- Krewetki na wybiegu.
- Składniki:
- - 8 krewetek królewskich
- - 3 ząbki czosnku
- - 2 papryczki cayenne (opcjonalnie)
- - Szczypta soli i pieprzu
- - 4-5 łyżek oliwy
- Wykonanie:
- 1. Oczyszczamy krewetki. Przeciskamy czosnek przez praskę. Papryczki kroimy w cienkie plasterki (można je kroić razem z pestkami).
- 2. Do miski dodajemy czosnek, oliwę, papryczki, posiekaną pietruszkę i krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy, aby krewetki przeszły smakiem marynaty przez minimum 20 minut.
- 3. Następnie smażymy je na maśle po 3 minuty z obu stron razem z marynatą.
- 4. Po usmażeniu krewetki zdejmujemy, a pozostałą zawartość patelni mieszamy z sosem z pieczonej papryki.
- Sos z pieczonej papryki:
- - 1 papryka żółta
- - 1 papryka czerwona
- - Garść pomidorków koktajlowych
- - 1 szalotka
- - 2 duże ząbki czosnku
- - Pęczek pietruszki
- - 100ml wina białego wytrawnego
- - Łyżeczka papryki wędzonej
- - Oliwa do zapieczenia warzyw
- - 2 łyżki masła
- - 50g parmezanu
- Wykonanie:
- 1. Przekrojone w połowę papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry, dodajemy pomidorki i cały czosnek. Całość polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Pieczemy, aż skórka papryki się lekko zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy folią aluminiową na 10 minut, po czym zdejmujemy skórkę z papryk i pomidorów.
- 2. Całą zawartość naczynia blendujemy i przeciskamy przez sito. Doprawiamy do smaku i mieszamy z ugotowanym makaronem.
- Przepis na własny makaron:
- - 3 jajka
- - 300g mąki pszennej
- - Płaska łyżeczka soli
- Wykonanie:
- 1. Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut. Po upływie czasu wyciągamy i wałkujemy, aby uzyskać około 2 mm grubości. Kroimy w cienkie paski grubości spaghetti lub trochę grubsze jak tagliatelle (w zależności od upodobań). Poniżej znajduje się przepis na wywar krewetkowy, który posłuży nam do ugotowania makaronu.
- Przepis na wywar krewetkowy:
- - Pancerze z obranych krewetek
- - 1 mała marchewka
- - Kawałek pora (ok. 8cm)
- - 4 ziarna pieprzu
- - 1 listek laurowy
- - 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- - Pół łyżeczki soli
- Wykonanie:
- Wszystkie składniki przekładamy do garnka i zalewamy wodą (kilka centymetrów ponad składnikami). Gotujemy przez 30 minut, a następnie mamy gotowy wywar. W razie potrzeby można dodać sól, aby makaron po ugotowaniu był słony.
- Olej ziołowy (np. pietruszkowy):
- - Duża szklanka oleju
- - Pęczek pietruszki lub innego zioła
- Wykonanie:
- Olej wraz z natką pietruszki (również łodygami) blendujemy na wysokich obrotach. Przygotowujemy miseczkę z sitem, na którym kładziemy gazę. Zblendowany olej pietruszkowy przekładamy na sito z gaza i zostawiamy.
- Na talerz wyłóż makaron z sosem, ułóż krewetki na wierzchu i udekoruj olejem ziołowym z natką pietruszki.
podziel się: