Nikodem Gruszka, Borys Kaszubowski: Bagietka swojska

Nikodem Gruszka, Borys Kaszubowski: Bagietka swojska
Nikodem Gruszka, Borys Kaszubowski: Bagietka swojska
  • Bagietka Swojska
    •  Bagietka:
      • 250 ml mleka
        • 80g masła
          • 60g cukru
            • 250ml wody
              • 16g świeżych drożdży
                • 20g soli
                  • 1kg mąki
                    • Salsa z mango , awokado i papryki
                      • 2 Całe Awokado
                        • 1 Całe Mango
                          • Pół i Ćwierć Papryki spiczastej
                            • 2 łyżki Tahinii
                              • 3 szczypty Papryki wędzonej w proszku
                                • Sok z Jednej Całej Limonki
                                  • 2 łyżki Miodu
                                    • Sól i pieprz do smaku
                                      • Łyżka Czarnego Sezamu
                                        • 4-6 kropel Tabasco
                                          • Duża Cebula czerwona
                                            • Stek:
                                              • 200-350G Wołowiny
                                                • Gałązka Tymianku
                                                  • 75g masła
                                                    • 3 Ząbki Czosnku
                                                      • Bekon :
                                                        • 60 – 100g Boczku wieprzowego Parzonego
                                                          • Oliwa Pietruszkowa:
                                                            • 150ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
                                                              • 200g koperku
                                                                • Cebulka Karmelizowana
                                                                  • 2 cebule białe
                                                                    • 2 łyżki cukru
                                                                      • Szczypta soli
                                                                        • Liść sałaty ( warto)
                                                                          • Wykonanie:
                                                                            • Bagietka : Zrobić zaczyn z cukru , mleka , wody i drożdży . Wymieszać i dać zaczyn do wyrośnięcia w temperaturze 35 stopni Celsjusza . Następnie przygotować mąkę , sól i rozpuścić masło . Dodać zaczyn po 15-25 min i masło , zagnieść aż będzie odskakiwać i będzie gładkie lecz lekko klejące . następnie odstawić do wyrośnięcia na 25-35 min po czym uformować , odstawić Na 15 min do nabrania formy, wstawić i ustawić piekarnik na 250 stopni Celsjusza , po czym po 10 min zmniejszyć na 200 .
                                                                              • !!WAŻNA RZECZ!!!!! Włożyć miskę z wodą do piekarnika przed pieczeniem
                                                                                • Salsa : Pokroić wszystko w kosteczkę , włożyć i wymieszać . Dodać miód , Tahinni , Ocet Balsamiczny i Tabasco oraz sok z limonki . Wymieszać i dodać soli i pieprzu oraz przypraw do smaku .
                                                                                  • Stek : smażyć po 3-8 min na stronę na średnio mocnym ogniu , po czym bastować przez 1-3 min . Odstawić i zawinąć w folie spożywczą aby jeszcze bardziej zapobiec wyciekaniem soków. Następnie pokroić w drobną kosteczkę
                                                                                    • Bekon smażyć do chrupkości
                                                                                      • Cebulka Karmelizowana: Pokroić cebulkę w piórka a następnie smażyć z cukrem aż do uzyskania pięknego brązowo, lekko bądź minimalnie czarnego koloru . Podczas smażenia aby przyspieszyć proces , można dać odrobinę wody między czasem – to pomoże przyspieszyć karmelizacje i uzyskać pożądaną miękkość .
                                                                                        • Oliwa Koperkowa : zmiksować koperek z olejem  a następnie przecedzić przez gazę.
                                                                                          • Bagietkę rozkroić w pół , góra – dół , rozprowadzić salsę , następnie kawałki wołowiny , na to sałatę , potem bekon , na górną cześć rozprowadzić cebulkę , i ewentualnie dodać trochę tabasco.
                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości