Mus z wątróbki, karmelizowana cebula, konfitura z czarnej porzeczki, smażone morele, oliwa koperkowa, pieczarka portobello w panierce z orzechów włoskich – przepis Zochy Król

Mus z wątróbki, karmelizowana cebula, konfitura z czarnej porzeczki, smażone morele, oliwa koperkowa, pieczarka portobello w panierce z orzechów włoskich
Mus z wątróbki, karmelizowana cebula, konfitura z czarnej porzeczki, smażone morele, oliwa koperkowa, pieczarka portobello w panierce z orzechów włoskich

Kulinarny majstersztyk od Zochy Król z "MasterChef Nastolatki". Odkryj wyjątkowy przepis na mus z wątróbki, który łączy się z pyszną karmelizowaną cebulą i słodką konfiturą z czarnej porzeczki. Do tego dodajemy smażone morele, które wprowadzą nutę owocowej świeżości, oraz aromatyczną oliwę koperkową, która podkreśli wszystkie smaki. Całość dopełnia chrupiąca pieczarka portobello w panierce z orzechów włoskich. To elegancka przystawka, która zaskoczy Twoich gości i sprawi, że każde spotkanie będzie wyjątkowe!

Z artykułu dowiesz się:
  • Jaki jest przepis na wątróbkę Zochy Król z "MasterChef Nastolatki"
  • Jak przyrządzić mus z wątróbki, karmelizowana cebula, konfitura z czarnej porzeczki

Mus z wątróbki, karmelizowana cebula, konfitura z czarnej porzeczki, smażone morele, oliwa koperkowa, pieczarka portobello w panierce z orzechów włoskich – przepis Zochy Król z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Mus z wątróbki, karmelizowana cebula, konfitura z czarnej porzeczki, smażone morele, oliwa koperkowa, pieczarka portobello w panierce z orzechów włoskich

Składniki:

  • Mus z wątróbki:
  • 400 g wątróbki
  • Śmietanka 30%
  • Masło
  • Tymianek
  • Sól, pieprz
  • Ocet jabłkowy
  • Pieczarka portobello:
  • Pieczarka portobello
  • Panierka: panko, siekane orzechy włoskie, sól
  • Jajko
  • Olej
  • Morele:
  • Suszone morele
  • Tymianek
  • Konfitura z czarnej porzeczki:
  • Czarna porzeczka
  • Sok z cytryny
  • Cukier
  • Karmelizowana cebula:
  • Biała cebula
  • Cukier
  • Olej
  • Syrop klonowy
  • Oliwa koperkowa:
  • Koperek
  • Oliwa
  • Chipsy ziemniaczane:
  • Ziemniaki
  • Olej
  • Sól

Przygotowanie:

  • Wątróbkę smaż na maśle z tymiankiem, blenduj z dodatkiem śmietanki i octu jabłkowego. Dopraw.
  • Pieczarki obtocz w jajku, panieruj w panko i orzechach, smaż w 170°C do złocistego koloru. Powtórz panierowanie i smaż ponownie.
  • Morele posiekaj i podsmaż na patelni z tymiankiem.
  • Porzeczki duś z cukrem i sokiem z cytryny, zblenduj.
  • Cebulę karmelizuj na oleju z cukrem i syropem klonowym.
  • Koperek blenduj z oliwą, przecedź przez sitko.
  • Ziemniaki pokrój w plasterki, smaż na oleju w 180°C.
  • Podawaj mus z wątróbki, pieczarkę, cebulę, morele, konfiturę i chipsy ziemniaczane.

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości