Martyna Wzorek: Krewetkowa Macarena

Martyna Wzorek: Krewetkowa Macarena.
Martyna Wzorek: Krewetkowa Macarena.
  • Krewetkowa Macarena.
    • Składniki na marynatę krewetek w plastrach cukinii:
      • - 1-2 średnie cukinie
        • - 6-7 krewetek
          • - 1 łyżka sosu sojowego
            • - 1 łyżka oleju sezamowego
              • - 1 łyżeczka syropu z agawy
                • - 1 duży ząbek czosnku
                  • - 1 łyżeczka octu ryżowego
                    • - 2 łyżki wody
                      • Składniki na warzywa z jajkiem do pieczenia krewetek:
                        • - 1 jajko
                          • - 1/4 czerwonej papryki
                            • - 1/4 żółtej papryki
                              • - 1/4 zielonej papryki
                                • - Pół małej papryczki chili (opcjonalnie)
                                  • - Sok z ćwiartki limonki
                                    • - 6 pomidorków koktajlowych
                                      • - 1 szalotka
                                        • - 3 ząbki czosnku
                                          • - Pół łyżeczki słodkiej papryki
                                            • - Sól i pieprz
                                              • Składniki na orzeźwiającą salsę:
                                                • - 1/4 czerwonej papryki
                                                  • - 1/4 żółtej papryki
                                                    • - 8 pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
                                                      • - 5 gałązek natki pietruszki
                                                        • Składniki na kalafiora w tahini:
                                                          • - Pół główki kalafiora
                                                            • - 1 czubata łyżka tahini
                                                              • - 1 łyżeczka syropu z agawy
                                                                • - 1 łyżeczka sosu sojowego
                                                                  • Wykonanie:
                                                                    • 1. Nastaw ryż do gotowania, a w międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.
                                                                      • 2. Oczyść krewetki, nie odrywając ogonków, i zamarynuj w wymieszanych składnikach marynaty.
                                                                        • 3. Rozgrzej piekarnik do 100°C z funkcją gotowania na parze.
                                                                          • 4. Pokrój cukinie na plastry, wydrąż środek. Pokrój wszystkie warzywa na mniejsze kawałki.
                                                                            • 5. Gdy warzywa z jajkiem będą gotowe, zajmij się krewetkami. Przekrój je na wylot od strony grzbietowej, wywijając ogonki przez nacięcia, i umieść w cukiniach. Zalej łyżką mieszanki warzyw z jajkiem, posyp solą i pieprzem, a następnie piecz w piekarniku na parze.
                                                                              • 6. W międzyczasie przygotuj kalafiora. Podziel go na różyczki i wymieszaj z pozostałymi składnikami na sos. Włóż do piekarnika razem z krewetkami.
                                                                                • 7. Przygotuj salsę, krojąc wszystkie składniki w kostkę i mieszając razem.
                                                                                  • 8. Na koniec, przygotuj kolorowy ryż. Podsmaż na patelni szalotkę z czosnkiem i paprykami, a następnie dodaj kukurydzę i granat. Na koniec dodaj ugotowany ryż i parmezan, smaż przez kilka minut.
                                                                                    • 9. Podawaj ryż, krewetki i kalafior na talerzu, a na plasterkach cukinii umieść salsę. Ozdób natką pietruszki.
                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości