Martyna Niemiec: Szkolny obiad

Martyna Niemiec: Szkolny obiad
Martyna Niemiec: Szkolny obiad
  • Główne danie: zupa ogórkowa i kotlet mielony z mizerią i purre.
  • Deser: naleśniki z kremem i kompot z owoców.
  • Zupa ogórkowa
  • Składniki:
  • - 8 ogórków kiszonych
  • - 3 ziemniaki
  • - 600ml wody z ogórków
  • - 2 marchewki
  • - 2 pietruszki (korzeń)
  • - 1 cebula
  • - pęczek koperku
  • - 2 skrzydełka z kurczaka
  • - 2 pałki z kurczaka
  • - 1,6l wody
  • - sól, pieprz
  • - szczypta czosnku niedźwiedziego
  • - 100g masła
  • - 200g śmietany 18%
  • Kotlety mielone
  • Składniki:
  • - 500g mięsa z szynki zmielonego
  • - 1 bułka kajzerka
  • - szczypta natki pietruszki
  • - łyżeczka soli
  • - łyżeczka pieprzu
  • - 1 cebula
  • - 30g masła
  • - 2 jajka
  • - 200g bułki tartej
  • Puree
  • Składniki:
  • - 4 duże ziemniaki
  • - 100ml mleka
  • - 40g masła
  • - łyżeczka soli
  • Naleśniki
  • Składniki:
  • - 300ml śmietanki 30%
  • - 150g mascarpone
  • - 2 marakuje
  • - kilka malin
  • - kilka borówek
  • - różowy barwnik
  • - 500ml mleka
  • - 2 jajka
  • - 3/4 szklanki mąki
  • - cukier waniliowy (2 łyżki)
  • Mizeria
  • Składniki:
  • - 2 ogórki
  • - koperek
  • - oliwa (1 łyżka)
  • - pół cytryny
  • - sól
  • - pieprz
  • - 150ml jogurtu naturalnego
  • Kompot
  • Składniki:
  • - 200g czarnej porzeczki
  • - 100g wiśni
  • - 2 jabłka
  • - 100g miodu
  • - pęczek mięty
  • Zupa ogórkowa
  • Skrzydełka, pałki, 1 marchewkę, 1 pietruszkę i 1 cebulę grillujemy na suchej patelni przez 8 min, posypujemy szczyptą soli I pieprzu oraz polewamy łyżką oliwy. Warzywa i mięso dajemy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy przez około 40min. 1 marchewkę i 1 pietruszkę ścieramy na tarce i przez 5 min podsmażamy na maśle na patelni, następnie dodajemy do wywaru. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę, po czym również dodajemy do wywaru i gotujemy 10min. Ogórki kiszone ścieramy na tarce i dodajemy do zupy, gotujemy 5 min i wlewamy wodę z ogórków. Czekamy do momentu zagotowania, a następnie dodajemy zahartowaną śmietanę i koperek (opcjonalnie również sól i pieprz do smaku.
  • Kotlety mielone
  • Bułkę moczymy w mleku przez około 10 min, następnie dodajemy ją do zmielonego mięsa wraz z 1 jajkiem, solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę I smażymy na maśle do zrumienienia, następnie dodajemy do masy wraz z posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wszystko mieszamy. Formujemy kotlety, które panierujemy w jajku I bułce tartej, po czym smażymy na smalcu przez ok. 4min z każdej stony.
  • Puree
  • Ziemniaki obieramy I gotujemy do miękkości, w garnku podpiekamy masło z solą i dolewamy mleka. Masę dodajemy do ziemniaków i dokładnie ugniatamy, aż będzie kremowe.
  • Mizeria
  • Ogórki obieramy I moczymy przez 30 min w wodzie z lodem, następnie kroimy na plasterki i dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, koperek, oliwę i jogurt, wszystko mieszamy.
  • Naleśniki
  • Mleko i jajka dajemy do miski, dodajemy mąkę, 1 łyżkę waniliowego cukru i kilka kropel barwnika, mieszamy do momentu pozbycia się grudek. Smażymy naleśniki, śmietankę ubijamy z mascarpone i kilkoma kroplami barwnika oraz 1 łyżką cukru pudru waniliowego, po czym dodajemy miąższ z marakui. Naleśniki z kremem składamy w trójkąty i dekorujemy świeżymi owocami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości