Kulinarny majstersztyk od Zochy Król z "MasterChef Nastolatki". Odkryj wyjątkowy przepis na mus z wątróbki, który łączy się z pyszną karmelizowaną cebulą i słodką konfiturą z czarnej porzeczki. Do tego dodajemy smażone morele, które wprowadzą nutę owocowej świeżości, oraz aromatyczną oliwę koperkową, która podkreśli wszystkie smaki. Całość dopełnia chrupiąca pieczarka portobello w panierce z orzechów włoskich. To elegancka przystawka, która zaskoczy Twoich gości i sprawi, że każde spotkanie będzie wyjątkowe!
- Jaki jest przepis na wątróbkę Zochy Król z "MasterChef Nastolatki"
- Jak przyrządzić mus z wątróbki, karmelizowana cebula, konfitura z czarnej porzeczki
Mus z wątróbki, karmelizowana cebula, konfitura z czarnej porzeczki, smażone morele, oliwa koperkowa, pieczarka portobello w panierce z orzechów włoskich – przepis Zochy Król z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Mus z wątróbki, karmelizowana cebula, konfitura z czarnej porzeczki, smażone morele, oliwa koperkowa, pieczarka portobello w panierce z orzechów włoskich
Składniki:
- Mus z wątróbki:
- 400 g wątróbki
- Śmietanka 30%
- Masło
- Tymianek
- Sól, pieprz
- Ocet jabłkowy
- Pieczarka portobello:
- Pieczarka portobello
- Panierka: panko, siekane orzechy włoskie, sól
- Jajko
- Olej
- Morele:
- Suszone morele
- Tymianek
- Konfitura z czarnej porzeczki:
- Czarna porzeczka
- Sok z cytryny
- Cukier
- Karmelizowana cebula:
- Biała cebula
- Cukier
- Olej
- Syrop klonowy
- Oliwa koperkowa:
- Koperek
- Oliwa
- Chipsy ziemniaczane:
- Ziemniaki
- Olej
- Sól
Przygotowanie:
- Wątróbkę smaż na maśle z tymiankiem, blenduj z dodatkiem śmietanki i octu jabłkowego. Dopraw.
- Pieczarki obtocz w jajku, panieruj w panko i orzechach, smaż w 170°C do złocistego koloru. Powtórz panierowanie i smaż ponownie.
- Morele posiekaj i podsmaż na patelni z tymiankiem.
- Porzeczki duś z cukrem i sokiem z cytryny, zblenduj.
- Cebulę karmelizuj na oleju z cukrem i syropem klonowym.
- Koperek blenduj z oliwą, przecedź przez sitko.
- Ziemniaki pokrój w plasterki, smaż na oleju w 180°C.
- Podawaj mus z wątróbki, pieczarkę, cebulę, morele, konfiturę i chipsy ziemniaczane.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.