Martyna Wzorek: Burrito chili con carne

Martyna Wzorek: Burrito chili con carne
Martyna Wzorek: Burrito chili con carne
  • Burrito chili con carne
    • Tortille:
      • - 400g mąki pszennej
        • - 200 ml wrzątku
          • - 1 łyżeczka soli
            • Wykonanie:
              • Wszystkie składniki wrzucić do misy miksera lub zagnieść ręcznie, aż powstanie elastyczne ciasto. Zawinąć gotowe ciasto w folię spożywczą i pozostawić na około 15-20 minut do odpoczynku. Następnie rozwałkować bardzo cienkie placki i piec na suchej patelni z obu stron, aż pojawią się brązowo-czarne bąbelki.
                • Chili con carne:
                  • - 1 łyżka oliwy
                    • - 1 cebula
                      • - 2 ząbki czosnku
                        • - 1 duża łyżka pasty chipotle (można pominąć lub dodać więcej, w zależności od preferencji)
                          • - 1 łyżeczka zmielonego kminku rzymskiego 
                            • - 1 łyżeczka suszonego oregano
                              • - 1 łyżeczka papryki wędzonej i słodkiej
                                • - 500 g mielonej wołowiny
                                  • - 1 puszka pomidorów
                                    • - Pół puszki kukurydzy 
                                      • - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
                                        • - 1 łyżeczka cukru lub miodu
                                          • - 1 czerwona papryka
                                            • - 200 g czerwonej fasoli z puszki
                                              • - Około 100 ml bulionu wołowego lub wody
                                                • - 4 kostki gorzkiej czekolady
                                                  • - Łyżeczka kakao
                                                    • Wykonanie:
                                                      • Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zacząć smażyć na patelni. Dodać resztę pokrojonej papryki i po chwili mięso. Wszystko razem smażyć, aż mięso będzie brązowe. Następnie dodać kukurydzę i fasolę. Po kolejnych 3 minutach dodać pomidory z puszki, koncentrat, pastę chipotle, miód, kakao i czekoladę. Dusić przez około 10 minut. Doprawić resztą przypraw. Gdy sos zaczyna się redukować, dodać bulion wołowy i kontynuować smażenie. Po 10 minutach, gdy zawartość patelni zgęstnieje, chili con carne jest gotowe.
                                                        • Sos ananasowy:
                                                          • - 4 plastry ananasa
                                                            • - 2 ząbki czosnku
                                                              • - 1 mała cebula
                                                                • - 2 łyżki pasty chipotle (ilość według preferencji)
                                                                  • - Sól i pieprz do smaku
                                                                    • - Olej do smażenia
                                                                      • - 1 łyżeczka cukru
                                                                        • - 1 goździk (opcjonalnie)
                                                                          • - Pół szklanki wody
                                                                            • Wykonanie:
                                                                              • Wszystkie składniki oprócz pasty chipotle krótko przesmażyć na mocno rozgrzanej patelni, aż się przypieką. Następnie wszystko włożyć do blendera, dodać pastę chipotle i zblendować na gładką masę.
                                                                                • Guacamole:
                                                                                  • - 2 dojrzałe awokado
                                                                                    • - 1/4 cebuli czerwonej
                                                                                      • - 1 ząbek czosnku
                                                                                        • - 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
                                                                                          • - Garść świeżej kolendry
                                                                                            • - Sok z 1/2 limonki
                                                                                              • - Papryczka chilli lub jalapeno (opcjonalnie)
                                                                                                • - Sól i pieprz do smaku
                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                    • Awokado rozgnieść widelcem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę. Następnie dodać oliwę i sok z limonki oraz opcjonalnie pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli lub jalapeno. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
                                                                                                      • Składanie:
                                                                                                        • Na tortilli rozsmarować guacamole, nałożyć chili con carne, posypać startym serem i dokładnie zwinąć. Sos ananasowy podać w małej miseczce obok. Gotowe burrito można przekroić na ukos i podać. Smacznego!
                                                                                                          • ❗️Nie nakładajcie zbyt dużo farszu, aby łatwiej było zawinąć burrito. Polecam również obejrzenie filmiku instruktażowego, jak prawidłowo zawinąć burrito, aby ułatwić sobie proces.
                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości