- Bajgle ze smalcem z fasoli, oscypkiem i pikowana cebulką.
- Bajgle
- - 500 g mąki
- - 100g mleka
- - 200g wody
- - 14 g drożdży
- - 40g cukru
- - Łyżeczka soli
- - Łyżka oleju
- - Sól bądź soda do gotowania bajgli
- + Łyżka mleka i jedno żółtko do posmarowania bajgli
- Opcjonalnie biały sezam lub inne nasiona do posypania
- Wykonanie:
- Robimy rozczyn z mleka, cukru drożdży i ok łyżki mąki. Zostawiamy na ok 15 minut. Gotowy zaczyn wlewamy do miski i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy aż wyrośnie, będzie delikatne i miękkie w dotyku. Następnie formujemy bajgle i gotujemy je przez minutę w wodzie z solą bądź sodą. Ugotowane wyciągamy, przekładamy na blachę z papierem do pieczenia, smarujemy je żółtkiem zmieszanym z mlekiem i opcjonalnie sypiemy białym sezam (można użyć innych nasion np czarnuszka, czarny sezam). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut aż się zarumienią.
- Smalec z fasoli
- - 1 puszka fasoli białej
- - 1 duża cebula bądź dwie małe
- - 2 ząbki czosnku
- - 3 łyżki masła
- - Ok. Łyżeczka miodu
- - Pół łyżeczki papryki wędzonej
- - Łyżeczka majeranku
- - Sól i pieprz do smaku
- (Polecam też dodać jedno jabłko które podsmażany z cebulką)
- Wykonanie:
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na roztopionym wcześniej maśle na patelni. Po chwili dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy do złotego koloru. (najlepiej z pokrojonym w kostkę jabłkiem). Do blendera dajemy fasolę i łyżkę zalewy z puszki. Dodajemy przyprawy oraz miód, całość blendujemy. Przekładamy do miski, dodajemy zawartość patelni. Wszystko dokładnie mieszamy i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku.
- Pikowana cebula
- - 2 duże czerwone cebule
- - 200 ml wody
- - 200 ml octu jabłkowego
- - 2 łyżeczki cukru
- - 1 łyżeczka soli
- - 1 duży lub dwa małe ząbki czosnku
- - Kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- - 2 listki laurowe
- Wykonanie:
- Cebulę kroimy z cienkie piórka. Wszystkie składniki zalewy dajemy do garnka i zagotowujemy. Zalewamy cebule gorąca zalewą. Zostawiamy na minimum godzinę a najlepiej cała noc.
- Bajgle smarujemy smalcem z fasoli, na to dajemy roztopiony na patelni lub opalony opalarką oscypek. Na koniec dekorujemy sporą ilością piłkowane cebulki.
podziel się: