Martyna Wzorek: Krewetki na wybiegu.

Martyna Wzorek: Krewetki na wybiegu.
Martyna Wzorek: Krewetki na wybiegu.
  • Krewetki na wybiegu.
    • Składniki:
      • - 8 krewetek królewskich
        • - 3 ząbki czosnku
          • - 2 papryczki cayenne (opcjonalnie)
            • - Szczypta soli i pieprzu
              • - 4-5 łyżek oliwy
                • Wykonanie:
                  • 1. Oczyszczamy krewetki. Przeciskamy czosnek przez praskę. Papryczki kroimy w cienkie plasterki (można je kroić razem z pestkami).
                    • 2. Do miski dodajemy czosnek, oliwę, papryczki, posiekaną pietruszkę i krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy, aby krewetki przeszły smakiem marynaty przez minimum 20 minut.
                      • 3. Następnie smażymy je na maśle po 3 minuty z obu stron razem z marynatą.
                        • 4. Po usmażeniu krewetki zdejmujemy, a pozostałą zawartość patelni mieszamy z sosem z pieczonej papryki.
                          • Sos z pieczonej papryki:
                            • - 1 papryka żółta
                              • - 1 papryka czerwona
                                • - Garść pomidorków koktajlowych
                                  • - 1 szalotka
                                    • - 2 duże ząbki czosnku
                                      • - Pęczek pietruszki
                                        • - 100ml wina białego wytrawnego
                                          • - Łyżeczka papryki wędzonej
                                            • - Oliwa do zapieczenia warzyw
                                              • - 2 łyżki masła
                                                • - 50g parmezanu
                                                  • Wykonanie:
                                                    • 1. Przekrojone w połowę papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry, dodajemy pomidorki i cały czosnek. Całość polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Pieczemy, aż skórka papryki się lekko zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy folią aluminiową na 10 minut, po czym zdejmujemy skórkę z papryk i pomidorów.
                                                      • 2. Całą zawartość naczynia blendujemy i przeciskamy przez sito. Doprawiamy do smaku i mieszamy z ugotowanym makaronem.
                                                        • Przepis na własny makaron:
                                                          • - 3 jajka
                                                            • - 300g mąki pszennej
                                                              • - Płaska łyżeczka soli
                                                                • Wykonanie:
                                                                  • 1. Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut. Po upływie czasu wyciągamy i wałkujemy, aby uzyskać około 2 mm grubości. Kroimy w cienkie paski grubości spaghetti lub trochę grubsze jak tagliatelle (w zależności od upodobań). Poniżej znajduje się przepis na wywar krewetkowy, który posłuży nam do ugotowania makaronu.
                                                                    • Przepis na wywar krewetkowy:
                                                                      • - Pancerze z obranych krewetek
                                                                        • - 1 mała marchewka
                                                                          • - Kawałek pora (ok. 8cm)
                                                                            • - 4 ziarna pieprzu
                                                                              • - 1 listek laurowy
                                                                                • - 1 rozgnieciony ząbek czosnku
                                                                                  • - Pół łyżeczki soli
                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                      • Wszystkie składniki przekładamy do garnka i zalewamy wodą (kilka centymetrów ponad składnikami). Gotujemy przez 30 minut, a następnie mamy gotowy wywar. W razie potrzeby można dodać sól, aby makaron po ugotowaniu był słony.
                                                                                        • Olej ziołowy (np. pietruszkowy):
                                                                                          • - Duża szklanka oleju
                                                                                            • - Pęczek pietruszki lub innego zioła
                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                • Olej wraz z natką pietruszki (również łodygami) blendujemy na wysokich obrotach. Przygotowujemy miseczkę z sitem, na którym kładziemy gazę. Zblendowany olej pietruszkowy przekładamy na sito z gaza i zostawiamy.
                                                                                                  • Na talerz wyłóż makaron z sosem, ułóż krewetki na wierzchu i udekoruj olejem ziołowym z natką pietruszki.
                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości