Martyna Niemiec: Główne danie: Małże św. Jakuba z puree z mango, sosem limonkowym i oliwą z melisy

Martyna Niemiec: Główne danie: Małże św. Jakuba z puree z mango, sosem limonkowym i oliwą z melisy
Martyna Niemiec: Główne danie: Małże św. Jakuba z puree z mango, sosem limonkowym i oliwą z melisy
  • Główne danie: Małże św. Jakuba z puree z mango, sosem limonkowym i oliwą z melisy
    • Składniki (na 4 porcje):
      • - 1 mango
        • - Pół selera białego
          • - 100g masła
            • - Duży pęczek melisy
              • - Olej z pestek winogron (200ml)
                • - Sól
                  • - Pieprz
                    • - Śmietanka 30% (180ml)
                      • - 4 małże razem z muszlami
                        • - 2 limonki
                          • - 50ml białego wina
                            • - 2 łyżki miodu
                              • Przygotowanie:
                                • 1. Małże otworzyć wyciągnąć a muszle wyparzyć w wodzie z solą.
                                  • 2. Selera obrać i ugotować w osolonej wodzie.
                                    • 3. Mango obrać i podsmażyć na maśle ze szczyptą soli, pieprzu i miodu. Dodać ugotowanego selera i wszystko zblendować z 20ml śmietanki 30%.
                                      • 4. Plastry limonki podsmażyć na maśle, dodać 100ml śmietanki 30%, białe wino, łyżkę miodu, sól oraz pieprz. Gotować do momentu, aż sos się zredukuje. Następnie przelać do miski i przez 5 min lekko ubijać trzepaczką. Odstawić do lodówki.
                                        • 5. Olej z pestek winogron przelać do blendera, dodać łyżeczkę soli oraz dużo melisy. Wszystko miksować ok. 5 minut, następnie przecedzić przez ręcznik papierowy.
                                          • 6. Małże położyć na rozgrzanej patelni, dodać masło oraz ząbek czosnku i smażyć około 2 minut.
                                            • Na talerzach ułożyć wyparzone muszle, następnie wyłożyć puree z mango oraz sos limonkowy. Na wierzchu położyć ciepłe małże i skropić oliwą z melisy. Talerze można udekorować pieprzem i plasterkami limonki.
                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości