Nikodem Gruszka, Borys Kaszubowski: Bagietka swojska

Nikodem Gruszka, Borys Kaszubowski: Bagietka swojska
Nikodem Gruszka, Borys Kaszubowski: Bagietka swojska
  • Bagietka Swojska
  •  Bagietka:
  • 250 ml mleka
  • 80g masła
  • 60g cukru
  • 250ml wody
  • 16g świeżych drożdży
  • 20g soli
  • 1kg mąki
  • Salsa z mango , awokado i papryki
  • 2 Całe Awokado
  • 1 Całe Mango
  • Pół i Ćwierć Papryki spiczastej
  • 2 łyżki Tahinii
  • 3 szczypty Papryki wędzonej w proszku
  • Sok z Jednej Całej Limonki
  • 2 łyżki Miodu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Łyżka Czarnego Sezamu
  • 4-6 kropel Tabasco
  • Duża Cebula czerwona
  • Stek:
  • 200-350G Wołowiny
  • Gałązka Tymianku
  • 75g masła
  • 3 Ząbki Czosnku
  • Bekon :
  • 60 – 100g Boczku wieprzowego Parzonego
  • Oliwa Pietruszkowa:
  • 150ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 200g koperku
  • Cebulka Karmelizowana
  • 2 cebule białe
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • Liść sałaty ( warto)
  • Wykonanie:
  • Bagietka : Zrobić zaczyn z cukru , mleka , wody i drożdży . Wymieszać i dać zaczyn do wyrośnięcia w temperaturze 35 stopni Celsjusza . Następnie przygotować mąkę , sól i rozpuścić masło . Dodać zaczyn po 15-25 min i masło , zagnieść aż będzie odskakiwać i będzie gładkie lecz lekko klejące . następnie odstawić do wyrośnięcia na 25-35 min po czym uformować , odstawić Na 15 min do nabrania formy, wstawić i ustawić piekarnik na 250 stopni Celsjusza , po czym po 10 min zmniejszyć na 200 .
  • !!WAŻNA RZECZ!!!!! Włożyć miskę z wodą do piekarnika przed pieczeniem
  • Salsa : Pokroić wszystko w kosteczkę , włożyć i wymieszać . Dodać miód , Tahinni , Ocet Balsamiczny i Tabasco oraz sok z limonki . Wymieszać i dodać soli i pieprzu oraz przypraw do smaku .
  • Stek : smażyć po 3-8 min na stronę na średnio mocnym ogniu , po czym bastować przez 1-3 min . Odstawić i zawinąć w folie spożywczą aby jeszcze bardziej zapobiec wyciekaniem soków. Następnie pokroić w drobną kosteczkę
  • Bekon smażyć do chrupkości
  • Cebulka Karmelizowana: Pokroić cebulkę w piórka a następnie smażyć z cukrem aż do uzyskania pięknego brązowo, lekko bądź minimalnie czarnego koloru . Podczas smażenia aby przyspieszyć proces , można dać odrobinę wody między czasem – to pomoże przyspieszyć karmelizacje i uzyskać pożądaną miękkość .
  • Oliwa Koperkowa : zmiksować koperek z olejem  a następnie przecedzić przez gazę.
  • Bagietkę rozkroić w pół , góra – dół , rozprowadzić salsę , następnie kawałki wołowiny , na to sałatę , potem bekon , na górną cześć rozprowadzić cebulkę , i ewentualnie dodać trochę tabasco.
podziel się:

Pozostałe wiadomości