Martyna Wzorek: Arancini

Martyna Wzorek: Arancini
Martyna Wzorek: Arancini
  • Przepis na arancini
    • Składniki na sos bolognese:
      • - mięso wołowe mielone 250g
        • - Puszka pomidorów krojonych
          • - 2 łodygi selera naciowego
            • - 1 duża marchewka
              • - 1 duża cebula
                • - 3 duże ząbki czosnku
                  • - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
                    • - 1 czubata łyżeczka bazylii i oregano
                      • - Pół szklanki mleka
                        • - Sól i pieprz do smaku
                          • - Oliwa do smażenia
                            • - Woda do podlania sosu gdyby w trakcie odparowała
                              • - Bazylia świeża do ozdoby
                                • Wykonanie:
                                  • Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj pokrojone w kostkę łodygi selera i marchewkę. Smaż przez chwilę i dodaj mięso. Gdy mięso będzie brązowe dodaj pomidory i koncentrat. Dodaj przyprawy, i gotuj sos na małym ogniu przez minimum 30 min. Pod koniec dodaj mleko, jeśli jest potrzeba dopraw. Pamiętaj, że sos nie może być z byt płynny, na to trzeba uważać przy ewentualnym dolewaniu wody, bo gdy będzie za płynny wypłynie nam przy składaniu arancini. Jeśli wyszedł zbyt płynny to musimy go zredukować.
                                    • Składniki na Arancini:
                                      • - 200g ryżu białego
                                        • - 4-5 jajek
                                          • - 5 łyżek mleka
                                            • - 200g kawałka Parmezanu
                                              • - 250g bułki tartej
                                                • - Sól do gotowania ryżu
                                                  • - Olej do smażenia
                                                    • - Sos bolognese (przepis i składniki wyżej)
                                                      • Przygotowanie:
                                                        • Ryż nastawiany do gotowania w osolonej wodzie. Gotujemy go około 2-3 minuty dłużej niż zalecają na opakowaniu. (Gdy ryż się gotuje w międzyczasie możemy robić sos). Ugotowany ryż przekładamy do miski i dajemy mniejszą połowę startego parmezanu, wszystko mieszamy i czekamy, aż ryż ostygnie. W tym czasie bierzemy kolejny kawałek parmezanu i wykrawamy z niego kilka kostek (w zależności ile chcemy zrobić arancini, tyle potrzebujemy kostek sera, jedna kostka na jedną kulkę). Szykujemy sobie miejsce do panierowania, do pierwszej miski wsypujemy bułkę tartą, a do drugiej wbijamy jajka, dodajemy mleko i roztrzepujemy wszystko razem. Gdy sos jest gotowy, ryż ostygł i mamy kostki sera zaczynamy robić kulki arancini. Bierzemy trochę ryżu (polecam mieć do tego zwilżone ręce aby ryż się nie kleił) i robimy z niego okrągły placek który odkładamy na blat/deskę do krojenia (można też pomagać sobie folią spożywczą w formowaniu kulek). Na nasz placek kładziemy niedużo sosu, około łyżeczki. Na środek sosu kładziemy kostkę parmezanu i przykrywamy kolejną łyżeczką sosu. Na to kładziemy kolejny placek ryżu, pilnujemy boków bo może przez nie wyciekać sos, jeśli tak się dzieje dokładamy ryż tam, gdzie wycieka. Formujemy kulkę, jeśli jest potrzeba dokładamy ryż do momentu, aż nic nie będzie wyciekać. Trzeba tego dopilnować, bo podczas panierowania może pęknąć. Kulkę ryżową przekładamy do miski z bułką, potem do miski z jajkami i z powrotem do bułki, powtarzamy ten proces kilka razy aż arancini będzie bardzo dokładnie panierowane. Gdy kulki czekają w panierce wlewamy olej do garnka, rozgrzewamy go i smażymy aż będą złote. Jeśli wystają poza powierzchnię oleju to obracamy co chwilę, żeby były usmażone równomiernie.
                                                          • Jeśli chodzi o sos na którym podajemy arancini, to posłużyłam się wcześniejszym bolognese które zblendowałam, dodałam troszkę pomidorów z puszki, koncentrat pomidorowy, mleko, kapkę wody i doprawiłam dodatkowo przyprawami, które dodawałam wcześniej do sosu. Dodałam również trochę startego parmezanu. Dzięki temu szybko mamy pyszny sos który jest płynny dzięki wcześniej dodanym składnikom.
                                                            • Olej koperkowy składniki:
                                                              • - Szklanka oleju rzepakowego
                                                                • - Pęczek koperku (można również użyć pietruszki, bazylii - tak na prawdę każdego zioła, które lubimy).
                                                                  • Przygotowanie:
                                                                    • Olej wlewamy do blendera kielichowego, dodajemy pęczek ulubionych ziół razem z łodygami. Wszystko blendujemy na wysokich obrotach. Jeśli kolor jest za mało intensywny dodajemy więcej ziół. Następnie przelewamy zawartość blendera do miski, na której jest sitko a na niej gaza i przecedzamy tak aby w misce został sam czysty olej ziołowy bez żadnych kawałków, możemy przyspieszyć proces mieszając i przyciskając łyżką olej do gazy.
                                                                      • Na głęboki talerz wykładamy sos, na środku kładziemy arancini. Dekorujemy kropeczkami oleju ziołowego, startym parmezanem, i kawałkiem parmezanu który kładziemy na górze kulki, a na to bazylię.
                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości