- Bagietka Swojska
- Bagietka:
- 250 ml mleka
- 80g masła
- 60g cukru
- 250ml wody
- 16g świeżych drożdży
- 20g soli
- 1kg mąki
- Salsa z mango , awokado i papryki
- 2 Całe Awokado
- 1 Całe Mango
- Pół i Ćwierć Papryki spiczastej
- 2 łyżki Tahinii
- 3 szczypty Papryki wędzonej w proszku
- Sok z Jednej Całej Limonki
- 2 łyżki Miodu
- Sól i pieprz do smaku
- Łyżka Czarnego Sezamu
- 4-6 kropel Tabasco
- Duża Cebula czerwona
- Stek:
- 200-350G Wołowiny
- Gałązka Tymianku
- 75g masła
- 3 Ząbki Czosnku
- Bekon :
- 60 – 100g Boczku wieprzowego Parzonego
- Oliwa Pietruszkowa:
- 150ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 200g koperku
- Cebulka Karmelizowana
- 2 cebule białe
- 2 łyżki cukru
- Szczypta soli
- Liść sałaty ( warto)
- Wykonanie:
- Bagietka : Zrobić zaczyn z cukru , mleka , wody i drożdży . Wymieszać i dać zaczyn do wyrośnięcia w temperaturze 35 stopni Celsjusza . Następnie przygotować mąkę , sól i rozpuścić masło . Dodać zaczyn po 15-25 min i masło , zagnieść aż będzie odskakiwać i będzie gładkie lecz lekko klejące . następnie odstawić do wyrośnięcia na 25-35 min po czym uformować , odstawić Na 15 min do nabrania formy, wstawić i ustawić piekarnik na 250 stopni Celsjusza , po czym po 10 min zmniejszyć na 200 .
- !!WAŻNA RZECZ!!!!! Włożyć miskę z wodą do piekarnika przed pieczeniem
- Salsa : Pokroić wszystko w kosteczkę , włożyć i wymieszać . Dodać miód , Tahinni , Ocet Balsamiczny i Tabasco oraz sok z limonki . Wymieszać i dodać soli i pieprzu oraz przypraw do smaku .
- Stek : smażyć po 3-8 min na stronę na średnio mocnym ogniu , po czym bastować przez 1-3 min . Odstawić i zawinąć w folie spożywczą aby jeszcze bardziej zapobiec wyciekaniem soków. Następnie pokroić w drobną kosteczkę
- Bekon smażyć do chrupkości
- Cebulka Karmelizowana: Pokroić cebulkę w piórka a następnie smażyć z cukrem aż do uzyskania pięknego brązowo, lekko bądź minimalnie czarnego koloru . Podczas smażenia aby przyspieszyć proces , można dać odrobinę wody między czasem – to pomoże przyspieszyć karmelizacje i uzyskać pożądaną miękkość .
- Oliwa Koperkowa : zmiksować koperek z olejem a następnie przecedzić przez gazę.
- Bagietkę rozkroić w pół , góra – dół , rozprowadzić salsę , następnie kawałki wołowiny , na to sałatę , potem bekon , na górną cześć rozprowadzić cebulkę , i ewentualnie dodać trochę tabasco.
podziel się: