Martyna Niemiec, Dominik Moczydlany: Bajgle z guacamole, bekonem, jajkiem sadzonym i majonezem szczypiorkowym

Martyna Niemiec, Dominik Moczydlany:  Bajgle z guacamole, bekonem, jajkiem sadzonym i majonezem szczypiorkowym
Martyna Niemiec, Dominik Moczydlany: Bajgle z guacamole, bekonem, jajkiem sadzonym i majonezem szczypiorkowym
  • bajgle z guacamole, bekonem, jajkiem sadzonym i majonezem szczypiorkowym.
  • Składniki:
  • •bajgle
  • -500 gramów mąki pszennej
  • -300 gramów wody
  • -14 gramów drożdży świeżych
  • -łyżeczka soli
  • -40 gramów cukru
  • -1 jajko
  • -sezam
  • •kwaśne guacamole
  • -1 dojrzałe awokado
  • -pół czerwonej cebuli
  • -papryka (łagodna lub ostra)
  • -1 limonka
  • -sól
  • -pieprz
  • •jajko sadzone
  • -jedno jajko
  • -woda
  • -olej
  • •bekon
  • -plastry boczku
  • •majonez szczypiorkowy
  • -100 ml oleju
  • -100 ml szczypiorku
  • -1 jajko
  • -1 łyżeczka musztardy
  • Przygotowanie
  • Bajgle
  • Drożdże mieszamy z 1/3 ciepłej wody (temperatura ok. 40 Stopni Celsjusza )całym cukrem i 100 g mąki do uzyskania gładkiej masy. Rozczyn odstawiamy w Ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty Rozczyn dajemy do miksera(z końcówką do wyrabiania ciasta) pozostałą część wody w temperaturze około 40°C i resztą mąki a także łyżeczką soli Wszystko mieszamy do uzyskania gęstej ,gładkiej i lepkiej konsystencji. Z ciasta robimy kółka z Dziurką w środku. Uformowane ciasto wkładamy do gorącej wody cukrem i sodą oczyszczoną Przez 0,5 min z każdej strony. Następnie osuszamy ściereczką z wody Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem czarnym albo białym. Wkładamy do piekarnika na nagrzanego na 220° na 10 min następnie zmniejszamy Do temperatury 200°C I pieczemy przez kolejne 10 min. Bajgle Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • Guacamole
  • Awokado rozgniatamy w miseczce dodajemy sok z limonki pokrojoną czerwoną cebulkę pokrojoną paprykę i przyprawiamy według własnego uznania najlepiej solą i pieprzem(Opcjonalnie można dodać posiekanej kolendry)
  • Majonez szczypiorkowy
  • Olej Blendujemy z szczypiorkiem na gładką masę a następnie przelewamy przez ściereczkę do osobnego naczynia. Do wysokiego naczynia Wlewamy olej szczypiorkowy wbijamy Jajko i dodajemy musztardę. Włączamy mikser na dnie naczynia i blendując przesuwamy powoli w górę . Majonez powinien być Gładki i Przyprawiamy według uznania.
  • Jajko sadzone
  • Na mocno rozgrzana patelnię z olejem Dajemy Jajko (Ważne żeby Żółtko nie zostało roztrzepane) i trochę wody wszystko przysłaniamy od góry pokrywką
  • Im dłużej będziemy smażyć jako tym bardziej żółtko będzie ścięte . Pod koniec smażenia solimy.
  • Bekon
  • Na suchej patelni podsmażamy plastry boczku do zarumienienia się gdy będą w chrupiące Zdejmujemy z patelni.
  • Kanapkę układamy Na środku talerza I przebijamy wykałaczką która nie powinna przebijać żółtka. Obok na talerzu możemy zrobić maźnięcia majonezem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości