- bajgle z guacamole, bekonem, jajkiem sadzonym i majonezem szczypiorkowym.
- Składniki:
- •bajgle
- -500 gramów mąki pszennej
- -300 gramów wody
- -14 gramów drożdży świeżych
- -łyżeczka soli
- -40 gramów cukru
- -1 jajko
- -sezam
- •kwaśne guacamole
- -1 dojrzałe awokado
- -pół czerwonej cebuli
- -papryka (łagodna lub ostra)
- -1 limonka
- -sól
- -pieprz
- •jajko sadzone
- -jedno jajko
- -woda
- -olej
- •bekon
- -plastry boczku
- •majonez szczypiorkowy
- -100 ml oleju
- -100 ml szczypiorku
- -1 jajko
- -1 łyżeczka musztardy
- Przygotowanie
- Bajgle
- Drożdże mieszamy z 1/3 ciepłej wody (temperatura ok. 40 Stopni Celsjusza )całym cukrem i 100 g mąki do uzyskania gładkiej masy. Rozczyn odstawiamy w Ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty Rozczyn dajemy do miksera(z końcówką do wyrabiania ciasta) pozostałą część wody w temperaturze około 40°C i resztą mąki a także łyżeczką soli Wszystko mieszamy do uzyskania gęstej ,gładkiej i lepkiej konsystencji. Z ciasta robimy kółka z Dziurką w środku. Uformowane ciasto wkładamy do gorącej wody cukrem i sodą oczyszczoną Przez 0,5 min z każdej strony. Następnie osuszamy ściereczką z wody Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem czarnym albo białym. Wkładamy do piekarnika na nagrzanego na 220° na 10 min następnie zmniejszamy Do temperatury 200°C I pieczemy przez kolejne 10 min. Bajgle Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Guacamole
- Awokado rozgniatamy w miseczce dodajemy sok z limonki pokrojoną czerwoną cebulkę pokrojoną paprykę i przyprawiamy według własnego uznania najlepiej solą i pieprzem(Opcjonalnie można dodać posiekanej kolendry)
- Majonez szczypiorkowy
- Olej Blendujemy z szczypiorkiem na gładką masę a następnie przelewamy przez ściereczkę do osobnego naczynia. Do wysokiego naczynia Wlewamy olej szczypiorkowy wbijamy Jajko i dodajemy musztardę. Włączamy mikser na dnie naczynia i blendując przesuwamy powoli w górę . Majonez powinien być Gładki i Przyprawiamy według uznania.
- Jajko sadzone
- Na mocno rozgrzana patelnię z olejem Dajemy Jajko (Ważne żeby Żółtko nie zostało roztrzepane) i trochę wody wszystko przysłaniamy od góry pokrywką
- Im dłużej będziemy smażyć jako tym bardziej żółtko będzie ścięte . Pod koniec smażenia solimy.
- Bekon
- Na suchej patelni podsmażamy plastry boczku do zarumienienia się gdy będą w chrupiące Zdejmujemy z patelni.
- Kanapkę układamy Na środku talerza I przebijamy wykałaczką która nie powinna przebijać żółtka. Obok na talerzu możemy zrobić maźnięcia majonezem.
podziel się: