- Główne danie: zupa ogórkowa i kotlet mielony z mizerią i purre.
- Deser: naleśniki z kremem i kompot z owoców.
- Zupa ogórkowa
- Składniki:
- - 8 ogórków kiszonych
- - 3 ziemniaki
- - 600ml wody z ogórków
- - 2 marchewki
- - 2 pietruszki (korzeń)
- - 1 cebula
- - pęczek koperku
- - 2 skrzydełka z kurczaka
- - 2 pałki z kurczaka
- - 1,6l wody
- - sól, pieprz
- - szczypta czosnku niedźwiedziego
- - 100g masła
- - 200g śmietany 18%
- Kotlety mielone
- Składniki:
- - 500g mięsa z szynki zmielonego
- - 1 bułka kajzerka
- - szczypta natki pietruszki
- - łyżeczka soli
- - łyżeczka pieprzu
- - 1 cebula
- - 30g masła
- - 2 jajka
- - 200g bułki tartej
- Puree
- Składniki:
- - 4 duże ziemniaki
- - 100ml mleka
- - 40g masła
- - łyżeczka soli
- Naleśniki
- Składniki:
- - 300ml śmietanki 30%
- - 150g mascarpone
- - 2 marakuje
- - kilka malin
- - kilka borówek
- - różowy barwnik
- - 500ml mleka
- - 2 jajka
- - 3/4 szklanki mąki
- - cukier waniliowy (2 łyżki)
- Mizeria
- Składniki:
- - 2 ogórki
- - koperek
- - oliwa (1 łyżka)
- - pół cytryny
- - sól
- - pieprz
- - 150ml jogurtu naturalnego
- Kompot
- Składniki:
- - 200g czarnej porzeczki
- - 100g wiśni
- - 2 jabłka
- - 100g miodu
- - pęczek mięty
- Zupa ogórkowa
- Skrzydełka, pałki, 1 marchewkę, 1 pietruszkę i 1 cebulę grillujemy na suchej patelni przez 8 min, posypujemy szczyptą soli I pieprzu oraz polewamy łyżką oliwy. Warzywa i mięso dajemy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy przez około 40min. 1 marchewkę i 1 pietruszkę ścieramy na tarce i przez 5 min podsmażamy na maśle na patelni, następnie dodajemy do wywaru. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę, po czym również dodajemy do wywaru i gotujemy 10min. Ogórki kiszone ścieramy na tarce i dodajemy do zupy, gotujemy 5 min i wlewamy wodę z ogórków. Czekamy do momentu zagotowania, a następnie dodajemy zahartowaną śmietanę i koperek (opcjonalnie również sól i pieprz do smaku.
- Kotlety mielone
- Bułkę moczymy w mleku przez około 10 min, następnie dodajemy ją do zmielonego mięsa wraz z 1 jajkiem, solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę I smażymy na maśle do zrumienienia, następnie dodajemy do masy wraz z posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wszystko mieszamy. Formujemy kotlety, które panierujemy w jajku I bułce tartej, po czym smażymy na smalcu przez ok. 4min z każdej stony.
- Puree
- Ziemniaki obieramy I gotujemy do miękkości, w garnku podpiekamy masło z solą i dolewamy mleka. Masę dodajemy do ziemniaków i dokładnie ugniatamy, aż będzie kremowe.
- Mizeria
- Ogórki obieramy I moczymy przez 30 min w wodzie z lodem, następnie kroimy na plasterki i dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, koperek, oliwę i jogurt, wszystko mieszamy.
- Naleśniki
- Mleko i jajka dajemy do miski, dodajemy mąkę, 1 łyżkę waniliowego cukru i kilka kropel barwnika, mieszamy do momentu pozbycia się grudek. Smażymy naleśniki, śmietankę ubijamy z mascarpone i kilkoma kroplami barwnika oraz 1 łyżką cukru pudru waniliowego, po czym dodajemy miąższ z marakui. Naleśniki z kremem składamy w trójkąty i dekorujemy świeżymi owocami.
podziel się: