Martyna Niemiec: Wellington

Martyna Niemiec: Wellington
Martyna Niemiec: Wellington
  • Wellington
    • Składniki na polędwicę:
      • - wołowina (400g)
        • - musztarda francuska (2 łyżeczki)
          • - olej 
            • - mąka (1 szklanka)
              • - mleko (300ml)
                • - 2 jajka 
                  • - 1 worek kaszy gryczanej
                    • - 7 pieczarek 
                      • - pół cebuli 
                        • - szynka dojrzewająca (8 plasterków)
                          • - ciasto francuskie 
                            • - sól i pieprz 
                              • Składniki na sos: 
                                • - wino czerwone (300ml)
                                  • - masło (100g)
                                    • - kości wołowe (800g)
                                      • - 1 marchew 
                                        • - 1 pietruszka 
                                          • - 1 seler 
                                            • - sól pieprz 
                                              • - 1,5 l wody 
                                                • Składniki na puree:
                                                  • - 1 duży seler 
                                                    • - 50 g masła 
                                                      • - 50 ml śmietanki 
                                                        • - 50 ml mleka 
                                                          • - 1 gałązka rozmarynu 
                                                            • - 15 ml espresso 
                                                              • - sól i pieprz 
                                                                • Wykonanie:
                                                                  • Polędwicę obsmażamy przez 2 min z każdej strony na jednej łyżce oleju, następnie smarujemy musztardą i odkładamy na bok. Kaszę gryczaną gotujemy, pieczarki mielimy w blenderze z cebulą, solą oraz pieprzem. Pieczarki i kaszę smażymy na patelni na oleju. Następnie robimy ciasto na naleśniki (jedno jajko, mleko i mąka, ewentualnie szczypta soli). Smażymy 4 naleśniki. 
                                                                    • Rozkładamy folię spożywczą na której kładziemy cztery naleśniki, wykładamy masę z pieczarek i kaszy, a następnie szynkę dojrzewającą. Na to wszystko kładziemy wołowinę. Wszystko dokładnie zawijamy i odkładamy na 10 min do lodówki. Po 10 min wyjmujemy i ciasno zawijamy w ciasto francuskie, ponownie owijając folią spożywczą. Odkładamy tym razem na 15 min do lodówki.
                                                                      • Kości wołowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do jak najwyższej temperatury na czas 20 min. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera, łyżeczkę soli oraz pieprzu i całość gotujemy przez ok. 40 min - do momentu wyparowania wody, w celu uzyskania esencjonalnego bulionu. Na patelnię wlewamy wino i odparowujemy je. Odparowany bulion mieszamy z odparowanym winem i gotujemy jeszcze przez ok. 10 min. Dodajemy kawałek masła, ewentualnie sól i pieprz do smaku.
                                                                        • Selera obieramy i kroimy w kostkę, następnie pakujemy go próżniowo wraz z masłem, śmietanką, mlekiem i gałązką rozmarynu. Wszystko pakujemy metodą sous vide i pieczemy przez 40 min, aż seler będzie rozpadał się pod naciskiem. Wszystko dokładnie blendujemy w blenderze przez ok. 6 min. Dodajemy soli, pieprzu i espresso do smaku.
                                                                          • Na koniec pieczemy przygotowanego Wellingtona przez ok. 35 min (do 40 min), aż ciasto będzie złote, a mięso w środku pół-krwiste.
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości