Martyna Wzorek, Natalia Piasecka: Bajgle ze smalcem z fasoli, oscypkiem i pikowana cebulką.

Martyna Wzorek, Natalia Piasecka:  Bajgle ze smalcem z fasoli, oscypkiem i pikowana cebulką.
Martyna Wzorek, Natalia Piasecka: Bajgle ze smalcem z fasoli, oscypkiem i pikowana cebulką.
  •  Bajgle ze smalcem z fasoli, oscypkiem i pikowana cebulką.
    • Bajgle
      • - 500 g mąki
        • - 100g mleka
          • - 200g wody
            • - 14 g drożdży
              • - 40g cukru
                • - Łyżeczka soli
                  • - Łyżka oleju
                    • - Sól bądź soda do gotowania bajgli
                      • + Łyżka mleka i jedno żółtko do posmarowania bajgli
                        • Opcjonalnie biały sezam lub inne nasiona do posypania
                          • Wykonanie:
                            • Robimy rozczyn z mleka, cukru drożdży i ok łyżki mąki. Zostawiamy na ok 15 minut. Gotowy zaczyn wlewamy do miski i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy aż wyrośnie, będzie delikatne i miękkie w dotyku. Następnie formujemy bajgle i gotujemy je przez minutę w wodzie z solą bądź sodą. Ugotowane wyciągamy, przekładamy na blachę z papierem do pieczenia, smarujemy je żółtkiem zmieszanym z mlekiem i opcjonalnie sypiemy białym sezam (można użyć innych nasion np czarnuszka, czarny sezam). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut aż się zarumienią.
                              • Smalec z fasoli
                                • - 1 puszka fasoli białej
                                  • - 1 duża cebula bądź dwie małe
                                    • - 2 ząbki czosnku
                                      • - 3 łyżki masła
                                        • - Ok. Łyżeczka miodu
                                          • - Pół łyżeczki papryki wędzonej
                                            • - Łyżeczka majeranku
                                              • - Sól i pieprz do smaku
                                                • (Polecam też dodać jedno jabłko które podsmażany z cebulką)
                                                  • Wykonanie:
                                                    • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na roztopionym wcześniej maśle na patelni. Po chwili dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy do złotego koloru. (najlepiej z pokrojonym w kostkę jabłkiem). Do blendera dajemy fasolę i łyżkę zalewy z puszki. Dodajemy przyprawy oraz miód, całość blendujemy. Przekładamy do miski, dodajemy zawartość patelni. Wszystko dokładnie mieszamy i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku.
                                                      • Pikowana cebula
                                                        • - 2 duże czerwone cebule
                                                          • - 200 ml wody
                                                            • - 200 ml octu jabłkowego
                                                              • - 2 łyżeczki cukru
                                                                • - 1 łyżeczka soli
                                                                  • - 1 duży lub dwa małe ząbki czosnku
                                                                    • - Kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
                                                                      • - 2 listki laurowe
                                                                        • Wykonanie:
                                                                          • Cebulę kroimy z cienkie piórka. Wszystkie składniki zalewy dajemy do garnka i zagotowujemy. Zalewamy cebule gorąca zalewą. Zostawiamy na minimum godzinę a najlepiej cała noc.
                                                                            • Bajgle smarujemy smalcem z fasoli, na to dajemy roztopiony na patelni lub opalony opalarką oscypek. Na koniec dekorujemy sporą ilością piłkowane cebulki.
                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości