Martyna Wzorek, Natalia Piasecka: Bajgle ze smalcem z fasoli, oscypkiem i pikowana cebulką.

Martyna Wzorek, Natalia Piasecka:  Bajgle ze smalcem z fasoli, oscypkiem i pikowana cebulką.
Martyna Wzorek, Natalia Piasecka: Bajgle ze smalcem z fasoli, oscypkiem i pikowana cebulką.
  •  Bajgle ze smalcem z fasoli, oscypkiem i pikowana cebulką.
  • Bajgle
  • - 500 g mąki
  • - 100g mleka
  • - 200g wody
  • - 14 g drożdży
  • - 40g cukru
  • - Łyżeczka soli
  • - Łyżka oleju
  • - Sól bądź soda do gotowania bajgli
  • + Łyżka mleka i jedno żółtko do posmarowania bajgli
  • Opcjonalnie biały sezam lub inne nasiona do posypania
  • Wykonanie:
  • Robimy rozczyn z mleka, cukru drożdży i ok łyżki mąki. Zostawiamy na ok 15 minut. Gotowy zaczyn wlewamy do miski i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy aż wyrośnie, będzie delikatne i miękkie w dotyku. Następnie formujemy bajgle i gotujemy je przez minutę w wodzie z solą bądź sodą. Ugotowane wyciągamy, przekładamy na blachę z papierem do pieczenia, smarujemy je żółtkiem zmieszanym z mlekiem i opcjonalnie sypiemy białym sezam (można użyć innych nasion np czarnuszka, czarny sezam). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut aż się zarumienią.
  • Smalec z fasoli
  • - 1 puszka fasoli białej
  • - 1 duża cebula bądź dwie małe
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 3 łyżki masła
  • - Ok. Łyżeczka miodu
  • - Pół łyżeczki papryki wędzonej
  • - Łyżeczka majeranku
  • - Sól i pieprz do smaku
  • (Polecam też dodać jedno jabłko które podsmażany z cebulką)
  • Wykonanie:
  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na roztopionym wcześniej maśle na patelni. Po chwili dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy do złotego koloru. (najlepiej z pokrojonym w kostkę jabłkiem). Do blendera dajemy fasolę i łyżkę zalewy z puszki. Dodajemy przyprawy oraz miód, całość blendujemy. Przekładamy do miski, dodajemy zawartość patelni. Wszystko dokładnie mieszamy i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku.
  • Pikowana cebula
  • - 2 duże czerwone cebule
  • - 200 ml wody
  • - 200 ml octu jabłkowego
  • - 2 łyżeczki cukru
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 duży lub dwa małe ząbki czosnku
  • - Kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • - 2 listki laurowe
  • Wykonanie:
  • Cebulę kroimy z cienkie piórka. Wszystkie składniki zalewy dajemy do garnka i zagotowujemy. Zalewamy cebule gorąca zalewą. Zostawiamy na minimum godzinę a najlepiej cała noc.
  • Bajgle smarujemy smalcem z fasoli, na to dajemy roztopiony na patelni lub opalony opalarką oscypek. Na koniec dekorujemy sporą ilością piłkowane cebulki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości