Martyna Niemiec, Dominik Moczydlany: Bajgle z guacamole, bekonem, jajkiem sadzonym i majonezem szczypiorkowym

Martyna Niemiec, Dominik Moczydlany:  Bajgle z guacamole, bekonem, jajkiem sadzonym i majonezem szczypiorkowym
Martyna Niemiec, Dominik Moczydlany: Bajgle z guacamole, bekonem, jajkiem sadzonym i majonezem szczypiorkowym
  • bajgle z guacamole, bekonem, jajkiem sadzonym i majonezem szczypiorkowym.
    • Składniki:
      • •bajgle
        • -500 gramów mąki pszennej
          • -300 gramów wody
            • -14 gramów drożdży świeżych
              • -łyżeczka soli
                • -40 gramów cukru
                  • -1 jajko
                    • -sezam
                      • •kwaśne guacamole
                        • -1 dojrzałe awokado
                          • -pół czerwonej cebuli
                            • -papryka (łagodna lub ostra)
                              • -1 limonka
                                • -sól
                                  • -pieprz
                                    • •jajko sadzone
                                      • -jedno jajko
                                        • -woda
                                          • -olej
                                            • •bekon
                                              • -plastry boczku
                                                • •majonez szczypiorkowy
                                                  • -100 ml oleju
                                                    • -100 ml szczypiorku
                                                      • -1 jajko
                                                        • -1 łyżeczka musztardy
                                                          • Przygotowanie
                                                            • Bajgle
                                                              • Drożdże mieszamy z 1/3 ciepłej wody (temperatura ok. 40 Stopni Celsjusza )całym cukrem i 100 g mąki do uzyskania gładkiej masy. Rozczyn odstawiamy w Ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty Rozczyn dajemy do miksera(z końcówką do wyrabiania ciasta) pozostałą część wody w temperaturze około 40°C i resztą mąki a także łyżeczką soli Wszystko mieszamy do uzyskania gęstej ,gładkiej i lepkiej konsystencji. Z ciasta robimy kółka z Dziurką w środku. Uformowane ciasto wkładamy do gorącej wody cukrem i sodą oczyszczoną Przez 0,5 min z każdej strony. Następnie osuszamy ściereczką z wody Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem czarnym albo białym. Wkładamy do piekarnika na nagrzanego na 220° na 10 min następnie zmniejszamy Do temperatury 200°C I pieczemy przez kolejne 10 min. Bajgle Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
                                                                • Guacamole
                                                                  • Awokado rozgniatamy w miseczce dodajemy sok z limonki pokrojoną czerwoną cebulkę pokrojoną paprykę i przyprawiamy według własnego uznania najlepiej solą i pieprzem(Opcjonalnie można dodać posiekanej kolendry)
                                                                    • Majonez szczypiorkowy
                                                                      • Olej Blendujemy z szczypiorkiem na gładką masę a następnie przelewamy przez ściereczkę do osobnego naczynia. Do wysokiego naczynia Wlewamy olej szczypiorkowy wbijamy Jajko i dodajemy musztardę. Włączamy mikser na dnie naczynia i blendując przesuwamy powoli w górę . Majonez powinien być Gładki i Przyprawiamy według uznania.
                                                                        • Jajko sadzone
                                                                          • Na mocno rozgrzana patelnię z olejem Dajemy Jajko (Ważne żeby Żółtko nie zostało roztrzepane) i trochę wody wszystko przysłaniamy od góry pokrywką
                                                                            • Im dłużej będziemy smażyć jako tym bardziej żółtko będzie ścięte . Pod koniec smażenia solimy.
                                                                              • Bekon
                                                                                • Na suchej patelni podsmażamy plastry boczku do zarumienienia się gdy będą w chrupiące Zdejmujemy z patelni.
                                                                                  • Kanapkę układamy Na środku talerza I przebijamy wykałaczką która nie powinna przebijać żółtka. Obok na talerzu możemy zrobić maźnięcia majonezem.
                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości