- Ryż z krewetkami i małżą św. Jakuba
- Składniki:
- - Ryż 300 g
- - Krewetki królewskie
- - Małże św. Jakuba
- - Szpinak świeży
- - Śmietanka 30% (120 g)
- - Wino białe wytrawne (½ szklanki)
- - Przyprawa curry (2 łyżeczki)
- - Sól (3 łyżeczki)
- - Pieprz (szczypta, 2 g)
- - Papryka ostra (1 łyżeczka)
- - Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- - Orzechy włoskie (100 g)
- - Masło (1 łyżka)
- - Szalotka (połowa)
- - Czosnek (1 ząbek)
- - Świeży rozmaryn
- - Świeże listki bazylii
- Wykonanie:
- 1. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek oraz masło. Po rozpuszczeniu dodajemy posiekaną szalotkę oraz czosnek.
- 2. Krewetki obieramy z pancerza, oczyszczamy i dodajemy na patelnię.
- 3. Po usmażeniu dodajemy wino i śmietankę. Delikatnie redukujemy.
- 4. Dodajemy świeży szpinak i dusimy razem, aż krewetki zmiękną.
- W międzyczasie:
- 1. W garnku gotujemy ryż , Do gotującego się ryżu dodajemy curry, paprykę ostrą, pieprz oraz sól. Gotujemy ryż al dente.
- 2. Rozgrzewamy patelnię z masłem. Dodajemy przegrzebki i lekko je podsmażamy. Następnie dodajemy świeży rozmaryn oraz zgnieciony czosnek i mieszamy z masłem.
- Na środek talerza kładziemy ugotowany ryż i polewamy sosem z krewetkami. Na wierzch układamy przegrzebki. Całość przyozdabiamy posiekanymi orzechami włoskimi oraz świeżymi listkami bazylii.
podziel się: