- Croque Madame ala Jajka po benedyktyńsku na bajglu Składniki:
- Bajgle :
- 475g mąki
- 275ml wody
- 40g masła
- 2 Łyżeczki Soli
- 15 g świeżych drożdży
- Garść Sezamu
- Jajko w koszulce:
- Jajko
- Szczypta Soli
- 2 Łyżki Octu
- Sos Holenderski po Polsku:
- Sok z 1 Cytryny
- 1 do 2 Łyżek Octu
- 2 Łyżki musztardy sarepskiej lub dijon
- 1 łyżka miodu
- Szczypta czosnku granulowanego lub niedźwiedziego
- 2 żółtka
- 150 – 200g masła brązowego lub sklarowanego
- Troszkę oliwy koperkowej
- Soli i pieprzu do smaku
- Do Dekoracji Koperek
- Bajgle :
- Zrobić zaczyn z cukru , drożdży i wody. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min . Rozrobić Mąkę z solom i masłem , dodać zaczynu . Wyrabiać aż ciasto będzie klejące , lecz nie bardzo , będzie dobrze wyrobione bez grudek i lekko sprężyste. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 30 min , dać wyrosnąć i uformować po czym odczekać kolejne 20 min . gotować do 1 minuty w wodzie z sodą lub solą , dać im chwile się ostudzić i posmarować jajkiem , posypać sezamem i dać do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza na około 20 min lub gdy bajgle zrobią się ładne i zarumienione .
- Sos Holenderski po polsku :
- Wszystkie składniki oprócz masła i soli wymieszać , następnie delikatnie podgrzać nad garnkiem z wodą , WAŻNE Delikatnie bo nie może się ściąć . Następnie sklarowane masło rozmieszać z resztą , doprawić soli i pieprzem
- Jajko w koszulce :
- Zagotować wodę , po czym wyłączyć i dodać soli i octu , następnie robimy wirek i wrzucamy jajko i białkiem jajka w wodzie polewamy żółtko i następnie jak wygląda dobrze wywalamy.
- Przekroić bajgla w pół , na dolną część nałożyć jajko i polać sosem, polać oliwą koperkową i podać z koperkiem .
podziel się: