Martyna Niemiec: Szkolny obiad

Martyna Niemiec: Szkolny obiad
Martyna Niemiec: Szkolny obiad
  • Główne danie: zupa ogórkowa i kotlet mielony z mizerią i purre.
    • Deser: naleśniki z kremem i kompot z owoców.
      • Zupa ogórkowa
        • Składniki:
          • - 8 ogórków kiszonych
            • - 3 ziemniaki
              • - 600ml wody z ogórków
                • - 2 marchewki
                  • - 2 pietruszki (korzeń)
                    • - 1 cebula
                      • - pęczek koperku
                        • - 2 skrzydełka z kurczaka
                          • - 2 pałki z kurczaka
                            • - 1,6l wody
                              • - sól, pieprz
                                • - szczypta czosnku niedźwiedziego
                                  • - 100g masła
                                    • - 200g śmietany 18%
                                      • Kotlety mielone
                                        • Składniki:
                                          • - 500g mięsa z szynki zmielonego
                                            • - 1 bułka kajzerka
                                              • - szczypta natki pietruszki
                                                • - łyżeczka soli
                                                  • - łyżeczka pieprzu
                                                    • - 1 cebula
                                                      • - 30g masła
                                                        • - 2 jajka
                                                          • - 200g bułki tartej
                                                            • Puree
                                                              • Składniki:
                                                                • - 4 duże ziemniaki
                                                                  • - 100ml mleka
                                                                    • - 40g masła
                                                                      • - łyżeczka soli
                                                                        • Naleśniki
                                                                          • Składniki:
                                                                            • - 300ml śmietanki 30%
                                                                              • - 150g mascarpone
                                                                                • - 2 marakuje
                                                                                  • - kilka malin
                                                                                    • - kilka borówek
                                                                                      • - różowy barwnik
                                                                                        • - 500ml mleka
                                                                                          • - 2 jajka
                                                                                            • - 3/4 szklanki mąki
                                                                                              • - cukier waniliowy (2 łyżki)
                                                                                                • Mizeria
                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                    • - 2 ogórki
                                                                                                      • - koperek
                                                                                                        • - oliwa (1 łyżka)
                                                                                                          • - pół cytryny
                                                                                                            • - sól
                                                                                                              • - pieprz
                                                                                                                • - 150ml jogurtu naturalnego
                                                                                                                  • Kompot
                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                      • - 200g czarnej porzeczki
                                                                                                                        • - 100g wiśni
                                                                                                                          • - 2 jabłka
                                                                                                                            • - 100g miodu
                                                                                                                              • - pęczek mięty
                                                                                                                                • Zupa ogórkowa
                                                                                                                                  • Skrzydełka, pałki, 1 marchewkę, 1 pietruszkę i 1 cebulę grillujemy na suchej patelni przez 8 min, posypujemy szczyptą soli I pieprzu oraz polewamy łyżką oliwy. Warzywa i mięso dajemy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy przez około 40min. 1 marchewkę i 1 pietruszkę ścieramy na tarce i przez 5 min podsmażamy na maśle na patelni, następnie dodajemy do wywaru. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę, po czym również dodajemy do wywaru i gotujemy 10min. Ogórki kiszone ścieramy na tarce i dodajemy do zupy, gotujemy 5 min i wlewamy wodę z ogórków. Czekamy do momentu zagotowania, a następnie dodajemy zahartowaną śmietanę i koperek (opcjonalnie również sól i pieprz do smaku.
                                                                                                                                    • Kotlety mielone
                                                                                                                                      • Bułkę moczymy w mleku przez około 10 min, następnie dodajemy ją do zmielonego mięsa wraz z 1 jajkiem, solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę I smażymy na maśle do zrumienienia, następnie dodajemy do masy wraz z posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wszystko mieszamy. Formujemy kotlety, które panierujemy w jajku I bułce tartej, po czym smażymy na smalcu przez ok. 4min z każdej stony.
                                                                                                                                        • Puree
                                                                                                                                          • Ziemniaki obieramy I gotujemy do miękkości, w garnku podpiekamy masło z solą i dolewamy mleka. Masę dodajemy do ziemniaków i dokładnie ugniatamy, aż będzie kremowe.
                                                                                                                                            • Mizeria
                                                                                                                                              • Ogórki obieramy I moczymy przez 30 min w wodzie z lodem, następnie kroimy na plasterki i dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, koperek, oliwę i jogurt, wszystko mieszamy.
                                                                                                                                                • Naleśniki
                                                                                                                                                  • Mleko i jajka dajemy do miski, dodajemy mąkę, 1 łyżkę waniliowego cukru i kilka kropel barwnika, mieszamy do momentu pozbycia się grudek. Smażymy naleśniki, śmietankę ubijamy z mascarpone i kilkoma kroplami barwnika oraz 1 łyżką cukru pudru waniliowego, po czym dodajemy miąższ z marakui. Naleśniki z kremem składamy w trójkąty i dekorujemy świeżymi owocami.
                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości