Martyna Wzorek: Krewetkowa Macarena

Martyna Wzorek: Krewetkowa Macarena.
Martyna Wzorek: Krewetkowa Macarena.
  • Krewetkowa Macarena.
  • Składniki na marynatę krewetek w plastrach cukinii:
  • - 1-2 średnie cukinie
  • - 6-7 krewetek
  • - 1 łyżka sosu sojowego
  • - 1 łyżka oleju sezamowego
  • - 1 łyżeczka syropu z agawy
  • - 1 duży ząbek czosnku
  • - 1 łyżeczka octu ryżowego
  • - 2 łyżki wody
  • Składniki na warzywa z jajkiem do pieczenia krewetek:
  • - 1 jajko
  • - 1/4 czerwonej papryki
  • - 1/4 żółtej papryki
  • - 1/4 zielonej papryki
  • - Pół małej papryczki chili (opcjonalnie)
  • - Sok z ćwiartki limonki
  • - 6 pomidorków koktajlowych
  • - 1 szalotka
  • - 3 ząbki czosnku
  • - Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • - Sól i pieprz
  • Składniki na orzeźwiającą salsę:
  • - 1/4 czerwonej papryki
  • - 1/4 żółtej papryki
  • - 8 pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
  • - 5 gałązek natki pietruszki
  • Składniki na kalafiora w tahini:
  • - Pół główki kalafiora
  • - 1 czubata łyżka tahini
  • - 1 łyżeczka syropu z agawy
  • - 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Wykonanie:
  • 1. Nastaw ryż do gotowania, a w międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.
  • 2. Oczyść krewetki, nie odrywając ogonków, i zamarynuj w wymieszanych składnikach marynaty.
  • 3. Rozgrzej piekarnik do 100°C z funkcją gotowania na parze.
  • 4. Pokrój cukinie na plastry, wydrąż środek. Pokrój wszystkie warzywa na mniejsze kawałki.
  • 5. Gdy warzywa z jajkiem będą gotowe, zajmij się krewetkami. Przekrój je na wylot od strony grzbietowej, wywijając ogonki przez nacięcia, i umieść w cukiniach. Zalej łyżką mieszanki warzyw z jajkiem, posyp solą i pieprzem, a następnie piecz w piekarniku na parze.
  • 6. W międzyczasie przygotuj kalafiora. Podziel go na różyczki i wymieszaj z pozostałymi składnikami na sos. Włóż do piekarnika razem z krewetkami.
  • 7. Przygotuj salsę, krojąc wszystkie składniki w kostkę i mieszając razem.
  • 8. Na koniec, przygotuj kolorowy ryż. Podsmaż na patelni szalotkę z czosnkiem i paprykami, a następnie dodaj kukurydzę i granat. Na koniec dodaj ugotowany ryż i parmezan, smaż przez kilka minut.
  • 9. Podawaj ryż, krewetki i kalafior na talerzu, a na plasterkach cukinii umieść salsę. Ozdób natką pietruszki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości