Nikodem Gruszka, Borys Kaszubowski: Croque Madame ala Jajka po benedyktyńsku na bajglu

Nikodem Gruszka, Borys Kaszubowski: Croque Madame ala Jajka po benedyktyńsku na bajglu
Nikodem Gruszka, Borys Kaszubowski: Croque Madame ala Jajka po benedyktyńsku na bajglu
  •  Croque Madame ala Jajka po benedyktyńsku na bajglu Składniki:
  • Bajgle :
  • 475g mąki
  • 275ml wody
  • 40g masła
  • 2 Łyżeczki Soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • Garść Sezamu
  • Jajko w koszulce:
  • Jajko
  • Szczypta Soli
  • 2 Łyżki Octu
  • Sos Holenderski po Polsku:
  • Sok z 1 Cytryny
  • 1 do 2 Łyżek Octu
  • 2 Łyżki musztardy sarepskiej lub dijon
  • 1 łyżka miodu
  • Szczypta czosnku granulowanego lub niedźwiedziego
  • 2 żółtka
  • 150 – 200g masła brązowego lub sklarowanego
  • Troszkę oliwy koperkowej
  • Soli i pieprzu do smaku
  • Do Dekoracji Koperek
  • Bajgle :
  • Zrobić zaczyn z cukru , drożdży i wody. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min . Rozrobić Mąkę z solom i masłem , dodać zaczynu . Wyrabiać aż ciasto będzie klejące , lecz nie bardzo , będzie dobrze wyrobione bez grudek i lekko sprężyste. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 30 min , dać wyrosnąć i uformować po czym odczekać kolejne 20 min . gotować do 1 minuty w wodzie z sodą lub solą , dać im chwile się ostudzić i posmarować jajkiem , posypać sezamem i dać do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza na około 20 min lub gdy bajgle zrobią się ładne i zarumienione .
  • Sos Holenderski po polsku :
  • Wszystkie składniki oprócz masła i soli wymieszać , następnie delikatnie podgrzać nad garnkiem z wodą , WAŻNE Delikatnie bo nie może się ściąć . Następnie sklarowane masło rozmieszać z resztą , doprawić soli i pieprzem
  • Jajko w koszulce :
  • Zagotować wodę , po czym wyłączyć i dodać soli i octu , następnie robimy wirek i wrzucamy jajko i białkiem jajka w wodzie polewamy żółtko i następnie jak wygląda dobrze wywalamy.
  • Przekroić bajgla w pół , na dolną część nałożyć jajko i polać sosem, polać oliwą koperkową i podać z koperkiem .
podziel się:

Pozostałe wiadomości