- Główne danie: Małże św. Jakuba z puree z mango, sosem limonkowym i oliwą z melisy
- Składniki (na 4 porcje):
- - 1 mango
- - Pół selera białego
- - 100g masła
- - Duży pęczek melisy
- - Olej z pestek winogron (200ml)
- - Sól
- - Pieprz
- - Śmietanka 30% (180ml)
- - 4 małże razem z muszlami
- - 2 limonki
- - 50ml białego wina
- - 2 łyżki miodu
- Przygotowanie:
- 1. Małże otworzyć wyciągnąć a muszle wyparzyć w wodzie z solą.
- 2. Selera obrać i ugotować w osolonej wodzie.
- 3. Mango obrać i podsmażyć na maśle ze szczyptą soli, pieprzu i miodu. Dodać ugotowanego selera i wszystko zblendować z 20ml śmietanki 30%.
- 4. Plastry limonki podsmażyć na maśle, dodać 100ml śmietanki 30%, białe wino, łyżkę miodu, sól oraz pieprz. Gotować do momentu, aż sos się zredukuje. Następnie przelać do miski i przez 5 min lekko ubijać trzepaczką. Odstawić do lodówki.
- 5. Olej z pestek winogron przelać do blendera, dodać łyżeczkę soli oraz dużo melisy. Wszystko miksować ok. 5 minut, następnie przecedzić przez ręcznik papierowy.
- 6. Małże położyć na rozgrzanej patelni, dodać masło oraz ząbek czosnku i smażyć około 2 minut.
- Na talerzach ułożyć wyparzone muszle, następnie wyłożyć puree z mango oraz sos limonkowy. Na wierzchu położyć ciepłe małże i skropić oliwą z melisy. Talerze można udekorować pieprzem i plasterkami limonki.
podziel się: