- Burrito chili con carne
- Tortille:
- - 400g mąki pszennej
- - 200 ml wrzątku
- - 1 łyżeczka soli
- Wykonanie:
- Wszystkie składniki wrzucić do misy miksera lub zagnieść ręcznie, aż powstanie elastyczne ciasto. Zawinąć gotowe ciasto w folię spożywczą i pozostawić na około 15-20 minut do odpoczynku. Następnie rozwałkować bardzo cienkie placki i piec na suchej patelni z obu stron, aż pojawią się brązowo-czarne bąbelki.
- Chili con carne:
- - 1 łyżka oliwy
- - 1 cebula
- - 2 ząbki czosnku
- - 1 duża łyżka pasty chipotle (można pominąć lub dodać więcej, w zależności od preferencji)
- - 1 łyżeczka zmielonego kminku rzymskiego
- - 1 łyżeczka suszonego oregano
- - 1 łyżeczka papryki wędzonej i słodkiej
- - 500 g mielonej wołowiny
- - 1 puszka pomidorów
- - Pół puszki kukurydzy
- - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- - 1 łyżeczka cukru lub miodu
- - 1 czerwona papryka
- - 200 g czerwonej fasoli z puszki
- - Około 100 ml bulionu wołowego lub wody
- - 4 kostki gorzkiej czekolady
- - Łyżeczka kakao
- Wykonanie:
- Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zacząć smażyć na patelni. Dodać resztę pokrojonej papryki i po chwili mięso. Wszystko razem smażyć, aż mięso będzie brązowe. Następnie dodać kukurydzę i fasolę. Po kolejnych 3 minutach dodać pomidory z puszki, koncentrat, pastę chipotle, miód, kakao i czekoladę. Dusić przez około 10 minut. Doprawić resztą przypraw. Gdy sos zaczyna się redukować, dodać bulion wołowy i kontynuować smażenie. Po 10 minutach, gdy zawartość patelni zgęstnieje, chili con carne jest gotowe.
- Sos ananasowy:
- - 4 plastry ananasa
- - 2 ząbki czosnku
- - 1 mała cebula
- - 2 łyżki pasty chipotle (ilość według preferencji)
- - Sól i pieprz do smaku
- - Olej do smażenia
- - 1 łyżeczka cukru
- - 1 goździk (opcjonalnie)
- - Pół szklanki wody
- Wykonanie:
- Wszystkie składniki oprócz pasty chipotle krótko przesmażyć na mocno rozgrzanej patelni, aż się przypieką. Następnie wszystko włożyć do blendera, dodać pastę chipotle i zblendować na gładką masę.
- Guacamole:
- - 2 dojrzałe awokado
- - 1/4 cebuli czerwonej
- - 1 ząbek czosnku
- - 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
- - Garść świeżej kolendry
- - Sok z 1/2 limonki
- - Papryczka chilli lub jalapeno (opcjonalnie)
- - Sól i pieprz do smaku
- Wykonanie:
- Awokado rozgnieść widelcem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę. Następnie dodać oliwę i sok z limonki oraz opcjonalnie pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli lub jalapeno. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
- Składanie:
- Na tortilli rozsmarować guacamole, nałożyć chili con carne, posypać startym serem i dokładnie zwinąć. Sos ananasowy podać w małej miseczce obok. Gotowe burrito można przekroić na ukos i podać. Smacznego!
- ❗️Nie nakładajcie zbyt dużo farszu, aby łatwiej było zawinąć burrito. Polecam również obejrzenie filmiku instruktażowego, jak prawidłowo zawinąć burrito, aby ułatwić sobie proces.
podziel się: