Martyna Niemiec: Główne danie: Kurczak z warzywami na ostro-słodkiej kaszy pęczak

Martyna Niemiec: Główne danie: Kurczak z warzywami na ostro-słodkiej kaszy pęczak
Martyna Niemiec: Główne danie: Kurczak z warzywami na ostro-słodkiej kaszy pęczak
  • Kurczak z warzywami na ostro-słodkiej kaszy pęczak
  • Składniki:
  • - 1 woreczek kaszy pęczak
  • - 80g ananasa
  • - 40g papryki czerwonej
  • - Garść pestek granatu
  • - 2 łyżeczki curry
  • - 3 łyżeczki soli
  • - Pół łyżeczki ostrej papryki
  • - 150ml syropu z agawy
  • - 90ml oliwy cytrynowej
  • - Mała pierś z kurczaka
  • - Pół łyżeczki papryki wędzonej
  • - Szczypta kminu rzymskiego
  • - 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • - Szczypta oregano
  • - Mała marchewka
  • - Mała cukinia
  • - Mały brokuł
  • - Kilka malin
  • Przygotowanie:
  • 1. Naciąć pierś z kurczaka i zamarynować w 15ml oliwy cytrynowej, papryce wędzonej, kminie rzymskim, soli, pieprzu, oregano oraz łyżeczce syropu z agawy. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Pokroić marchewkę w słupki, cukinię w plastry, a brokuła na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce obok kurczaka, polać 15ml oliwy cytrynowej, posypać solą i pieprzem. Piec w piekarniku na 30 minut w temperaturze 130°C, najlepiej na trybie gotowania na parze.
  • 3. Ugotować kaszę pęczak z 2 łyżeczkami soli i 2 łyżeczkami curry.
  • 4. Na patelni smażyć pokrojone w kostkę ananasa, paprykę i pestki granatu z solą, pieprzem, 2 łyżkami syropu z agawy, ostrą papryką i 10ml oliwy cytrynowej przez 5 minut. Następnie dodać ugotowaną kaszę i smażyć kolejne 5 minut.
  • 5. Na koniec dodać maliny na patelnię, 2 łyżki syropu z agawy i smażyć przez kolejne 5 minut.
  • Na talerzu ułożyć kaszę, obok kurczaka i warzywa, a całość skropić sokiem z malin.
  • Deser: Ryż z orzechami na mleku
  • Składniki:
  • - 1 woreczek ryżu białego
  • - 6 łyżek syropu z agawy
  • - Garść orzechów laskowych
  • - Garść orzechów nerkowca
  • - Garść orzechów pekan
  • - Garść orzechów makadamia
  • - 700ml mleka 0,5%
  • - 2 tabliczki czekolady 100% gorzkiej
  • - 2 truskawki
  • - Garść malin
  • - Garść jeżyn
  • - 2 łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
  • - 100ml mleka kokosowego
  • Przygotowanie:
  • 1. Ugotować ryż w mleku z 3 łyżkami syropu z agawy, dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze 5 minut. Dodać posiekane orzechy.
  • 2. Na patelni rozpuścić 3 łyżki syropu z agawy z truskawkami, malinami i jeżynami, gotować przez 10 minut. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
  • Podanie (opcja 1):
  • W miseczce ułożyć warstwę ryżu, następnie ugotowane owoce, kolejną warstwę ryżu, polać czekoladą i udekorować owocami.
  • Podanie (opcja 2):
  • W miseczce ułożyć warstwę ryżu, następnie 2 łyżki masła orzechowego, kolejną warstwę ryżu. Polać czekoladą na wierzchu i udekorować orzechami.
  • Shake owocowy
  • Składniki:
  • - 200g ananasa
  • - 5 malin
  • - 5 jeżyn
  • - 3 truskawki
  • - 100ml mleka
  • - Łyżka soku z cytryny
  • - Łyżeczka syropu z agawy
  • Przygotowanie:
  • Wystarczy zblendować wszystkie składniki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości