Nikodem Gruszka, Borys Kaszubowski: Croque Madame ala Jajka po benedyktyńsku na bajglu

Nikodem Gruszka, Borys Kaszubowski: Croque Madame ala Jajka po benedyktyńsku na bajglu
Nikodem Gruszka, Borys Kaszubowski: Croque Madame ala Jajka po benedyktyńsku na bajglu
  •  Croque Madame ala Jajka po benedyktyńsku na bajglu Składniki:
    • Bajgle :
      • 475g mąki
        • 275ml wody
          • 40g masła
            • 2 Łyżeczki Soli
              • 15 g świeżych drożdży
                • Garść Sezamu
                  • Jajko w koszulce:
                    • Jajko
                      • Szczypta Soli
                        • 2 Łyżki Octu
                          • Sos Holenderski po Polsku:
                            • Sok z 1 Cytryny
                              • 1 do 2 Łyżek Octu
                                • 2 Łyżki musztardy sarepskiej lub dijon
                                  • 1 łyżka miodu
                                    • Szczypta czosnku granulowanego lub niedźwiedziego
                                      • 2 żółtka
                                        • 150 – 200g masła brązowego lub sklarowanego
                                          • Troszkę oliwy koperkowej
                                            • Soli i pieprzu do smaku
                                              • Do Dekoracji Koperek
                                                • Bajgle :
                                                  • Zrobić zaczyn z cukru , drożdży i wody. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min . Rozrobić Mąkę z solom i masłem , dodać zaczynu . Wyrabiać aż ciasto będzie klejące , lecz nie bardzo , będzie dobrze wyrobione bez grudek i lekko sprężyste. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 30 min , dać wyrosnąć i uformować po czym odczekać kolejne 20 min . gotować do 1 minuty w wodzie z sodą lub solą , dać im chwile się ostudzić i posmarować jajkiem , posypać sezamem i dać do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza na około 20 min lub gdy bajgle zrobią się ładne i zarumienione .
                                                    • Sos Holenderski po polsku :
                                                      • Wszystkie składniki oprócz masła i soli wymieszać , następnie delikatnie podgrzać nad garnkiem z wodą , WAŻNE Delikatnie bo nie może się ściąć . Następnie sklarowane masło rozmieszać z resztą , doprawić soli i pieprzem
                                                        • Jajko w koszulce :
                                                          • Zagotować wodę , po czym wyłączyć i dodać soli i octu , następnie robimy wirek i wrzucamy jajko i białkiem jajka w wodzie polewamy żółtko i następnie jak wygląda dobrze wywalamy.
                                                            • Przekroić bajgla w pół , na dolną część nałożyć jajko i polać sosem, polać oliwą koperkową i podać z koperkiem .
                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości