Martyna Wzorek: Burrito chili con carne

Martyna Wzorek: Burrito chili con carne
Martyna Wzorek: Burrito chili con carne
  • Burrito chili con carne
  • Tortille:
  • - 400g mąki pszennej
  • - 200 ml wrzątku
  • - 1 łyżeczka soli
  • Wykonanie:
  • Wszystkie składniki wrzucić do misy miksera lub zagnieść ręcznie, aż powstanie elastyczne ciasto. Zawinąć gotowe ciasto w folię spożywczą i pozostawić na około 15-20 minut do odpoczynku. Następnie rozwałkować bardzo cienkie placki i piec na suchej patelni z obu stron, aż pojawią się brązowo-czarne bąbelki.
  • Chili con carne:
  • - 1 łyżka oliwy
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 duża łyżka pasty chipotle (można pominąć lub dodać więcej, w zależności od preferencji)
  • - 1 łyżeczka zmielonego kminku rzymskiego 
  • - 1 łyżeczka suszonego oregano
  • - 1 łyżeczka papryki wędzonej i słodkiej
  • - 500 g mielonej wołowiny
  • - 1 puszka pomidorów
  • - Pół puszki kukurydzy 
  • - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • - 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • - 1 czerwona papryka
  • - 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • - Około 100 ml bulionu wołowego lub wody
  • - 4 kostki gorzkiej czekolady
  • - Łyżeczka kakao
  • Wykonanie:
  • Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zacząć smażyć na patelni. Dodać resztę pokrojonej papryki i po chwili mięso. Wszystko razem smażyć, aż mięso będzie brązowe. Następnie dodać kukurydzę i fasolę. Po kolejnych 3 minutach dodać pomidory z puszki, koncentrat, pastę chipotle, miód, kakao i czekoladę. Dusić przez około 10 minut. Doprawić resztą przypraw. Gdy sos zaczyna się redukować, dodać bulion wołowy i kontynuować smażenie. Po 10 minutach, gdy zawartość patelni zgęstnieje, chili con carne jest gotowe.
  • Sos ananasowy:
  • - 4 plastry ananasa
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 mała cebula
  • - 2 łyżki pasty chipotle (ilość według preferencji)
  • - Sól i pieprz do smaku
  • - Olej do smażenia
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - 1 goździk (opcjonalnie)
  • - Pół szklanki wody
  • Wykonanie:
  • Wszystkie składniki oprócz pasty chipotle krótko przesmażyć na mocno rozgrzanej patelni, aż się przypieką. Następnie wszystko włożyć do blendera, dodać pastę chipotle i zblendować na gładką masę.
  • Guacamole:
  • - 2 dojrzałe awokado
  • - 1/4 cebuli czerwonej
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • - Garść świeżej kolendry
  • - Sok z 1/2 limonki
  • - Papryczka chilli lub jalapeno (opcjonalnie)
  • - Sól i pieprz do smaku
  • Wykonanie:
  • Awokado rozgnieść widelcem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę. Następnie dodać oliwę i sok z limonki oraz opcjonalnie pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli lub jalapeno. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
  • Składanie:
  • Na tortilli rozsmarować guacamole, nałożyć chili con carne, posypać startym serem i dokładnie zwinąć. Sos ananasowy podać w małej miseczce obok. Gotowe burrito można przekroić na ukos i podać. Smacznego!
  • ❗️Nie nakładajcie zbyt dużo farszu, aby łatwiej było zawinąć burrito. Polecam również obejrzenie filmiku instruktażowego, jak prawidłowo zawinąć burrito, aby ułatwić sobie proces.
podziel się:

Pozostałe wiadomości