Nikodem Gruszka: Ryż z krewetkami i małżą św. Jakuba

Nikodem Gruszka: Ryż z krewetkami i małżą św. Jakuba
Nikodem Gruszka: Ryż z krewetkami i małżą św. Jakuba
  • Ryż z krewetkami i małżą św. Jakuba
    • Składniki:
      • - Ryż 300 g
        • - Krewetki królewskie
          • - Małże św. Jakuba
            • - Szpinak świeży
              • - Śmietanka 30% (120 g)
                • - Wino białe wytrawne (½ szklanki)
                  • - Przyprawa curry (2 łyżeczki)
                    • - Sól (3 łyżeczki)
                      • - Pieprz (szczypta, 2 g)
                        • - Papryka ostra (1 łyżeczka)
                          • - Oliwa z oliwek (2 łyżki)
                            • - Orzechy włoskie (100 g)
                              • - Masło (1 łyżka)
                                • - Szalotka (połowa)
                                  • - Czosnek (1 ząbek)
                                    • - Świeży rozmaryn
                                      • - Świeże listki bazylii
                                        • Wykonanie:
                                          • 1. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek oraz masło. Po rozpuszczeniu dodajemy posiekaną szalotkę oraz czosnek.
                                            • 2. Krewetki obieramy z pancerza, oczyszczamy i dodajemy na patelnię.
                                              • 3. Po usmażeniu dodajemy wino i śmietankę. Delikatnie redukujemy.
                                                • 4. Dodajemy świeży szpinak i dusimy razem, aż krewetki zmiękną.
                                                  • W międzyczasie:
                                                    • 1. W garnku gotujemy ryż , Do gotującego się ryżu dodajemy curry, paprykę ostrą, pieprz oraz sól. Gotujemy ryż al dente.
                                                      • 2. Rozgrzewamy patelnię z masłem. Dodajemy przegrzebki i lekko je podsmażamy. Następnie dodajemy świeży rozmaryn oraz zgnieciony czosnek i mieszamy z masłem.
                                                        • Na środek talerza kładziemy ugotowany ryż i polewamy sosem z krewetkami. Na wierzch układamy przegrzebki. Całość przyozdabiamy posiekanymi orzechami włoskimi oraz świeżymi listkami bazylii.
                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości