- Kurczak z warzywami na ostro-słodkiej kaszy pęczak
- Składniki:
- - 1 woreczek kaszy pęczak
- - 80g ananasa
- - 40g papryki czerwonej
- - Garść pestek granatu
- - 2 łyżeczki curry
- - 3 łyżeczki soli
- - Pół łyżeczki ostrej papryki
- - 150ml syropu z agawy
- - 90ml oliwy cytrynowej
- - Mała pierś z kurczaka
- - Pół łyżeczki papryki wędzonej
- - Szczypta kminu rzymskiego
- - 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- - Szczypta oregano
- - Mała marchewka
- - Mała cukinia
- - Mały brokuł
- - Kilka malin
- Przygotowanie:
- 1. Naciąć pierś z kurczaka i zamarynować w 15ml oliwy cytrynowej, papryce wędzonej, kminie rzymskim, soli, pieprzu, oregano oraz łyżeczce syropu z agawy. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- 2. Pokroić marchewkę w słupki, cukinię w plastry, a brokuła na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce obok kurczaka, polać 15ml oliwy cytrynowej, posypać solą i pieprzem. Piec w piekarniku na 30 minut w temperaturze 130°C, najlepiej na trybie gotowania na parze.
- 3. Ugotować kaszę pęczak z 2 łyżeczkami soli i 2 łyżeczkami curry.
- 4. Na patelni smażyć pokrojone w kostkę ananasa, paprykę i pestki granatu z solą, pieprzem, 2 łyżkami syropu z agawy, ostrą papryką i 10ml oliwy cytrynowej przez 5 minut. Następnie dodać ugotowaną kaszę i smażyć kolejne 5 minut.
- 5. Na koniec dodać maliny na patelnię, 2 łyżki syropu z agawy i smażyć przez kolejne 5 minut.
- Na talerzu ułożyć kaszę, obok kurczaka i warzywa, a całość skropić sokiem z malin.
- Deser: Ryż z orzechami na mleku
- Składniki:
- - 1 woreczek ryżu białego
- - 6 łyżek syropu z agawy
- - Garść orzechów laskowych
- - Garść orzechów nerkowca
- - Garść orzechów pekan
- - Garść orzechów makadamia
- - 700ml mleka 0,5%
- - 2 tabliczki czekolady 100% gorzkiej
- - 2 truskawki
- - Garść malin
- - Garść jeżyn
- - 2 łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
- - 100ml mleka kokosowego
- Przygotowanie:
- 1. Ugotować ryż w mleku z 3 łyżkami syropu z agawy, dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze 5 minut. Dodać posiekane orzechy.
- 2. Na patelni rozpuścić 3 łyżki syropu z agawy z truskawkami, malinami i jeżynami, gotować przez 10 minut. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
- Podanie (opcja 1):
- W miseczce ułożyć warstwę ryżu, następnie ugotowane owoce, kolejną warstwę ryżu, polać czekoladą i udekorować owocami.
- Podanie (opcja 2):
- W miseczce ułożyć warstwę ryżu, następnie 2 łyżki masła orzechowego, kolejną warstwę ryżu. Polać czekoladą na wierzchu i udekorować orzechami.
- Shake owocowy
- Składniki:
- - 200g ananasa
- - 5 malin
- - 5 jeżyn
- - 3 truskawki
- - 100ml mleka
- - Łyżka soku z cytryny
- - Łyżeczka syropu z agawy
- Przygotowanie:
- Wystarczy zblendować wszystkie składniki.
podziel się: