- Bagietka miodowo-ziołową ricottą i konfitowanymi pomidorami koktajlowymi.
- Bagietka
- -drożdże 8 gram
- -500 gram mąki pszennej + 1 łyżka
- 80 gram mąki pszennej
- 60 gram cukru
- 80 gram masła
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- + żółtko i trochę mleka do posmarowania bagietek
- Wykonanie:
- Przygotować rozczyn. 1 łyżkę mąki wymieszać z mlekiem ,drożdżami i cukrem. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min
- Następnie wymieszać rozczyn z mąką masłem i wodą .Gdy ciasto będzie gotowe dajemy je do wyrośnięcia , przykrywamy ściereczką na około 1 h / gdy mamy mało czasu warto dać do piekarnika na około 40 min 40 C .Po wyrośnięciu ciasto formujemy je smarujemy żółtkiem z mlekiem i wsadzamy do piekarnika na 230 C na 10 min po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 C i pieczemy kolejne 10 min po tym czasie wyciągamy nasze bagietki.
- Konfitowane pomidorki koktajlowe
- -300 gram pomidorków koktajlowych
- -3 łyżki oliwa z oliwek
- -oregano wedle uznania
- -3 ząbki czosnku
- - Szczypta soli i pieprzu
- Miodowo-ziołowa ricotta
- - pół opakowania ricotty
- - płaska łyżeczka miodu
- - Szczypta suszonego oregano i bazylii
- - Sól i pieprz do smaku
- Wykonanie:
- Pomidorki przekładamy do naczynia żaroodpornego polewamy oliwą posypujemy Oregano , dodajemy czosnek
- Pieczemy w 200 C około 50 min.
- Na talerz podajemy bagietkę rozkrojoną w pół , dodajemy miodowo-ziołową ricottę na to dajemy nasze pomidorki. Dekorujemy świeża lub suszona bazylia/oregano.
podziel się: