Nikodem Gruszka: Ryż z krewetkami i małżą św. Jakuba

Nikodem Gruszka: Ryż z krewetkami i małżą św. Jakuba
Nikodem Gruszka: Ryż z krewetkami i małżą św. Jakuba
  • Ryż z krewetkami i małżą św. Jakuba
  • Składniki:
  • - Ryż 300 g
  • - Krewetki królewskie
  • - Małże św. Jakuba
  • - Szpinak świeży
  • - Śmietanka 30% (120 g)
  • - Wino białe wytrawne (½ szklanki)
  • - Przyprawa curry (2 łyżeczki)
  • - Sól (3 łyżeczki)
  • - Pieprz (szczypta, 2 g)
  • - Papryka ostra (1 łyżeczka)
  • - Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • - Orzechy włoskie (100 g)
  • - Masło (1 łyżka)
  • - Szalotka (połowa)
  • - Czosnek (1 ząbek)
  • - Świeży rozmaryn
  • - Świeże listki bazylii
  • Wykonanie:
  • 1. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek oraz masło. Po rozpuszczeniu dodajemy posiekaną szalotkę oraz czosnek.
  • 2. Krewetki obieramy z pancerza, oczyszczamy i dodajemy na patelnię.
  • 3. Po usmażeniu dodajemy wino i śmietankę. Delikatnie redukujemy.
  • 4. Dodajemy świeży szpinak i dusimy razem, aż krewetki zmiękną.
  • W międzyczasie:
  • 1. W garnku gotujemy ryż , Do gotującego się ryżu dodajemy curry, paprykę ostrą, pieprz oraz sól. Gotujemy ryż al dente.
  • 2. Rozgrzewamy patelnię z masłem. Dodajemy przegrzebki i lekko je podsmażamy. Następnie dodajemy świeży rozmaryn oraz zgnieciony czosnek i mieszamy z masłem.
  • Na środek talerza kładziemy ugotowany ryż i polewamy sosem z krewetkami. Na wierzch układamy przegrzebki. Całość przyozdabiamy posiekanymi orzechami włoskimi oraz świeżymi listkami bazylii.
podziel się:

Pozostałe wiadomości