Martyna Niemiec: Główne danie: Kurczak z warzywami na ostro-słodkiej kaszy pęczak

Martyna Niemiec: Główne danie: Kurczak z warzywami na ostro-słodkiej kaszy pęczak
Martyna Niemiec: Główne danie: Kurczak z warzywami na ostro-słodkiej kaszy pęczak
  • Kurczak z warzywami na ostro-słodkiej kaszy pęczak
    • Składniki:
      • - 1 woreczek kaszy pęczak
        • - 80g ananasa
          • - 40g papryki czerwonej
            • - Garść pestek granatu
              • - 2 łyżeczki curry
                • - 3 łyżeczki soli
                  • - Pół łyżeczki ostrej papryki
                    • - 150ml syropu z agawy
                      • - 90ml oliwy cytrynowej
                        • - Mała pierś z kurczaka
                          • - Pół łyżeczki papryki wędzonej
                            • - Szczypta kminu rzymskiego
                              • - 1 łyżeczka pieprzu czarnego
                                • - Szczypta oregano
                                  • - Mała marchewka
                                    • - Mała cukinia
                                      • - Mały brokuł
                                        • - Kilka malin
                                          • Przygotowanie:
                                            • 1. Naciąć pierś z kurczaka i zamarynować w 15ml oliwy cytrynowej, papryce wędzonej, kminie rzymskim, soli, pieprzu, oregano oraz łyżeczce syropu z agawy. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
                                              • 2. Pokroić marchewkę w słupki, cukinię w plastry, a brokuła na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce obok kurczaka, polać 15ml oliwy cytrynowej, posypać solą i pieprzem. Piec w piekarniku na 30 minut w temperaturze 130°C, najlepiej na trybie gotowania na parze.
                                                • 3. Ugotować kaszę pęczak z 2 łyżeczkami soli i 2 łyżeczkami curry.
                                                  • 4. Na patelni smażyć pokrojone w kostkę ananasa, paprykę i pestki granatu z solą, pieprzem, 2 łyżkami syropu z agawy, ostrą papryką i 10ml oliwy cytrynowej przez 5 minut. Następnie dodać ugotowaną kaszę i smażyć kolejne 5 minut.
                                                    • 5. Na koniec dodać maliny na patelnię, 2 łyżki syropu z agawy i smażyć przez kolejne 5 minut.
                                                      • Na talerzu ułożyć kaszę, obok kurczaka i warzywa, a całość skropić sokiem z malin.
                                                        • Deser: Ryż z orzechami na mleku
                                                          • Składniki:
                                                            • - 1 woreczek ryżu białego
                                                              • - 6 łyżek syropu z agawy
                                                                • - Garść orzechów laskowych
                                                                  • - Garść orzechów nerkowca
                                                                    • - Garść orzechów pekan
                                                                      • - Garść orzechów makadamia
                                                                        • - 700ml mleka 0,5%
                                                                          • - 2 tabliczki czekolady 100% gorzkiej
                                                                            • - 2 truskawki
                                                                              • - Garść malin
                                                                                • - Garść jeżyn
                                                                                  • - 2 łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
                                                                                    • - 100ml mleka kokosowego
                                                                                      • Przygotowanie:
                                                                                        • 1. Ugotować ryż w mleku z 3 łyżkami syropu z agawy, dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze 5 minut. Dodać posiekane orzechy.
                                                                                          • 2. Na patelni rozpuścić 3 łyżki syropu z agawy z truskawkami, malinami i jeżynami, gotować przez 10 minut. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
                                                                                            • Podanie (opcja 1):
                                                                                              • W miseczce ułożyć warstwę ryżu, następnie ugotowane owoce, kolejną warstwę ryżu, polać czekoladą i udekorować owocami.
                                                                                                • Podanie (opcja 2):
                                                                                                  • W miseczce ułożyć warstwę ryżu, następnie 2 łyżki masła orzechowego, kolejną warstwę ryżu. Polać czekoladą na wierzchu i udekorować orzechami.
                                                                                                    • Shake owocowy
                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                        • - 200g ananasa
                                                                                                          • - 5 malin
                                                                                                            • - 5 jeżyn
                                                                                                              • - 3 truskawki
                                                                                                                • - 100ml mleka
                                                                                                                  • - Łyżka soku z cytryny
                                                                                                                    • - Łyżeczka syropu z agawy
                                                                                                                      • Przygotowanie:
                                                                                                                        • Wystarczy zblendować wszystkie składniki.
                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości