Martyna Wzorek, Natalia Piasecka: Bagietka miodowo-ziołową ricottą i konfitowanymi pomidorami koktajlowymi

Martyna Wzorek, Natalia Piasecka: Bagietka miodowo-ziołową ricottą i konfitowanymi pomidorami koktajlowymi.
Martyna Wzorek, Natalia Piasecka: Bagietka miodowo-ziołową ricottą i konfitowanymi pomidorami koktajlowymi.
  • Bagietka miodowo-ziołową ricottą i konfitowanymi pomidorami koktajlowymi.
    • Bagietka
      • -drożdże 8 gram
        • -500 gram mąki pszennej + 1 łyżka
          • 80 gram mąki pszennej
            • 60 gram cukru
              • 80 gram masła
                • 125 ml mleka
                  • 125 ml wody
                    • + żółtko i trochę mleka do posmarowania bagietek
                      • Wykonanie:
                        • Przygotować rozczyn. 1 łyżkę mąki wymieszać z mlekiem ,drożdżami i cukrem. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min
                          • Następnie wymieszać rozczyn z mąką masłem i wodą .Gdy ciasto będzie gotowe dajemy je do wyrośnięcia , przykrywamy ściereczką na około 1 h / gdy mamy mało czasu warto dać do piekarnika na około 40 min 40 C .Po wyrośnięciu ciasto formujemy je smarujemy żółtkiem z mlekiem i wsadzamy do piekarnika na 230 C na 10 min po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 C i pieczemy kolejne 10 min po tym czasie wyciągamy nasze bagietki.
                            • Konfitowane pomidorki koktajlowe
                              • -300 gram pomidorków koktajlowych
                                • -3 łyżki oliwa z oliwek
                                  • -oregano wedle uznania
                                    • -3 ząbki czosnku
                                      • - Szczypta soli i pieprzu
                                        • Miodowo-ziołowa ricotta  
                                          • - pół opakowania ricotty
                                            • - płaska łyżeczka miodu
                                              • - Szczypta suszonego oregano i bazylii
                                                • - Sól i pieprz do smaku
                                                  • Wykonanie: 
                                                    • Pomidorki przekładamy do naczynia żaroodpornego polewamy oliwą posypujemy Oregano , dodajemy czosnek
                                                      • Pieczemy w 200 C około 50 min.
                                                        •  Na talerz podajemy bagietkę rozkrojoną w pół , dodajemy miodowo-ziołową ricottę na to dajemy nasze pomidorki. Dekorujemy świeża lub suszona bazylia/oregano.
                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości