Martyna Wzorek, Natalia Piasecka: Bagietka miodowo-ziołową ricottą i konfitowanymi pomidorami koktajlowymi

Martyna Wzorek, Natalia Piasecka: Bagietka miodowo-ziołową ricottą i konfitowanymi pomidorami koktajlowymi.
Martyna Wzorek, Natalia Piasecka: Bagietka miodowo-ziołową ricottą i konfitowanymi pomidorami koktajlowymi.
  • Bagietka miodowo-ziołową ricottą i konfitowanymi pomidorami koktajlowymi.
  • Bagietka
  • -drożdże 8 gram
  • -500 gram mąki pszennej + 1 łyżka
  • 80 gram mąki pszennej
  • 60 gram cukru
  • 80 gram masła
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • + żółtko i trochę mleka do posmarowania bagietek
  • Wykonanie:
  • Przygotować rozczyn. 1 łyżkę mąki wymieszać z mlekiem ,drożdżami i cukrem. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min
  • Następnie wymieszać rozczyn z mąką masłem i wodą .Gdy ciasto będzie gotowe dajemy je do wyrośnięcia , przykrywamy ściereczką na około 1 h / gdy mamy mało czasu warto dać do piekarnika na około 40 min 40 C .Po wyrośnięciu ciasto formujemy je smarujemy żółtkiem z mlekiem i wsadzamy do piekarnika na 230 C na 10 min po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 C i pieczemy kolejne 10 min po tym czasie wyciągamy nasze bagietki.
  • Konfitowane pomidorki koktajlowe
  • -300 gram pomidorków koktajlowych
  • -3 łyżki oliwa z oliwek
  • -oregano wedle uznania
  • -3 ząbki czosnku
  • - Szczypta soli i pieprzu
  • Miodowo-ziołowa ricotta  
  • - pół opakowania ricotty
  • - płaska łyżeczka miodu
  • - Szczypta suszonego oregano i bazylii
  • - Sól i pieprz do smaku
  • Wykonanie: 
  • Pomidorki przekładamy do naczynia żaroodpornego polewamy oliwą posypujemy Oregano , dodajemy czosnek
  • Pieczemy w 200 C około 50 min.
  •  Na talerz podajemy bagietkę rozkrojoną w pół , dodajemy miodowo-ziołową ricottę na to dajemy nasze pomidorki. Dekorujemy świeża lub suszona bazylia/oregano.
podziel się:

Pozostałe wiadomości