Od razu zamieszaj całość łyżką. Po chwili zacznij wyrabiać ciasto ręcznie (lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie zwarte i elastyczne. Przykryj je np. folią i odstaw do wystudzenia na 20 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 12 równych kawałków, a następnie rozwałkuj je na cienkie placki. Smaż placki na suchej patelni, po około 20 sekund na każdą stronę, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki. Gotowe placki przechowuj między połówkami wilgotnej ściereczki.
- Składniki na chile con carne:
- - 1 łyżka oliwy
- - 1 cebula
- - 2 ząbki czosnku
- - Po 1 łyżeczce mielonego chili, kminu rzymskiego, oregano, ostrej papryki
- - 250 g mielonej wołowiny i 250 g mielonej wieprzowiny
- - 100 ml bulionu lub wody
- - 1 puszka krojonych pomidorów (zostawić 3 łyżki do ryżu)
- - 1 łyżeczka cukru
- - 1 łyżeczka soli
- - 100 g każdego rodzaju fasoli (czerwona, pinto, biała, czarna)
- - 200 g kukurydzy
- - 5 kawałków suszonych pomidorów
- - 200 g brązowego ryżu
- Wykonanie:
- 1. Na dużej patelni na oliwie zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj starty czosnek, chili, kmin rzymski, paprykę i oregano i smaż przez 1 minutę.
- 2. Dodaj mielone mięso i smaż, aż się zrumieni z każdej strony.
- 3. Wlej bulion lub wodę, dodaj pomidory, cukier, sól, fasolę, kukurydzę i suszone pomidory. Przykryj i duś około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj ugotowany ryż.
- 4. Na środek tortilli nałóż chile con carne, posyp tartym serem. Opcjonalnie skrop limonką i zwiń (najpierw boki do środka, a potem zwiń w rulon). Podgrzej zawinięte burrito z obu stron na patelni lub najlepiej w opiekaczu do kanapek.
- Składniki na sos:
- - Jedna główka czosnku
- - Sól, pieprz, rozmaryn, tymianek
- - Oliwa z oliwek
- - Jogurt grecki
- - Świeża mięta
- Wykonanie:
- 1. Zawiniętą w folię główkę czosnku dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem, polej oliwą. Piecz przez 30 minut w 230 stopniach.
- 2. Po upieczeniu wyciśnij do 5 łyżek jogurtu naturalnego zawartość główki czosnku, dodaj posiekaną miętę.
podziel się: